YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA
ELÄMÄNKATSOMUSTIEDON KOE 22.3.2013

Enintään 6 tehtävään saa vastata. Tehtävät arvostellaan pistein 0–6, paitsi muita vaativammat, +:lla merkityt jokeritehtävät, jotka arvostellaan pistein 0–9. Moniosaisissa, esimerkiksi a-, b- ja c-kohdan sisältävissä tehtävissä voidaan erikseen ilmoittaa eri alakohtien enimmäispistemäärät.

1. Miten yksilö voi parantaa maailmaa?

2.
etk2013.
a) Missä määrin ja millä tavoin eläimiä inhimillistetään?
b) Mitä perusteita eläinten inhimillistämiselle on?
c) Mitä ongelmia eläinten inhimillistämiseen liittyy?

3. Miten luotettavaa internetistä saatu tieto on verrattuna painetuista kirjoista saatuun tietoon?

4. Kristikunta häviää. Se katoaa ja kutistuu. Siitä ei kannata väitellä: olen oikeassa ja osoittautuu, että olen oikeassa. Olemme nyt suositumpia kuin Jeesus. En tiedä kumpi menee edelle, rock’n’roll vai kristikunta. Jeesus on ihan jees, mutta hänen opetuslapsensa olivat tylsiä ja tavallisia. Heidän tapansa vääristää sitä tuhoaa sen minultakin.

John Lennon (1960-luku)

Kahdenkymmenen viime vuoden mittaan olemme oivaltaneet, että teidän kulttuurinne sydän on uskontonne: kristinusko. Sen takia länsi on niin vahva. Sosiaalisen ja kulttuurisen elämän kristillinen moraalinen perusta mahdollisti kapitalismin ilmaantumisen ja sen jälkeen onnistuneen siirtymän demokraattiseen politiikkaan. Olemme tästä varmoja.

Kiinan sosiaalitieteiden akatemian nimeltä mainitsematon jäsen Lainattu Niall Ferguson, Sivilisaatio, me ja muut (2011); suom. Kimmo Pietiläinen

Kuvataanko yllä olevissa lainauksissa länsimaiden uskonnollista perinnettä ja tilannetta osuvasti?

5.
a) Johtaako kulttuurien kohtaaminen välttämättä kilpailuun, konflikteihin ja sotiin?
b) Millä edellytyksillä kulttuurien rauhanomainen kohtaaminen on mahdollista?

6. Intian kehityksen esteenä on kastijärjestelmä ja korruptio. Meiltä puuttuu myös johtajia, joilla
on selkeitä tavoitteita.


Indian Rationalist Associationin puheenjohtaja Soma Rao, tammikuu 2012

Poliittisessa elämässä kaivataan usein vahvaa johtajaa presidentiksi tai jopa kuninkaaksi. Mitä
etuja ja vaaroja tähän liittyy?

7. Pirkko tietää, että Olli käyttää ja myy huumeita. Pitäisikö Pirkon ilmiantaa Olli? Vaikuttaako Pirkon päätöksen oikeutukseen se, onko hän Ollin lähisukulainen, ystävä tai ulkopuolinen henkilö?

8. ”Tuhmat lapset eivät saa joulupukilta lahjoja ja syntiset eivät pääse taivaaseen.”

Voidaanko näitä tapauksia verrata keskenään?

+9. Thomas More (1478–1535):

”Utopialaiset arvostavat eniten henkisiä nautintoja, sillä nämä ovat heidän mielestään kaikkein tärkeimpiä. Merkittävimpiä ovat heidän mukaansa ne nautinnot, joita tuottaa hyveiden toteuttaminen ja tietoisuus siitä, että elää oikein. Fyysisistä nautinnoista he asettavat ensimmäiselle sijalle terveyden. Syömisen ja juomisen ilot sekä vastaavat mielihyvän muodot ovat kyllä tavoiteltavia, sanovat he, mutta ainoastaan terveyden vuoksi. Viisaan tulee enemmän välttää tauteja kuin haluta lääkkeitä ja ennemmin voittaa tuskat kuin etsiä lievikkeitä.”

Thomas More, Utopia (1516); suom. Marja Itkonen-Kaila (1971

Francis Bacon (1561–1626):

”Koneiden taloissamme valmistetaan koneita ja välineitä erilaisten liikkeiden tuottamiseen. Siellä me jäljittelemme ja toteutamme käytännössä liikkeitä; saadaksemme ne nopeammiksi kuin mihin te kykenette joko kivääreillänne tai yhdelläkään koneellanne; tuottaaksemme ja moninkertaistaaksemme liikettä helpommin ja pientä voimaa käyttäen pyörillä ja muilla keinoin ja saadaksemme ne voimakkaammiksi ja rajummiksi kuin teillä, ylittäen tykkienne ja suurten mörssäreidenne tehon. Esittelemme myös taistelukalustoa ja sotatarvikkeita sekä kaikenlaisia koneita; samoin uusia ruutisekoituksia ja -koostumuksia, vedessä sammumatta palavia tulia ja kaikkia muitakin tulituksen muotoja, kaikki iloksi ja hyödyksi. Me jäljittelemme myös lintujen lentoa; kykenemme jonkin verran lentämään. Meillä on laivoja ja veneitä veden alla liikkumista varten, myös uimisessa tarvittavia liivejä ja apuvälineitä.”

Francis Bacon, Uusi Atlantis (1626); suom. Maria Nissilä (1993)

Utopistikirjailijat ovat esittäneet, että paras mahdollinen yhteiskunta syntyy nimenomaan hyveen ja tiedon avulla. Pohdi heidän näkemyksensä oikeutusta. Voit käyttää lähtökohtana yllä olevia lainauksia.

+10. Lehdistöä kutsuttiin ennen neljänneksi valtiomahdiksi. Nykyaikaisella medialla on vaikutusta politiikkaan kuten vaalien tuloksiin. Kuvaile median poliittista valtaa ja arvioi tämän vallan oikeutusta.