Uskonto/lahko/uskomus
Alkuperä ja historia
Kannattajia Arvio
Jumalat ja kaikkeus
Elämän tarkoitus
Kuoleman jälkienen elämä
Uskonnon-harjoitus
Tekstit
Kristinusko


Perustaja Paavali, kulttihahmo Jeesus, 30-300 2 miljardia Kolmiyhteinen: jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki Jumalalla on kaunaa kaikkia ihmisiä kohtaan (perisynti), ja siksi heidän on erotettu jumalasta. Ihminen pelastuu uskomalla jumalaan, joidenkin kristittyjen mielestä myös hyvät teot ja kirkolliset toimitukset (sakramentit) ovat avuksi Pelastuneille ikuinen onnellisuus kuoleman jälkeen (taivas), muille ikuinen kidutus (helvetti) kuoleman jälkeen. Katolisessa (yleisessä) kristinuskossa elämän ja taivaan välillä on tilapäinen
kiirastuli.
Jumalan puoleen kääntyminen (rukous), Raamatun tutkiminen, kaste, ehtoollinen, kirkossa käynti, juhlat Raamattu
Islam

islam
Muhammed, 622 , Saudi Arabia 1.3 miljardia  (Sunneja: 940 milj.) Yksi jumala (arabiaksi Allah) Ihmisten pitää alistua (islam) jumalan tahtoon saavuttaakseen ikuisen onnellisuuden kuoleman jälkeen (paratiisin) Paratiisi (ikuinen onni) tai ikuinen kidutus (helvetti). Viisi pilaria:
usko,
rukous,
köyhille antaminen (almut), pyhiinvaellus, paasto,  perjantaisin rukoilu moskeijaksi kutsutussa rakennuksessa.  Peseytyminen ennen rukousta, ei alkoholia eikä sianlihaa, pyhiinvaellukseen ja paastokuukauteen (ramadan) liittyvät juhlat.
Koraani (kirjoitus); Hadith (perimätieto)
Hindulaisuus

Intian alkuperäinen uskonto, joka on kehittynyt tähän päivään ast. 900 milj. Yksi ylijumala  (Brahman) monia jumalia ja jumalattaria Ihmiseet on sidottu tietämättömyyteen ja harhaan, mutta hän voi paeta. Päämäärä on saavuttaa parempi jälleensyntymä tai vapautus jälleensyntymisten ketjusta. Jälleensyntyminen kunnes saavuttaa valaistuksen Jooga, mietiskely, palvonta (puja), omistautuminen jumalalle tai jumalattarelle, pyhiinvaellus, oman kastin mukainen elämä Vedat, Upanishadit, Bhagavad Gita, Ramayana, jne.
Buddhalaisuus
Perustaja Siddharta Gautama (Buddha) noin 520 eaa India. 360 milj. Vaihtelee: Theravada ateistinen; Mahayana enemmän
monijumalainen. Buddha opetti, että mikään ei ole pysyvää.
Välttää kärsimystä ja saavuttaa valaistuminen ja vapautua jälleensyntymisen kierrosta tai saavuttaa parempi jälleensyntymä.

Jälleensyntyminen
ilman säilyvää sielua kunnes saavuttaa valaistuksen
Mietiskely, mantrat, joissain lahkoissa omistautuminen jumaluuksille

Tripitaka (Pali Canon); Mahayana, sutrat kuten Lotus Sutra;
Kiinalainen kansanusko

Alkuperäinen kiinalainen kansanuskonto
350-450 milj. Kaksijakoinen: yin ja yang; yliluonnolliset oliot, kansanjumalat. Hyvä elämä ja rauha kuoleman jälkeen, saavutetaan seremonioilla ja esi-isien kunnioituksella. Tuomio , jälleensyntyminen tai väliaikainen kidutus (helvetti) kunnes saavuttaa jonkin lajin ikuisen rauhan.
Esi-isien palvonta, rukous,
kestävyyden harjoittelu, ennustaminen, tähdistä ennustaminen ja feng shui.

Ei ole


kannattajat

Täydennetään myöhemmin...