Nettiä siellä nettiä täällä

Kyllä tämä elämä sitten on kummallista. Jokunen vuosi sitten menin yhteen HPY:n myymälään kyselemään modeemia vuokralle. Tuolloin kuulin Internetistä aivan ensimmäistä kertaa, enkä ymmärtänyt että mikä se on.

Viime aikoina Internetistä on puhuttu niin paljon, että varmaan alkaa olla useimmille selvää ja satuin bussissa tapaamaan erään tutun rouvan pitkästä aikaa. Rouva tuli vahingossa kysyneeksi, että mistäs minä oikein tulen ja mitä minä nykyään puuhailen.

Kerroin tulleeni eräästä paikasta, jossa tein Internetiin kotisivujani. Tässä vaiheessa tuntui kuin rouva olisi saanut hermoromahduksen. Hän ei olisi halunnut missään tapauksessa kuulla sanaakaan Internetistä. Sitä kun tulee joka tuutista ja vieläpä hänen työpaikallaan ei osattu enää muusta puhuakaan kuin Internetistä. Hänen työpaikalleen ollaan kaavailemassa WWW-palvelinta, jonka kautta yhteisöt ja yleisö saisi tietoa hänen työpaikastaan. Rouva parka oli jo niin kurkkuaan myöten täynnä kaikkea mikä liittyi Internetiin.

Kuitenkin tuolle rouvalle oli järjestetty sähköposti-osoite ja hän piti siitä kovasti, unohtaen että sekin liittyi Internetiin.

Nyt maailmalla puhutaan, että Suomi olisi jo innossaan mennyt Amerikankin ohi Kotisivujen teossa. Puhutaan, että suomessa olisi 14 kotisivua tuhatta ihmistä kohti, joka alkaa tuntua uskomattomalta. Joka toinen ihminen haluaisi saada itselleen modeemin ja monissa yrityksissä myydään ei oota. Syyksi väitetään, että kaikki modeemiin tarvittavat osat pysyvät Amerikan markkinoilla, jossa on menossa oikea Internet-buumi. Enää ei ihmisille kelpaakaan 14.400 modeemi vaan pitää olla nopeampi 28.800 modeemi, jolla pääsisi kunnolla surffaamaan maita ja mantereita ja katsomaan ja lataamaan erilaisia kuvia entistä nopeammin. Internetin kehitys vauhti alkaa olla sitä luokkaa, että se ajaa tarvikekehityksen ohi.

Jo nyt ollaan kehitetty erilaisia vimpaimia, joilla saa "soitettua" näköpuheluja Ameriikkaan ja juteltua tuiki tuntemattoman ihmisen kanssa. Ohjelmia kehitellään ja maailman tunnetuin selaus-ohjelma Netscape alkaa olla jo muiden selainohjelmien tavoittamattomissa ja päässyt maineensa vuoksi pörssiin.

Kuinkakohan moni vielä muistaa, että alunperin Internet sai alkunsa, kun tutkittiin keinoja tiedonkulun turvaamiseksi Ydinhyökkäyksen aikana?

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.