SoftaSetiä

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Lisäys2 22.07.2002
Tänä päivänä ei niinkään puhuta softasedistä, vaan eniten ollaan huolestuttu siitä, kuinka naisia on tavattu Internetin senssipalstoilla ja kuinka ollakaan heitä on sitten raiskattu. Olinkohan aikaani edellä?

Kaikki ovat kuulleet puhuttavan Namusedistä ja osaavat varoittaa lapsiaan ja yrittävät kieltää heitä leikkimästä tietyissä paikoissa. On opittava välttämään tietynlaisia setiä, jotka tarjoavat namia tai rahaa ja näin houkuttelevat lapsia luokseen. Tuoreessa muistissa on Tapaus Myllypuro, jossa 2 lasta löytyi palaneena erään mökin alueelta. Mutta olettekos kuulleet SoftaSedistä?

Isoa varoituksen sanaa nuorten nettailijoiden vanhemmille. Hiljattain televisiossa kerrottiin erilaisista verkkoseksi muodoista. Tuossa ohjelmassa kerrottiin myös eräästä Los Angelesilaisesta poliisista, joka tekeytyi pikku pojiksi tai tytöiksi ja laski ansoja erilaisille verkkorikollisille.

Eräs tällainen oli "Thieves" nimeä käyttävä henkilö, josta oli tullut valituksia. Poliisi laski ansan. Hän tekeytyi pieneksi pojaksi ja kyseinen henkilö iski varsin nopeasti. Hyvin pian keskustelut lähtivät väärälle tasolle. "Thieves" houkutteli "pikkupoikaa" luokseen kertomalla, että hänellä on suuri määrä hyvin kalliita ohjelmia, joista "poika" saisi itselleen kopion vain tulemalla hänen luokseen hakemaan.

Vanhempien tulisi varoittaa myöskin tällaisista henkilöistä. Lapsille tulisi terottaa hyvin tarkkaan, miksi pitäisi epäillä juuri tällaisia ihmisiä. Millä perusteilla?

Tässä tapauksessa ensimmäinen perustelu on juuri ne kalliit ohjelmat. Miksi joku antaisi tulla kopioimaan kalliita ohjelmia kotiinsa? Toinen perustelu, miksi juuri pitäisi mennä sinne kotiin? Postikin toimii ja mikäli kyseinen henkilö on vähänkään liikkunut Internetissä ja liikutellut ohjelmia tai käyttänyt sähköpostia, niin hän voisi hyvinkin nopeasti siirtää ison kasan ohjelmia todella nopeasti toiselle puolelle maapalloa. Ei tarvita kuin joko esim. WS_FTP ohjelma tai Attacmentillä sähköpostin mukana. Useampi kymmen megainen ohjelmakin kulkee varsin vikkelään verkoissa. Ei siis ole ongelma saada nopeasti isotkin tiedostot. Ongelma vain on teroittaa lasten päähän uudenlainen vaara.

Itselläni on kaksi mahtavaa sukulaispoikaa, joista toinen harrastaa nettailua ja jolle tietokoneet ovat kaikki kaikessa. Kun satuin näkemään tuon tv-ohjelman myöhään yöllä, en meinannut saada unta tajutessani vaaran, joka voi uhata tuota poikaa. Aamulla minun oli pakko soittaa pojalle ja jutella henkeviä asiasta ja varoittaa häntä vaarasta. Tehtävä ei ollut helppo, enkä tiedä menikö asia perille. Kuitenkin tein kaikkeni, jotta hän olisi ymmärtänyt asian vakavuuden.

Jotta Teidän lapsenne ja sukulaislapsenne ymmärtäisivät, keskustelkaa heidän kanssaan nätisti ja kertokaa tuosta vaarasta. On liian helppoa unohtaa ne pienet varoituksen sanat, kun kyseessä on tuhansien markkojen arvoinen ohjelma. Sen seurauksena voi koko loppuelämä olla pilalla tai jopa pahempaa. Kyseessä voi olla jopa henki.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.