Kirjat vai Internet

Kun yli vuosi sitten kirjoittelin ensimmäisiä Horinoita nettiin, tulin haaveilleeksi lehdistä netissä ja tänä päivänä lähes jokainen itseään kunnioittava lehti on jo vakavasti harkinnut tuloaan Internetiin luettavaksi. Lehdistä voisi mainita Iltalehti, Me Naiset, Tietoviikko, MikroPc ja monet muut.

Internet huuma on noussut esille oikeastaan vuoden 95 aikana ja huuma vain kasvaa ja sen myötä on lähdetty ajattelemaan, että syrjäyttääkö Internet tulevaisuudessa kirjat. Todennäköisesti näin ei tule kokonaan tapahtumaan, mutta jo nyt on Internetin kehityksessä tapahtunut niin paljon, että mahdollisesti Internetin sovelluksista tulee varteenotettava kilpailija.

Onhan paljon mukavampaa ottaa rannalle mukaan jokin kiva kirja, kuin kantaa matkatietokonetta mukanaan ja lukea sitä kautta, mutta entäs jos rannalla löhöilijä ottaakin mukaansa korvalappustereot?

Joku vuosi sitten Yhdysvalloissa nousi varsinainen buumi nauhoitella kirjoja kuunneltavaan muotoon ja niitä sitten pystyi kuuntelemaan joko rannalla, lenkkeillessä tai vaikkapa lehtiä haravoidessa. Buumi oli tulossa suomeenkin, mutta ilmeisestikin suurimmaksi esteeksi jäi hinta, koska jonkun täytyi lukea teksti nauhalle ja tälle ihmiselle piti maksaa palkkaakin.

Entäpä jos tekniikka edistyisikin niin paljon, että kun opiskelija hakisi Internetistä johonkin kurssiin kuuluvan tekstin omalle koneelleen, hän nopealla kikkailulla saisi tekstin puhesyntetisaattorin avulla kuunneltavaan muotoon. Tällöin opiskelija voisi ottaa tekstin mukaansa lenkille, pyöräretkelle, rannalle tai kunnella tekstin vaikkapa bussissa.

Jo nyt on olemassa näkövammaisille tarkoitettuja apuvälineitä, jossa puhesyntetisaattori kertoo www-sivuilla olevan tekstin kuunneltavaan muotoon. Kun tietokoneeseen vielä kytketään ääninauhuri, niin kuunneltava teksti olisi valmis. Ajan myötä puhesyntetisaattoreita kehiteltäisiin eteenpäin ja markkinoille tulisi enemmälti luonnollisen tuntuisia syntetísaattoreita.

Tietenkin on ihmisiä, jotka eivät missään tapauksessa laita korvalappustereoita korvilleen julkisesti, mutta varmastikin löytyisi niitäkin, jotka laittaisivat ja olisivat askeleen edellä muita. Itse olen jo pitkän aikaa haaveillut korvalappustereoista voidakseni nauhoittaa aamulla Amerikan äänen lähetyksiä ja kuunnella niitä kaikessa rauhassa bussissa ja jopa bussipysäkillä. Näin oppisin paremmin Englanninkieltä ja saisin käytettyä aikani tehokkaammin hyväkseni.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.