Ymmärsit jekkuni. Hyvä.

Yhdysvallat on siitä mielenkiintoinen Instituutio, että siltä voi odottaa melkein mitä tahansa. Tämän todisti nyt suunnitteilla olevan laki, jolla puhevapautta rajoitetaan Internetissä. Enää ei saa kirjoittaa ja laittaa omille kotisivuilleen ihan mitä tahansa. Halutaan suojella nuorisoa, ettei heille tule traumoja nähdessään paljasta tytön pintaa. Kuka käskee mennä sellaiselle sivulle?

Tietenkään emme voi ihan kieltää äidin pikku enkeleitä seikkailemasta Internetissä, mutta joku raja sentään täytyy olla. Tosin mitkään rajoitukset eivät tunnu vaikuttavan.

Toisaalta ymmärrän tulevaa lakia, eihän nyt lapsille tarvitse kaikkea esitellä mutta sanavapauden puolesta on eri puolilla maailmaa tapeltu ja kuoltu sekä viruttu vakilassa. Jotenkin naurattaa että Yhdysvallat, joka on mielletty vapauden tyyssijaksi, ryhtyy suunnittelemaan sananvapautta rajoittavaa lakia, eikä kukaan tunnu pystyvän vaikuttamaan.

Vai voisimmeko sittenkään vaikuttaa? Puhevapauden puolesta on liputettu sinistä nauhaa, jolla on osoitettu mieltä tulevaa lakia kohtaan. Onnistuuko se? Ehkä, ehkä ei.

Kuitenkaan emme tiedä, että missä määrin laki voi vaikuttaa vaikkapa Suomessa. Entä jos joku rohkeampi Suomalainen lehti laittaa Nettiin kuvia, joka saattaa loukata jonkun äidin pikku enkelin tunteita? Miten silloin?

Tuleeko FBI kolkuttamaan ovelle raahaten Yhdysvaltoihin oikeuteen? Miten silloin kansainvälinen oikeus suhtautuu asiaan? Ilmeisesti Haagissa tultaisiin näkemään mielenkiintoisia oikeustaisteluja.

Kun kerta ei ole tietoa tulevan lain todennäköistä sisältöä, eikä vaikutusta, niin minunkin on pitänyt piilottaa pakinani. Enhän halua tulla pidätetyksi yhden pakinan vuoksi.

J.K. Ethän muuten kerro kenellekään jekustani?

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1996. Kaikki oikeudet pidätetään.