Eurovaellus 2001

EURO RANDO, EUROWANDERUNG, EURO RAMBLERS RALLY

Päivitetty 03.10.2001

Eurovaellus 2001 on vapaaehtoinen kansalaistapahtuma, jossa osanottajat mainostavat kotiseutunsa ja Suomen luontoliikuntaa!

Euroopan Vaellusliiton järjestämä yleiseurooppalainen vaelluksen suurtapahtuma, EURO RANDO, EUROWANDERUNG, EURO RAMBLERS RALLY, on käynnistynyt. Siinä kymmenet tuhannet vaeltajat 23:sta Euroopan Vaellusliiton jäsenmaasta kuljettivat toukokuusta v. 2000 syyskuuhun viestiä v. 2001 sovittuja, Euroopan kaukovaellusreiteistä yhdisteltyjä reittejä pitkin Strasbourgiin, missä järjestettiin suuri vaeltajien vastaanottojuhla

Eurooppalainen vaellustapahtuma, Eurovaellus 2001 päättyi Strasbourgissa sunnuntaina, 30.9. riemukkaissa tunnelmissa suoritettuun vaeltajien yhteiseen marssiin läpi Strasbourgin keskustan. Maittain paraatiin osallistuneita oli noin 10.000.

Suomen joukkue sauvakäveli ja lämmitteli että venytteli kemppijumpalla saaden valtavasti huomiota.
Joukkueemme koostui maamme vaellustapahtuman koordinaattoreista kautta Suomen.

Isäntämaan, Ranskan joukkue oli suurin.
Pohjoismaista osallistuivat tapahtumaan Tanskan ja Suomen joukkueet. Viikon ohjelmistossa oli erilaisia tapaamisjuhlallisuuksia ja vaelluksia sekä Strasbourgissa, että lähiseuduilla, suuri kansanmusiikkikonsertti sekä vaellusseutuja ja vaellustarvikkeita esitellyt näyttely.

Eurovaellus suoritettiin 23 maassa syksystä v. 2000 lähtien kymmentä eri reittiä pitkin, jotka kaikki päätyivät Strasbourgiin 22.- 30.9.2001. Jollakin tavoin tapahtumaan osanottaneita oli 250.000 (59% naisia, 41 % miehiä), kuljettuja kilometrejä on arvioitu olleen yli 23.000 km.

Eurovaellusreitit.

Tapahtuman teema on: "Vahvistakaamme eurooppalaista yhteistunnetta ja säilyttäkäämme vaellusreitit historiallisen ja kultturellin monimuotoisuuden yhdistäjinä."

Yhteisesiintymisen tarkoituksena on kiinnittää poliitikkojen ja kansalaisten huomiota luonnossa liikkujan jokamiehen oikeuksiin, kansallisten kulttuuriperinteiden arvostukseen ja vaalimiseen sekä luonnonsuojeluun.Tapahtuma on tietysti myös oman maan ja kotiseudun esittelyareena.

Helsingissä 22.9.2001 päättyneeseen Eurovaellukseen tai sen tapahtumiin on ottanut osaa yli 14.000 henkilöä, ylittäen reilusti alkuperäiset arviot. Viestiä kuljettaneita on arviolta tuosta määrästä vajaat 15%.
Viestikilometrejä on molemmilta reiteiltä, E6, Kilpisjärvi-Turku-Helsinki ja E10, Utsjoen Nuorgam- Hamina-Helsinki, kertynyt n. 5.600 km. (E10 2500 km, E6 3100 km).
Erilaisia yleisötapahtumia on ollut hiukan yli 200.
Viestiä on kuljetettu hiihtäen, poron vetämänä ja takkaporolla, moottorikelkalla, potkukelkalla, ratsain, hevoskieseillä, resiinalla, kajakilla, intiaanikanootilla, kirkkoveneellä, tavallisella soutuveneellä, potkulaudalla, rullaluistimilla, rullasuksilla, uiden, riippuliitimellä, ja tietysti eniten apostolin kyydillä vaeltaen ja juosten; myös break-dance- esitystä oli muutaman kymmenen metriä. Matkan varrella on yövytty telttojen ja autiotupien lisäksi muun muassa lumiluolassa.

Viestiä ovat olleet kuljettamassa ja reittejä sekä oheisohjelmia kehittelemässä mitä erilaisimmat tahot alkaen maakuntien liitoista, kunnista ja kaupungeista, puolustusvoimista, kyläyhdistyksistä, vaellusreittiprojekteista, erilaisista urheilu- ja harrastusseuroista, partiolaisista, maatilayrittäjistä sekä yksityisistä kansalaisista ja päätyen tietysti Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin.

Töölönlahden Ulkoilukeskuksessa 22.9.2001, pidettyyn Suomen Eurovaellusreittien yhtymistilaisuuteen tuli seuraava kannustava korusähke:

Esitän kaikille Eurovaellus 2001 -tapahtumaan osallistuville parhaan tervehdykseni ja menestyksen toivotukseni"
Tarja Halonen
Tasavallan Presidentti

Viestin kulku:

Ensimmäiset viestit ovat jo liikkeellä.

Ensimmäiset Eurovaelluksen viestinviejät - Halmstadista Etelä-Ruotsista 29.4.2000 lähteneet - ovat olleet liikkeellä jo puolisen vuotta reitillä IX, joka seurailee Euroopan kaukovaellusreittiä E6. Syy heidän aikaiseen lähtöönsä oli tietysti Juutinrauman sillan vihkimisjuhlallisuudet 10.6.2000. Sillan yli vaelsivat muiden mukana sekä Ruotsin että Tanskan ympäristöministerit. Tanskan läpi kuljettuaan viesti luovutettiin 3.9.2000 Krusåssa satapäisen vaeltajajoukon voimin Pohjois-Saksan Vaellusliiton edustajille eteenpäin kuljetettavaksi.

Toinen aikainen lähtö tapahtui 27.5.2000 reitillä III Tarifassa, Etelä-Espanjassa, Andaluciassa, jossa 150 vaeltajaa lähti viemään viestiä pitkin Euroopan kaukovaellusreittiä E4 kohti Strasbourgia. Juhlalliseen aloitusseremoniaan, jossa Espanjan Europarlamenttiedustaja, Maria Izquierdo paljasti Eurovaelluksen Espanjan osuuden aloituskilven, osallistui nimekäs joukko valtiovallan , Tarifan kaupungin ja vaellusseurojen edustajia kunniavieraina. Italiassa viesti on myös lähtenyt liikkeelle 1.9.2000 Amalfista, Etelä-Italiassa.

Suomen Latu on ottanut haasteen vastaan toivoen runsasta osallistumista tähän kaikille avoimeen, reipashenkiseen, hauskaan ja maatamme mainostavaan vaellustapahtumaan.

Tapahtumalle on yhteistoiminnassa Vaellusreitit maaseudun työllistäjänä -hankkeen kanssa luotu ohjelma ja aikataulu.
Viesti liikkuu pitkin Euroopan kaukovaellusreittejä: E6, Kilpisjärvi - Turku (lähtö Kilpisjärveltä 5.3.2001)
ja E10, Nuorgam - Hamina (lähtö Nuorgamista 11.3.2001) niin, että siihen voi yhtyä myös Itä-Länsi yhdysreitiltä,E10E6 ja Salpauselkää seuraillen Etelä-Savosta ja Kymen seuduilta.
Turusta ja Haminasta viestit tulevat Kuninkaantietä myöten Helsinkiin. Reitistöjen varrella on omalla alueellaan viestin kulusta vastaavat aluepäälliköt, jotka hoitavat myös paikallisen tiedotuksen keskitetyn tiedotuksen tukena.Kaikki halukkaat voivat kuljettaa viestiä joko yksin tai ryhminä.

Helsingistä viesti viedään tätä varten koottavalla joukkueella Strasbourgiin, jossa on Eurovaelluksen tapahtumaviikko 23. - 30.9.

Järjestäjä: Suomen Latu
Tapahtuman johto:
Eero Hämäläinen ja Liisi Vähätalo

Eurovaelluksen seuranta koko Suomen osalta alueohjelmineen ja kuvineen on halukkaiden saatavissa.
Lähempiä ohjeita varten ottakaa yhteyttä eero.hamalainen(at)dlc,fi.

Viestivälineet:

Eurovaellus 2001-tapahtuman aikataulu:
Päivitys 29.12.2000

Länsi (E6):
Kilpisjärvi - Pello (Alku E6:lla)
Itä: (E10)
Nuorgam - Kiilopää (Alku E10:llä)
Suomen vaellukset yhtyvät Helsingissä
Helsinki
Euroopan Eurovaellukset yhtyvät Strasbourg'ssa
Strasbourg