J.Leino & Blues Guys Articles and Reviews


CD:n Blues Skies (AMCD 1002)  arvio BN:ssä N:o 6/91 = 132

BN:ssä 1/95 oli konserttiarvio  J.Leino & Blues Guys: Live In Torvi.

Jeffersonissa N:o 105 on kattava juttu “Jouni Leino Story”

Lokakuun 1999 BN:ssä Jahve Heinonen haastateltavana 
 
BN -lehden arvio Don't Hesitate CD:stä:
 
J.LEINO  & THE BLUES GUYS
Don’t Hesitate
(AMCD 1017) v.1997
 
 
(1)You Don’t Know (2) It’s Lyíng Time Again (3) In The Dark (4) Heart Fixing Business (5) Don’t Bother Me (6) Howlin’ For My Darling’ (7)I Just Got To Know (8) Sittin’ On The Boat Dock (9) Leave My Woman Alone (10) Dead  Or Live (11) You Sure Drive A Hard  Bargain (12) Born  Under A Bad Sign  (13) Someone Else Is Steppin’ In
 
J. Leino   vocals, guitar
Jaakko Heinonen  vocals, guitar
Kimmo Parviainen Hammond organ,  piano
Jonne Kulluvaara  guitar, 6-string bass
Jarmo Poutiainen  bass
Roope Rossi  drums
special quest:
Saara Leino  backing vocals
 

Uskomatonta, mutta totta, että J.Leinon  ja Blues Poikien edellinen levy,  Blues Skies (AMCD 1002), ilmestyi jo vuonna 1991. Se arvioitiin BN:ssä N:o 6/91 = 132 ja levystä todettiin, että se on  kaikkien aikojen paras suomalainen blueslevy.  CD:n ensimmäinen painos myytiin loppuun, mutta toista painosta saattaa olla saatavilla vielä jossain. Olen suuresti ihmetellyt suomalaisia levy-yhtiöitä, joista kukaan ei ole suostunut julkaisemaan  J.Leinon toista levyä. No nyt sitten tämä jo pitkään odotettu CD “Don’t Hesitate” on markkinoilla. Koskahan muuten BN:n palstoilla ilmestyy kunnon juttu J.Leinosta? BN:ssä 1/95 oli konserttiarvio  J.Leino & Blues Guys: Live In Torvi. Jeffersonissa N:o 105 on kattava juttu “Jouni Leino Story”, tosin vain ruotsin kielellä.

Kuten tunnettua bluesin “napamaat” ovat Suomi, Ruotsi, Norja ja Austin,Texas. Ruotsalaisilta Eric Bibbiltä, Konck Out Gregiltä ja norjalaiselta Vidar Buskilta on juuri ilmestynyt loistavat uudet levyt. Suomesta sitten tulee tämä J.Leinon uunituore CD. Levyn kappaleet on äänitetty viime keväänä yhden viikonlopun aikana. Levy on  ns. studiolive, jonka kaikki kappaleet on äänitetty suoraan nauhalle. Vain taustalaulu on osittain jälkiäänitetty. Saara Leino, joka laulaa taustoja on muuten J.Leinon 17-vuotias tytär. Uuden levy on äänittänyt ja miksannut Tom Nyman Hitsville IV:n ja Finnvoxin studioilla Helsingissä. CD on AAD -levy  (analoogisesti nauhoitettu ja digitaalisesti masteroitu). Näin on ilmeisesti yritetty saada sitä oikeaa soundia levylle. Masteroinnin on suorittanut Pauli Saatamoinen Finnvoxin studiolla.

Levyllä soittaa sama joukko kuin vuonna 1991 vahvistettuna Jonne Kulluvaaralla, joka on ollut yhtyeessä mukana noin 1.5 vuotta.. Jonne soittaa kitaraa ja 6-kielistä bassoa. Jonne on nuorempaa (31v.) bluessukupolvea ja on päässyt mukaan vanhojen veteraanien bluesopistoon. Jonne on aikaisemmin soittanut mm. Juha Kartanon kanssa. Nyt on siis mukana kolme kitaraa, mikä ei kuitenkaan ihmeemmin levyllä kuulu, koska Jonne hoitaa komppauksen ja Jomppa tai Jaska vuorottelevat soolokitarassa. Jonne käyttää Jaskan soolokappaleissa Silvertone -kitaraa ja Jompan kanssa kaksikaulaista Jerry Jones -kitaraa (6-kielinen kitara ja 6-kielinen basso), josta saadan hieman tiukempi kitarasoundi.

Kuten edellinenkin levy, tämä uusi sisältää vain lainamateriaalia, mikä ei yhtyeen kehityksen kannalta ole välttämättä positiivinen asia. Nämä muut Pohjolan miehet Bibb, Knock Out Greg ja Vidar Busk kaikki säveltävät myös omaa materiaalia. Jomppa, Jaska ja kumppanit; sävelkynä vain rohkeasti sauhuamaan!

Enemmän bluesia harrastaneelle on J.Leinon levyn materiaali hyvinkin tuttua, mutta onneksi levyllä ei ole mukana niitä kaikkein eniten veivattuja juttuja, no mitä nyt ehkä Born Under A Bad Sign. Siitäkin on kuitenkin tehty aivan oma sovitus ja erittäin funky versio. A.Kingin levyltä King Of The Blues Guitar (Atlantic SD 8213) levyltä on mukana kaksi kappaletta. Siis tämä Born  Under A Bad Sign, jossa Jomppa hoitaa soolot ja laulun ja You Sure Drive A Hard  Bargain, joka taas on Jaskan soolojuttu. Jaakko soittaa (stereo Gibson) kovasti A.King -tyylin, vääntäen ja vibraten rajusti kitaransa kieliä. Lisää A.King tuotantoa on kappaleessa Heart Fixing Business, joka muuten tietysti soitetaan samassa sävellajissa kuin alkuperäinen. Tämä kappale on alunperin levyllä Years Gone By ( Stax STS 2010). Jaskan laulu on pehmeää ja valkoista blueslaulua ja vaikutteita on tullut suunnalta Fenton Robinson ja F.King.

Sittin’ On The Boat Dock (Federal 12456 ) on F.Kingin tuotantoa. Tämä F.King -single kestää 2:55 minuuttia, kun taas J.Leinon versio 3:55. CD:llä oleva versio esitetään paljon hitaampana versiona kuin alkuperäinen single. Sovitus tähän mainioon kappaleeseen on taidettu napata F.King videolta The!!!!Beat 1966 (OV11279). Sittin’ On The Boat Dock on levyn huippuhetkiä. Jaska hoitelee laulun ja kitarasoolot. Kitara soi kauniisti ja Jaska fraseeraa laulussa mukavasti F.King -tyyliin. Mukavaa havaita, että myös J.Heinonen saa runsaasti soolotilaa tällä uudella CD:llä.

Chester Burnettin kappaleessa Howlin’ For My Darling’ Jomppa ulvoo kuin susi ja heittää funkykitaraa ja komppi svengaa kuin viisi hirveä, tälläistä on moderni cityblues parhaimmillaan. Tämä on juuri oiva kappale radiosoittoon. Tavallaan oman ryhmän CD:llä  muodostavat You Don’t Know (Riley B. King - Sam Ling), It’s Lyíng Time Again (Denise LaSallee), Don’t Bother Me (Son Seals) ja Leave My Woman Alone (Ray Charles), jotka kaikki ovat nopeita rajuja funkyblues kappaleita F.Kingin 70-luvun alun tyyliin. Jomppa laulaa ja soittaa kitarasoolot (Gibson SG) näissä kappaleissa ja Kimmo “Kippari” Parviainen keventää tunnelmaa piano/urkusooloilla. Jarmo “Jarski” Poutiainen ja Roope Rossi hoitavat taustat ammattitaitoisesti. Jompan kitaransoitto on sekoitus kaikkia Kingejä, A.Collinsia ja omaa raivoisaa funkyvääntöä.

Levylle mahtuu myös pari hitaampaa mollibluesia, kappaleet In The Dark ja Dead Or Live (Jimmy Johnson), joissa pääosassa vinkuu Jompan kitara. In The Dark eroaa melkoisesti alkuperäisistä Parkerin versioista (ABC Collection/Minit), joissa on mukana torvet ja harppu, missäs Blues Poikien torvisektio on? In The Darkissa Jonne muuten soittaa Jompan toisen soolon vastausosat 6-kielisellä bassolla. CD:n lopettaa Z.Z.Hillin ohjelmistosta tuttu, myös J.Leinon keikoilta tuttu Someone Else Is Steppin’ In.

J.Leino & Blues Guys oli kova livenä Rovaniemellä viime kesänä (1997) ja niin on tämä uusi levykin. Kokonaisuutena kaikin puolin onnistunut funky cityblues CD, jota tosin saatiin odottaa aivan liian kauan. Amigon jakelussa oleva CD saatavissa kaikista hyvinvarustetuista levykaupoista. 

Vesa Salmi
 

 
 

--------------------------------------------------------------------------------

Uusi CD FROM NOW ON ... (BGCD 1001)on juuri lmestynyt. Uusi levy on ehdottomasti Blues Poikien paras CD tähän mennessä. Yhtyeen soundi on tiukentunut entisestään. Blues Guys esittää edelleen funkya soulahtavaa bluesia ja mukaan on tuullut ripaus jazz sävyjä.
Jouni Leino yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista blueslaulajista ja Jounin laulu vain paranee sekä kitarointi sujuu vanhaaan malliin. Jaska Heinonen saa paljon soolotilaa ja Jaskan kitara soi todella upeasti. Jaska on säveltänyt lähes kaikki levyn kappaleet. CD:n päättävä hieno molliblues, bonus track "Sawdust" on Jaskan, E.Kuloniemen ja A.Puurtisen yhdessä tekemä.

Levylle on mahtunut mukaan vain kolme bluesoriginaalia. Blues Pojat esittävät J.Leino tyylisesti mm. Jimmy Johnsonin kappaleen "Heap See" ja Albert Kingin tunnetuksi tekemän "That's What The Blues Is All About."

Tällä uudella levyllä on tavallaan nyt saatu yhtyeen koko potentiaali käyttöön. Omat sävellykset ja sovitukset. Hienoa laulua, kitarointia ja tiukkaa funky komppia. Lyhyesti sanottuna paras kotimainen blueslevy pitkään, pitkään ... aikaan

Vesa Salmi

 

 

email address:  blues.guys@dlc.fi

   back...  J.Leino Home Page | Biography | Discography | Tour Schedule | Articles & Reviews | Photo Gallery
| Music Samples | Links