NETTIKAMUNI ONKIN VALKOINEN

Vai mitä odotit?

Nettailu on todella kivaa ja sitä kautta saa paljon erilaisia tuttuja, joiden kanssa voi jopa ystävystyä. Onpa joku raukka mennyt jopa naimisiinkin.

Nettikamuja saattaa löytyä helposti IRC:stä, Usenet Newsseista tai jopa kun teet mahtavat WWW-sivut, niin saattaapa joku kirjoitellakin sinulle ja saatat kirjoittaa takaisinkin päin. Kun nettikamu sitten kirjoittaa sinulle uudestaan, niin varmaankaan et tule ensimmäiseksi kysyneeksi kyseisen henkilön rotua, uskontoa tai muuta kovin henkilökohtaista.

Keskustelu sitten jatkuu jostain aiheesta ja pian sitten juttelettekin jostain aivan muusta asiasta. Saattaapa löytyä jopa yhteinen asia, josta pidätte. Tällaiset asiat yhdistävät. Varmaankaan ei voisi heti kuvitella, että keskustelisitte mustien ja valkoisten välisistä eroista tarkemmin tai siitä, onko hindulaisuus parempi kuin muslimi. Varmaankin toinen sattuu näkemään kuvasi www-sivuillasi ja tietää minkä näköinen olet, mutta entä jos nettikamusi sattuukin olemaan jotain sellaista rotua, jota olet saattanut olla vastaan.

Jossain vaiheessa varmaan haluat tavata nettikamusi ja kun tapaat hänet ja huomaatkin yllätyksen. Mitä teet? Isketkö heti kuonoon vai haukutko rodun perusteella vai oletko hämmentyneenä hetken hiljaa?

Luin juuri kirjan nimeltään The Balkan Express, jossa Kroaatti kirjailija ei uskaltanut sodan aikana junassa avata suutaan, koska pelkäsi toisen olevan Serbi. Saman kielen eri murre olisi heti paljastanut syntyperän. Vastakkain asettelu oli todella tulen arkaa. Oli pakko olla jotain mieltä sodasta. Muuten olit heitä vastaan. Olisiko tässä tapauksessa parempi aloittaa kansan sisäinen elämä netin välityksellä, jossa ei heti kuulla toisen sanoja, eikä nähdä toisen kasvoja. On vain kaksi henkilöä, jotka keskustelevat keskenään.

Kuitenkin kumma kyllä netin yksinkertaisuudella ja helppoudella on varsin yhdistävä voima. Tietenkin on olemassa ihmisiä, jotka ovat aina ja kaikkea vastaan. Heille ei tunnu kelpaavan mikään. Kaikesta pitää huomauttaa. Fleimaukset ovat arkipäivää netissä.

Voisiko netillä olla kansoja yhdistävä voima? Sellainen voima, jossa ihmiset tapaavat toisensa netissä, sekä juttelevat keskenään niitä ja näitä. Voisiko netti olla uudenlainen rauhan väline, jossa ei heti tuijotettaisi toisen ulkonäköön tai muuhun, johon emme ole tottuneet.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.