Erikoisia Nettipalveluja

Internetin laajetessa on syntynyt monia kaupallisia virityksiä, joilla ei ole vertaa. Onpa syntynyt joitain hyviä oivalluksiakin. Eräs tällainen on Internetissä toimiva seksikuvien katselu, jossa ihmiset soittavat ensin yhteen 9700-numeroon, josta saavat päivän Internet-osoitteen. Palvelu maksaa liki 10 mk minuutti, mutta palvelun tarjoaja lupaa yhteyden kestävän 5 sekuntia ja näin maksaa vain markan verran. Kun ihminen on saanut tuon kyseisen osoitteen, hän voi käydä katsomassa tyttöjen kuvia tietyssä osoitteessa vuorokauden ajan tuolla markan hinnalla. Perusosoite on aina sama, mutta hakemisto vaihtuu päivittäin.

Kuitenkin Internetiin on syntynyt myös hieman arveluttaviakin systeemeitä. Näissä järjestelmissä ensin vaaditaan käyttäjän tiedot melkein kengän numeroa myöten ja samalla vakuutetaan tutustuneensa palvelun sääntöihin ja noudattavansa niitä ja sallii sääntöjen mukaiset asiat.

Nämä säännöt ovatkin sitten varsin mielenkiintoiset, sillä niissä kerrotaan suunnilleen tähän malliin:

"Voimme koska tahansa muuttaa sääntöjä ja sääntö astuu voimaan heti. Meidän ei tarvitse edes ilmoittaa Sinulle mitään, eikä päätöksestä saa valittaa mihinkään. Sitoudut kuitenkin heti noudattamaan niitä."

"Antaessasi omat tietosi, voimme koska tahansa myydä tietosi toiselle yritykselle, jonka myyjä soittaa sinulle automaattisesti."

Ensimmäisen kohdan sääntö on todella vaarallinen käyttäjän kannalta, sillä hyväksyessään säännön, käyttäjä sitoutuu antamaan käyttömaksuna omakotitalonsa myöhemmin tai sitten maksamaan kuukausittain kohtuutonta käyttömaksua, vaikka ei käyttäisikään palvelua.

Varmaankin joku henkilö saattaisi antaa tietonsa hyvässä uskossa ja kokeiltuaan kerran, hän saattaa kyllästyä ja unohtaa koko asia. Entäpä, jos puolen vuoden päästä paukahtaa postiluukusta tuhansien markkojen lasku siitä, että on suostunut palvelun käyttäjäksi?

Erikoisuutta lisää vielä se, että jotkin palveluista saattaa olla maksullisia, mutta missään vaiheessa ei erikseen mainita, että mikä palvelu on maksullinen ja paljonko se maksaa ja tässä on yksi suuri miina. Saatetaan vain mainita palvelun sisäänkäynnin yhteydessä, että jotkin palveluista saattavat olla maksullisia. Tosin näihin ei useimmiten helposti eksy. Isit voisivat kuitenkin pitää tietyt tunnarinsa ja osoitteet salassa. Ihan varmuuden vuoksi.

Kuitenkin on mielenkiintoista, että kuka tahansa voi mennä johonkin palveluun, antaa toisen henkilön tiedot ja tehdä ihan mitä huvittaa. Olisi kiva olla läsnä ensimmäisessä oikeudenkäynnissä, jossa kiistellään siitä, että sitooko napin painallus, joka tapahtui vahingossa vai ei? Ja kuka pystyisi todistamaan, että kyseessä oli juuri tuo henkilö, jos kaikki jäljet on harhautettu?

Aikoinaan NSF jopa kielsi kaiken kaupallisuuden Netissä, jos liittyi Internetiin. Kuitenkin NSF yksityistettiin ja sille tuli uudet omistajat. Suuret kaupalliset yritykset. Kukaan ei osaa sanoa, että mihin Internet on oikein menossa. Tosin kaupallisuus on pakostakin tulossa enemmälti Internetiin.

Kuitenkin toivotan kaupallisia yrityksiä tervetulleeksi Internetiin, kunhan muistavat olla järkeviä omissa palveluissaan ja miettiä niitä tarkkaan asioita. Viimeistään käyttäjät päättävät mihin päänsä pistävät.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.