Lisätty 16.11.2001. Jos vastustat TV-maksun korotusta eli TV-lupaa niin allekirjoita Adressi, mutta jos kaipaat tietoa itse TV-maksusta, niin katso osoite: www.tv-maksu.fi,

InternetTV-lupa

Me Suomalaiset olemme melkein tottuneet siihen, että kaikesta on maksettava. Jos ei muuten, niin varmuuden vuoksi. Yksi tällainen asia on TV-lupa. Mainoksistakin on maksettava, vaikka ne on jo maksettu. Tässä se onkin hassu juttu. Yle on ottanut joskus mainoksia lähetystensä väliin ja silti täytyisi maksaa TV-lupa. Eipä tämä vielä mitään, mutta Telehallintokeskuksen mukaan myös MTV:n lähetyksiä seuratessa tulisi TV-luvan olla maksettu. Perusteluksi kuulin:

"Televisiolupa tarvitaan yleisradiolähetysten vastaanottamiseen. TV-vastaanotin taas on mikä tahansa laite, jolla tällaisia lähetyksiä VOI vastaanottaa. MTV:n lähetykset ovat yleisradiolähetyksiä, kun ne ovat tarkoitetut kenen hyvänsä vastaanotettaviksi.

Tietokoneen käyttäminen lähetysten vastaanottoon ei vaikuta lupavelvollisuuteen mitenkään."

Perustuu:
- laki radiolaitteista 17.1.1927/8
- asetus radiolaitteista 4.9.1992/859

Valitettavasti en ole päässyt katsomaan kyseisiä lakeja ja varsinkaan komiteoiden mietintöjä.

TV-lupatarkastajillehan on annettu ohjeet, että he eivät voi mennä toisten koneen sisälle katsomaan mahdollista TV-käyttöä. Tämä on perusteltu sillä, että koneessa saattaa olla jonkin firman liikesalaisuuksia. Pitää vain katsella päällisin puolin. Tässä taas on se mielenkiintoinen pointti, että verkossa löytyy nyt MTV:n suorat lähetykset. Niistäkin kun pitäisi maksaa TV-lupa.

Nyt tuleekin mielenkiintoinen juttu. Entäpä jos joku käy hakemassa TV-lähetysten seuraamiseen tarvittavan ohjelman. Asentaa sen koneelleen ja seuraa "Ulkomaisia TV-lähetyksiä", entä siinä tapauksessa? Tulisiko silloin maksaa TV-lupa? Aikaisemman lainauksen perusteella KYLLÄ. Vai miten on? Tuntuisi aika hassulta, että joutuisin maksamaan ulkomaisten lähetysten seuraamisesta.

Huomaa kyllä, että Suomen lainsäädäntö on aikansa elänyttä. Tosin milläpä Telehallintokeskus voi todistaa jos katselen modeemini välityksellä verkkolähetyksiä. No, jonkin vippaskonstin ne kuitenkin siihenkin keksii.

Mikäli MTV:n lähetysten seuraaminen on näin vaikeaa, niin ainoa mahdollisuus olisi tehdä verkkolähetysten seuraaminen maksulliseksi siten, että joka kerta maksettaisiin yhden pennin Ecash-maksu. Hankala homma, mutta ainoa keino.

Lisäys 22.07.2002
Suhtautukaa kirjoitukseen ymmärtämyksellä. Se on kirjoitettu joskus 95-96.

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995. Kaikki oikeudet pidätetään.