Sittenkin hyötyä

Kun vuosi sitten (1995) Internetistä puhuttiin jonkin verran, oikeastaan kukaan ei tiennyt siitä juuri mitään. Jotkut halusivat kyllä tietääkin asiasta, mutta silti sitä pidettiin huuhaana ja monet pitävät vieläkin, kun eivät ole tutustuneet.

Törmäsinpä Ammatti-Instituutin Avoimessa Oppimiskeskuksessa erääseen porukkaan, joka oli kyllä kiinnostunut Internetistä ja pyynnöstä suostuin heille kertomaankin jonkin verran.

Valmistelin viikon verran erilaista materiaalia ja ohjeita ja suunnittelin tunteja sekä tehtäviä ja viimein koitti se hetki, jolloin astuin luokan eteen kertomaan Internetistä.

Kerroin mistä Internet oli lähtöisin ja mitä sieltä löytyi sekä joitain pieniä niksejä. "Oppilaat" tekivät parhaansa mukaan harjoituksia, joita olin antanut ja kerroin antaneeni vielä sellaisiakin tehtäviä, joita he pystyivät harjoittelemaan omilla tunnuksillaan myöhemminkin. Kovin moni ei noita harjoituksia tehnyt sen jälkeen.

Tuona aikana silmääni pisti eräs henkilö, joka ei ollut hirvittävän innostunut aiheesta ja lopulta unohdin koko tapahtuman. Kuitenkin tapahtuma nousi jälleen mieleeni, kun tapasin samoissa ympyröissä tuon kyseisen henkilön ja kyselin kuulumisia. Hän kertoi olleensa työharjoittelussa ja siellä erilaisissa tehtävissä. Hommat olivat päättyneet Valtion pieneen budjettiin.

Kuitenkin hän kertoi päässeensä hieman loistamaankin Internet-taidoillaan. Kun joku oli tiedustellut jotain asiaa, niin kaveri oli sanonut suoraan:

"Ai, ettekste tota tienny. Sehän löytyy Internetistä ja teillä näkyy vielä olevan Mosaic-ohjelmakin, josta te ette tiennyt mitään."

Kaveri loisti hetken aikaa tietämyksellään ja kertoessaan tapausta minulle, hän oli varsin tyytyväinen tapauksesta. Hän kertoi minulle, että:
"Oli siitä todella paljon hyötyä".

Usein olen ihmetellyt sitä kantaa, mikä on tullut erilaisissa yhteyksissä ilmi. Mitä ihmeen hyötyä siitä minulle voi olla? Mitä minä sillä teen? Mitä siellä voi tehdä? Minne mennä? En minä tule koskaan sitä tarvitsemaan.

Tuo viimeinen lause on joskus ihmetyttänyt, sillä monet ihmiset kouluttautuvat sellaisiin ammatteihin, joissa ollaan lähellä Johtoporrasta. Tänä päivänä Johtoporras kulkee erilaisissa seminaareissa ja tapahtumissa, joissa puhutaan paljon Internetistä. Useat yritykset menevät syystä tai toisesta Internetiin ja tänä päivänä monet elävät juuri sillä.

Ehkäpä siitä Internetistä joskus saattaisi sittenkin olla jotain hyötyä.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.