Jumalanpilkkasakot Suomessa

 

TAMPERE Käräjäoikeus on tuominnut 31-vuotiaan tamperelaismiehen sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja tietoliikenteen häirinnästä. Oikeuden mukaan mies oli lähettänyt internetin keskustelupalstalle jumalaa pilkkaavia viestejä. Tuomittu oli tehtaillut palstalle myös niin paljon viestejä, että palvelu oli tukkeutunut.

 

Oikeuden mukaan tuomittu oli lähettänyt Kirkko Cafe -palstalle viestejä, joissa pyhinä pidettyihin asioihin oli yhdistetty häpäisevällä tavalla seksuaalisia termejä ja tekoja.

 

Oikeus määräsi tuomitun maksamaan 50 päiväsakkoa eli 300 euroa. Lisäksi miehen on korvattava keskustelupalstaa ylläpitävälle Oy Eniro Finland Ab:lle 1 300 euroa. STT

 

Helsingin Sanomien mukaan mies tuomittiin menettämään tietokoneensa valtiolle, mikä lisää väärämielisen rangaistuksen kohtuuttomuutta.

 

Uutiskommentti

 

Erkki Hartikainen 10.11.2005

 

Tuomiota 50 päiväsakkoa on pidettävä kovana. Myös korvausvelvollisuus 1300 euroa on (sakoista päätellen) vähätuloiselle tuomitulle raskas.

 

Jo Edvard Westermarck osoitti 100 vuotta sitten, että jumalanpilkka- ja uskonrauhalait ovat sananvapauden vastaisia, väärämielisiä ja syrjiviä. Westermarckin mielestä mikään ajattelun laji tai mielipide ei tarvitse lain suojaa.

 

Suomen Ateistiyhdistyksen mielestä myös se kommunisti Mirjam Vire-Tuomisen aikoinaan Suomen eduskunnassa esittämä näkökanta, että kaikkia ajatussuuntia suojattaisiin pilkalta lailla, on täysin mieletön.

 

Suomen Ateistiyhdistys kannattaa sananvapautta ja vastustaa kaikkia uskonrauha- ja jumalanpilkkatuomioita. Uskonrauha- ja jumalanpilkkalait on pikaisesti kumottava!