Paperitonta elämää?

Joskus aikoinaan vuonna 1 ja 2, kun isä lampun osti ja äiti sen särki ja netti teki tuloaan, puhuttiin kovasti netin mahdollisuuksista. Yksi visio oli, kuinka elämässä tarvittaisiin vähemmän paperia ja kuinka esimerkiksi toimistoissa tulostettaisiin yhä vähemmän paperille, kun homman voi lukea suoraan ruudulta. Meni joitain kuukausia ja joku oli sitä mieltä, ettei homma missään tapauksessa menisi näin, vaan netistä tulostettaisiin kaikenlaista vaikka kuinka.

Osittain nämä kaikki arvailut ovat pitäneet paikkansa. Vain me itse tiedämme kohdallamme täyden totuuden. Mutta entä minä? Onko minun elämäni käynyt paperittomaksi? Luenko minä kirjat suoraan ruudulta? Tulostetaanko minulle paperiversioita erilaisista asioista?

Olen häärännyt netin kanssa vuodesta 1994 ja monessa suhteessa ensimmäinen versio arveluista pitää paikkansa. Kirjoitan tosin hyvin paljon meilejä ja vastaanotan sitäkin enemmän. Roskakori täyttyy joka päivä bittiroskasta, mutta vähemmän muusta paperista. Saan roskapostia hyvin paljon ja ne on harvinaisen helppo tunkea "roskakoriin tai kierrätyskoriin" ja lähettää ne bittien taivaaseen. Vaikka en aikoinaankaan kirjoittanut kovin usein postia, niin nyt sitäkin vähemmän.

Olen vuosien aikana kuulunut moneen yhdistykseen ja vasta nyt on yhden yhdistyksen tiedottaja oppinut käyttämään tietokonetta ja sähköpostia. Viimeisimmässä tiedotteessa kerrottiin, että jos haluaa nykyään tiedotteet suoraan sähköpostiin, niin ei tarvitse kuin ilmoittaa. Kyseinen yhdistys unohti kertoa, että mitä hyötyä yksittäiselle jäsenelle olisi siitä, että tiedotteet tulisi sähköpostiin. Päinvastoin. Jäsenmaksu oli noussut 30 euroon entisen 20 euron sijasta. Ei se postimaksu sentään NIIN kallista ole.

Hyvin monessa yhdistyksessä on jo vuosia lähetetty kaikki tiedotteet sähköpostina. Miksi tuhlata aikaa ja vaivaa johonkin paperiroskaan, kun sähköpostikin on keksitty? Jopa jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostina. Säästetään huimia summia, kun ei tarvitse lähettää paperiversiota. No, jotkut saattavat tarvita jäsenmaksulaskun paperisena esim. kirjanpitoon ja silloin tarvitaan paperiversio. Tietysti sen voisi itsekin tulostaa, mutta jotkut katsovat, että se on paljon parempi, että lähettäjä tulostaa ja postittaa, varsinkin kun aina ei kaikilla ole jotain .pdf-lukijaa tai tulostinta lähettyvillä.

Itse olen harrastanut englanninkielisten vitsien lukua ja kääntämistä suomeksi jo vuosia ja tässä suhteessa tunnustan osittain tulostavani ellei jopa pääosin tulostavani vitsit englannikielellä. On paljon mukavampi lukea bussissa vitsiä suoraan paperilta (jos kuski laittaa valot päälle), kuin yrittäisi tihrustaa jostain käsivehkeestä. Kirjoittamisesta ei välttämättä tulisi mitään, kun pitäisi kirjoittaa muistiin jotain kyseisestä vitsistä. Siinä olisi näyttöruutu ruvella hyvin äkkiä, kun yrittäisi liikkuvassa bussissa tökkiä pienellä tikulla kirjaimia. Helsingin Bussiliikenteen johtotähtibussit kun eivät ole mitään parhaita mahdollisia, eikä kuskitkaan aina osaa/halua ajaa tasaisemmin. Hyvin usein olen jälkeenpäin miettinyt, että mitähän tuossakin taas lukee ja siinä on taas yksi hyvä vitsi mennyt hukkaan. Joskus kuitenkin harrastan vitsien lukua kotona näyttöruudulta, kun yritän käsitellä niitä tulostettavaan muotoon. Siinä saattaa välillä tulla muutama vitsi luettua jo käsittelyvaiheessa.

Vaikka me kuinka olisimme paperittoman toimiston kannalla, niin kuitenkin joka tapauksessa ainakin minulla on olo kuin vessassa, paperia tarvitsee aina. Bitillä on hankala pyyhkiä. ;-)

Frankin kotisivuille
Frankin horinat

Copyright © Aaro (Frank) Huhtala 1995-1997. Kaikki oikeudet pidätetään.