Näkövammaiset ja Internet

Hyvin usein kuljen bussikyydillä Näkövammaisten keskusliiton ohi ja kerran tulin miettineeksi Näkövammaisia ja Internettiä yhdessä, enkä keksinyt ratkaisua. Silloin en tiennyt olevani myöhässä.

Eteeni tuli tilanne, jossa Näkövammaisten Keskusliiton henkilö kertoi Näkövammaisten liikkuvan Internetissä hyvinkin paljon. Mieleeni nousi välittömästi ajatus, että miten tuokin on mahdollista, mikäli henkilö ei näe. Kyseinen henkilö kertoi, että näkövammaisilla on käytössään apuvälineitä, tietokoneissaan. He käyttävät Dossissa apuohjelmaa, joka muuntaa tekstin puhesyntetisaattorin kautta puhutuksi. Tämän vuoksi he joutuvat käyttämään Lynxiä.

Tilanne oli sen verran uusi, että mielikuvitukseni lähti välittömästi laukkaamaan ja tulipa eteeni ajatus www-sivuilla käytetyistä kikkailuista. Hyvin usein käytetään kuvia, joissa ei ole hirveästi selitystä Lynxin puolella. Samaten käytetään lomakkeita ja Imagemappeja.

Itse olen rakennellut www-sivuja harrastuksena ja työn vuoksi joitain satoja sivuja ja omat muistiinpanot kivoista www-sivuista ylläpidän html-muodossa. Itse olen ollut näkevänä tyytyväinen voidessani "katsella" mitä hienompia www-sivuja. Olen pyrkinyt kehittämään taitojani erilaisten ohjelmasovellusten kanssa. Nyt olen huomannut, että voisin kehittää taitojani myös toisella tavalla. Voisin ottaa huomioon näkövammaiset.

Joku viisas onkin jo sanonut, ettei kannata lähteä ajattelemaan jotain pientä ryhmää, kun leipä tulee siitä isosta ryhmästä, joka käyttää tavallisia www-selaimia. Itse olen taas sitä mieltä, että miten voisin tehdä www-sivuja isolle ryhmälle, jos en osaa ottaa huomioon pieniä ryhmiä, joista yhdessä tulee yksi iso ryhmä.

Ongelmana on enää vain se, että tehdessäni www-sivuja, minun täytyy tekeytyä näkövammaiseksi ja lukea itselleni ääneen tekemäni sivut Lynxin kautta. Asia ei sinänsä ole ongelma, mutta jos sen tekee julkisesti, niin hyvin pian on hullun maineessa.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.