Frankin Jaffa

Valitettavasti Sahtikeisari lopetti Sahdin valmistuksen, mutta voithan itse valmistaa jotain erittäin hyvää juotavaa, kuten Lapin taikajuomaa. Seuraava ohje on saatu kaverilta, joka löysi mahdollisesti Gloria-lehdestä. Itse olen hieman soveltanut ohjetta ja olen saanut omanmakuista juotavaa, joka ei kelpaa kaikille, varsinkaan naisille, mutta monet miehet pitävät kyllä. Eräs tuttavani on aivan hulluna kyseiseen aineeseen.

Juoman prosentteja ei ole päästy mittaamaan, mutta voin sanoa, että yleensä sitä on "Riittävästi". Kerran eräs kaverini nautti litran puolitoista (itsekin tuli hieman nautittua, joten mitta meni sekaisin) ja kaveri kyseli aamulla, että mitä ihmeen peikkojuomaa kyseinen aine oikein on, kun oli vieläkin pöllyssä.

Aineen käyttämiseen ei tarvita hiivaa. Ohjeen on kehitellyt joku lappalainen rouva, jonka marjat olivat jäätyneet ja niitä sitten yritettiin lämmitellä kuumalla vedellä ja olipa sinne eksynyt hieman sokeria joukkoon. No, riemulla ei tainnut olla rajoja, kun oli pöntöllinen hyvää juotavaa valmiina.

Tähän samaan perustuu mm. pikkulintujen kännit, kun ne talvella kiiruhtavat syömään jäätyneitä pihlajanmarjoja ja ovat sitten pienessä pöllyssä.

VALMISTUS

Tarvitset väh. 30 litran tonkan ja aineksia:

Kustannukset ovat n. 3-4 vanhaa markkaa litraa kohti, jos ei lasketa pöntöille ja vanhoille Jaffapulloille hintaa. (Nyt ei kun hankkimaan vanhoja Jaffapulloja). Pennuille Jaffaa. ;-)

Niksi:

Kun pakastat mehut tönkkijäähän, on kalikan saaminen purkista pienen tuskan takana ilman vippaskonstia. Varmista ennen pakastamista, että purkin "hattu" siivet liikkuu hyvin. Pakastuksen jälkeen leikkaa siivet irti, jolloin saat sakset hyvin hatun alle. (Muistithan puhdistaa sakset hyvin?). Muista leikata siten, että sauman puolelle jää "hattu", josta sinun on hyvä ottaa kiinni. Vedä "hattua" itseesi päin/saumaan päin, jolloin paketti aukeaa helposti ja saat pudotettua kalikan helposti pönttöön.

Seuraavana päivänä

Mehua voi maistaa n. 2 viikon päästä ja jos tuntuu miedolta, niin anna käydä vielä jonkin aikaa. Mehun pitäisi maistua karvaalta.

Kun litku on valmis, ota esim. kannulla varovasti, ettei sakka mene sekaisin. Laita esimerkiksi kanisteriin laskeutumaan. Parin päivän päästä voit varovasti kaataa kannuun, josta pulloihin.

Jos käyminen on loppunut, voi perään laittaa hieman sokeria makua antamaan. Varo, ettei lähde uudelleen käymään. Siksi juoma on parasta laittaa heti kylmään, jolloin käymisen pitäisi loppua.

Muistathan, että kyseessä on alkoholijuoma, jonka nauttimisesta voi tulla humalaan ja siksi sinun itsesi pitää varmistua, että sinulla on ikää nauttia tätä juomaa.

Hakusanoja: Lapin taikajuoma, pontikkaa, sahtia, kiljua, siideriä, olutta, bisseä, viiniä, valmistus, Peikkojuomaa, valmista itse oma juomasi.
Frankin kotisivut
Kilpailuja netissä

Copyright (C) Aaro (Frank) Huhtala 1996-1997. Kaikki oikeudet pidätetään.