Tilastoharhaako?

Suomi on luokiteltu Internetin käytön kärkimaaksi. Suomi on nopeasti noussut Internetin ykköseksi USA:n ja Islannin ohi. Uusia palvelimia syntyy kuin sieniä sateella ja uusia domainnimiä varataan melkein kilpaa. Käyttäjät lisääntyvät oikein urakalla. Jo nyt arvellaan Suomessa olevan 3-500.000 käyttäjää.

Kuitenkin laskenta on mielenkiintoinen. Arvellaan, että jokaista uutta palvelinta kohti olisi 5-10 käyttäjää. Tämä on hieman hankalaa, sillä kukaan ei tosiaan tiedä lukumääriä. Jotkin palvelinnimet vain ovat olemassa ilman, että niitä koskaan otetaan käyttöön, mutta joissain saattaa olla useampiakin käyttäjiä, kuin se 5-10. Tiedänpä erään oppilaitoksen, jossa on tällä hetkellä n. 1700 oppilasta ja jokaisella on oikeus saada oma käyttäjätunnus laitoksen palvelimeen ja moni onkin käyttänyt oikeutta hyväkseen.

Kuitenkin tiedän myös erään Korkeakoulun, jossa jokaiselle annetaan oma käyttäjätunnus, melkein halusi tai ei. Laitoksen oppilaat käyttävätkin hyvin mielellään Internetiä, koska se on "Cool" ja sen avulla voi tehdä paljon kivaa. Kun sitten oppilaat valmistuvat tuosta Korkeakoulusta, he olettavat käyttäjätunnuksensa loppuneen jo aikaa sitten ja muistellen kivoja nettailuja, he hankkivat itselleen tunnuksen kaupalliselta tarjoajalta ja taas kasvattavat lukemia. Tuon Korkeakoulun tunnus on elinikäinen.

Lisäksi on vielä olemassa Suomen Freenet, johon jokaisella oppilaalla, heidän vanhemmillaan ja opettajilla on oikeus omaan tunnukseen. Freenet onkin paukutellut henkseleitään 64.000 käyttäjän lukemillaan ja näin saanut valtiolta tukea tämän varjolla. Varsinkin, kun kukaan ei valvo tunnusten oikeellisuutta. Kuka tahansa voi mennä vierailijana Freenetiin sisään ja jättää hakemuksen tunnuksesta. Tunnus astuu voimaan heti seuraavana aamuna automaatin avulla. Kukaan ei valvo, onko Jaska Jokunen juuri hän tai onko hänellä jo ennestään tunnusta. Joillain on useita tunnuksia Freenetiin. Tosin valvonta olisikin aika mahdotonta. Juuri helpossa tunnuksen saannissa onkin Freenetin suosion salaisuus.

Kuitenkin jokaisessa järjestelmässä on paljon piilokäyttäjiä ja onkin syntynyt melkein uusi kilpailulaji, että montako tunnusta ihmisillä oikein on.

"Mulla onkin kaksi tunnusta. Yksi Freenetissä ja toinen mun oppilaitoksessa."

"No, ei toi vielä mitään, mut mullapa onkin 5 tunnusta, joista 2 Freenetissä, yksi yhdessä yhdistyksessä, yksi oppilaitoksessa ja yksi kaupallinen tunnari."

"No, ei toi vielä mitään, mut ku mullapa onkin 7 tunnaria, joista yksi anon.penetissä, yksi kaupallinen, pari yhdistystä, sit Freenetissä ja jokunen järjestelmien ylläpito tunnari."

Edellinen keskustelutilanne on tosi, sillä tunnenpa useita henkilöitä, joilla on useita tunnuksia eri järjestelmiin. 2-3 tunnusta ei ole mitenkään hätkähdyttävä määrä. Itselläni on tällä hetkellä 3 Internet-tunnusta ja yksi purkkitunnus, joka toivon mukaan pian muuttuu Shell-oikeuksiksi. Tällä hetkellä käytän kahta tunnusta vakituisesti ja Freenetin pidän varmuuden vuoksi varalla. Käyn kyllä jokaisessa vähintään viikottain katsomassa postini ja tutustun eri alueisiin.

Vaikka laskenta onkin hankalaa, on yksi asia varmaa ja se on Suomen kärki Internetissä ja vielä hyvin pitkälle tulevaisuuteen. Kuitenkin olisi mielenkiintoista laskea, että koska Suomessa on Internetin käyttäjiä enemmän, kuin kansalaisia.

Huomautus 29.09.1997. Nykyään minulla on 10 sähköpostiosoitetta ja muita erilaisia tunnuksia yli 20 kpl erilaisiin paikkoihin.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.