Uutisia Sähköpostilla

Tässä esitän yhden vilkkaan mielikuvitukseni tuotteen, jota kuka tahansa saa vapaasti käyttää, mutta mikäli ajatuksen toteuttajana on suuri päivälehti, niin toivon voivani konsultoida asiassa ja kenties saada asian suhteen työpaikan.

Jo viitisen vuotta sitten saadessani oman koneen, sain ajatuksen jossa olisin aamuyöllä käynyt hakemassa suoraan painosta Hesarin ja kiikuttanut nopeasti kotiin. Tämän jälkeen nopeasti kahvia naamariin ja lehden lukuun muistiinpanovälineet vieressä. Olisin koonnut lehdestä uutisia, kirjoittanut ne yhdelle A4 arkille ja lähettänyt ne faxilla tilaajille ympäri maailmaa. Suomenkielisiä uutisnälkäisiä on maailmassa paljon. Matkamiehiä ja naisia, Suurlähetystöjen henkilökuntaa ja siirtolaisia sekä lomalaisia.

Hanke kaatui ikuiseen rahapulaan ja tekijänoikeuskysymyksiin uutisten suhteen. Kuka omistaa uutiset? Ongelmaksi tuli myöskin laskutus, sillä yhtenä suurena asiakasryhmänä olisi ollut majoitusliikkeet ulkomailla, joissa vierailee hirvittävä määrä suomalaisia.

Kun Internet tuli kohdallani ajankohtaiseksi ja valtasi enemmälti ihmisten ajatuksia, nousi ajatus uudelleen mieleeni. Ryhdyin uudelleen kehittelemään ajatusta jo ihan mielenvirkeyden vuoksi ja kehittelin ajatusta varsin pitkälle. En ollut ainoa joka oli kiinnostunut uutisista ja Internetistä. Varmasti löytyy maailmasta ja jopa Suomesta iso kasa ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita uutisista. Tämän osoittaa jo Iltalehden verkkoversion suuri lukijakunta. Ajatukseni kuitenkin oli olemassa jo ennen Iltalehden verkkoversiota.

Kuitenkin matkalaiset oli unohdettu, sillä kenellä on varaa ulkomailla ottaa GSM:llä ja kannettavalla tietokoneella yhteys Suomeen ja lukea puolikin tuntia suomalaisia uutisia Netin kautta? Täytyy olla varsinainen Ehnroot, että yritys maksaa yhteyden.

Tällä kertaa olisin toiminut toisin. Olisin entisen tapaan aikaisin aamulla lukenut lehdet aamulla, tiivistänyt ne uutisiksi ja lähettänyt ne sähköpostilla ihmisille ennalta sovittuihin osoitteisiin. Maksut olisi koottu etukäteen jo suomessa tavalla tai toisella.

Kun sitten matkalainen olisi ottanut yhteyden GSM:llään ja hakenut postinsa, olisi samalla tupsahtanut uutiset laatikkoon. Niitä olisi sitten ollut mukava lueskella omalta kannettavaltaan ilman pelkoa pomon nalkutuksesta linjayhteyksien kalleuden suhteen.

Näitä uutisia olisi sitten tarkisteltu STT:ltä päivän mittaan ja toimitettu tarpeen mukaan. Hinta ei kylläkään olisi ollut este, sillä yhden miehen yrityksenä kulut eivät olisi olleet kovin mittavat. Kokonaan olisi jääneet painatuskulut. Jakelu olisi korvattu nopealla yhteydellä Nettiin ja pois olisi jäänyt paperikustannukset.

Näin esimerkiksi Yhdysvalloissa siirtolaiset saisivat uutiset tuoreempana kuin esimerkiksi perinteisen lehden tilaajat Suomessa. Enää ei tarvitsisi odotella kahta viikkoa omaa lehteä, jonka uutiset olisivat vanhentuneet jo ennen kuin uutiset olisivat ehtineet lentokentällekään.

Voisin väittää, että monessa suhteessa mailinews olisi hakannut perinteisen sanomalehden, vaikka asiaa käänneltäisiin monin eri tavoin. Kuitenkaan mailinews ei olisi korvannut vanhaa perinteistä isoa Hesaria, jonka saisi levittää aamupöytään ja juoda kahvit rauhassa pelkäämättä kahvin kaatuvan "lehden" päälle. Kuitenkin väittäisin, että vielä jossain vaiheessa mailinewssit ovat monen ihmisen arkipäivää.

Muistatteko muuten vanhan kunnon Maxwell Smartin? Hänellä oli varmasti ensimmäinen "kenkäpuhelin".

Lisäys 22.07.2002
Tänä päivänä saa uutiset kännykkään ja kännykällä tilattua vaikkapa mainoksia nettisivuille. Vertaa vieressä olevat mainokset.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat