Suomen Simulaatiopelaajat ry

Empires in Arms and Lady Fortune


In
In English

Ville Hurmalainen

Empires in Arms

Avalon Hillin peli Napoleonin sodista, Empires in Arms, on ollut yksi kerhomme suosikkeja. Mikäpä ettei, sillä systeemi on hyvin toimiva ja perusteiltaan kuitenkin suhteellisen helppo.

Simulaationa tällainen strategisen mittakaavan peli on kuitenkin rajusti yksinkertaistettu. Yksityiskohdista on tingitty pelattavuuden hyväksi. Käyttämättä on jätetty eräs helppo keino lisätä yksityiskohtia: RANDOM EVENT TABLE (Satunnaiset sattumat). Sattumaa ei pidä väheksyä, sillä mitä monimutkaisempi tilanne, sitä todennäköisenpää on ennalta arvaamattomien häiriöiden ilmaantuminen.

Niin että olkaapa hyvät: tässä Empires in Armsiin kehittämäni Random Event Table + muutamia optionaalisia sääntöjä.

1) Satunnaiset sattumat

Jokaisella talousvuorolla ennen lisäjoukkojen ottamista heitetään 1D6 ja tuloksella 5 tai 6 on sattuman mahdollisuus: silloin heitetään kahta noppaa, joista toinen vastaa ykkösiä ja toinen kymppejä (lyhenne: D66). Esim. heitot 6 ja 1 on 61.

11. Persia tekee sopimuksen Venäjän kanssa. Joukkoja vapautuu. Manpower tällä talousvuorolla + 10 MP.

12. Venäjä voi halutessaan tehdä sopimuksen Ruotsin kanssa. Voimassa, jos Ruotsi ei ole minkään muun valtion CONQ-alue. Ruotsista tulee Venäjän FREE-state seuraavin rajoituksin:
- Ruotsin armeija saa liikkua vain Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Pommerin alueilla.
- Ruotsin armeijan osallistuessa valloituksiin, tulee näistä alueista osa Ruotsin valtakuntaa.
- Ruotsi voi jatkossa käyttää Tanskan laivastoa ja armeijaa.
- Ruotsalaisten laivastot saavat sopimuksen ollessa voimassa purjehtia vain Itämerellä.

13. Venäjä joutuu sotaan Persiassa. Manpower - 10 MP tällä talousvuorolla.

14. Ruotsi lähtee sotaan Venäjää vastaan. Jos Venäjä on sodassa jonkin suurvallan kanssa, Ruotsista tulee tämän suurvallan rajoitettu FREE-state. Ruotsin armeija voi liikkua vain Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueilla (myös Venäjän FREE ja CONQ -alueet). Ruotsin armeijan osallistuessa valloituksiin Venäjällä tulee näistä alueista osa Ruotsin valtakuntaa.

15. Preussilainen vastarintaliike iskee. Yksi Preussin alueella oleva ei-liittolaisvaltion depot tuhoutuu. Preussilainen valitsee.

16. Preussin Krumpersysteemi menestyksekäs. Värvääminen tehostuu. Lisää pysyvästi +1 MP joka talousvuoro.

21. Preussilaiset talonpojat vastustavat sotaväen pakko-ottoja. Vähennä 6 MP ensi talousvuorossa.

22. Itävaltalaisia diplomaatteja loukattu. Itävalta voi purkaa yhden liiton maksamalla siitä vain -1 PP.

23. Arkkiherttua Kaarle uudistaa Itävallan armeijaa. Jalkaväkiarmeijakunnan ruokkiminen helpottuu. -1 noppaan ruokintaheitossa.

24. Kroaatit kapinoivat Itävallan hallitusta vastaan. Voimassa, jos Itävalta antautunut pelin aikana ehdottomasti. Vähintään 15 SP sotilaita tarvitaan tukehduttamaan kapinointia kolmen kuukauden ajan. Illyyrian alueella on oltava kolmen perättäisen kuukauden ajan tämän verran sotilaita, garrisoneja ei lasketa mukaan. Veroja ja miesvoimaa ei alueelta tule, ennenkuin kapina on tukahdettu tai alue menetetty.

25. Hollannissa vallankumous! Voimassa vuoden 1809 jälkeen, kun Hollanti on Ranskan FREE-state ja Ranska sodassa kahden suurvallan kanssa. Hollanti, sen garrisonit ja laivasto vaihtavat puolta Ranskan vihollisten puolelle. Hollanin armeijakunta poistetaan laudalta. Ranskalaiset garrisonit, lukuunottamatta depot-garrisoneja, antautuvat.

26. Paavi tuomitsee Napoleonin. Voimassa vuoden 1807 jälkeen. Jos Espanja on liitossa Ranskan kanssa, menettää se 2 PP. Jos Espanja on sodassa Ranskan kanssa, saa se 1 PP ja 5 militiaa seuraavalla militian lisäysvuorolla.

31. Ranskassa suuri isänmaallinen innostus, ELAN! Voimassa ennen vuotta 1812. Lisää 16 MP ensi talousvuorona.

32. Salaliitto Pariisissa. Napoleonin on poistuttava heti Pariisiin ja selvitettävä asioita siellä 1D6 vuoroa. Tapahtuma ei voimassa tai kumoutuu, jos Ranskan viholliset saavat Pariisin haltuunsa.

33. Tanska liittyy mannermaasulkemukseen. Voimassa jos Preussi antautunut Ranskalle.
a) Jos Tanska itsenäinen, se lopettaa kaupankäynnin Englannin kanssa.
b) Jos Tanska on FREE-alue, siitä tulee Ranskan FREE-state ja Ranska saa 1 PP ja entinen omistaja menettää 1 PP.

34. Portugali liittyy mannermaasulkemukseen. Voimassa jos Espanja ja jokin toinen suurvalta antautunut Ranskalle. Jos Portugali on itsenäinen, se lopettaa kaupankäynnin Englannin kanssa. Jos Portugali on FREE-alue, siitä tulee Ranskan FREE-state, Ranska saa 1 PP ja entinen omistaja menettää 1 PP.

35. Kristityt diplomaatit ylimielisiä. Turkki voi purkaa liiton maksamalla siitä vain 1 PP.

36. Jihad! Turkki puolustaa uskontoa ja voi julistaa sodan Afrikkaan tunkeutuneelle valtiolle. Hinta 2 PP riippumatta liitoista ym.

41. Erityisen kylmä talvi. Voimassa jos joulukuun talousvuoro. Itämeri jäätyy tulevana talvena kokonaan. Laivastot eivät voi liikkua Tanskan salmissa ja siitä Itämeren puolelle. Huoltoheitot Skandinaviassa ja Venäjällä +1 noppaan.

42. Hyvä sato. Voimassa jos syyskuun talousvuoro. Valtion tuloihin 10% lisää (vain perustuloihin, ei kauppaan yms).

43. Uusia kultaesiintymiä Uudessa Maailmassa. Espanja voi lisätä seuraavaan kultasaattueheittoon +3. Mutta jos sodassa Englannin kanssa ja tulos on 12 tai yli, rahat joutuvat Englannille.

44. Levottomuuksia Uudessa Maailmassa. Sotavoimia tarvitaan. Kolmen kuukauden sisällä Espanjan pitää lähettää 8I (militia ei kelpaa) rauhoittamaan Uutta Granadaa. Joukot on kuljetettava laivalla länteen. Laivasto ja armeijakunta voivat palata seuraavalla vuorolla, 8I jää pysyväksi armeijakunnaksi länteen. Jos joukkoja ei saada perille ajoissa, kultasaattueheittoon tulee vähennys -2 pysyvästi.

45. Itävallan italialaiset alueet kapinoivat. Voimassa vain jos Itävallalla italialaisia alueita ja Itävalta sodassa Ranskan ja/tai Espanjan kanssa. Valitaan Itävallan italialaisista alueista satunnaisesti yksi ja heitetään kapinataulusta. Modifikaatio on +1, paitsi jos Italian kuningaskunta on perustettu pelin aikana. Tällöin heittoon lisätään +2.

46, 51. Saksalainen nationalismi herää. Voimassa 1809 jälkeen, jos Ranska sodassa Itävallan ja/tai Preussin kanssa. Valitaan Ranskan omistamista saksalaisista alueista satunnaisesti yksi ja heitetään kapinataulusta. Modifikaatio on lisäksi +2, jos Ranska on sotinut Itävaltaa ja/tai Preussia vastaan kolme kertaa tai useammin. Esimerkiksi sota, jossa sekä Itävalta ja Preussi ovat mukana, lasketaan siis kahdeksi kerraksi.

52, 53, 54, 55. Pienvaltiossa kuohuu! Valitaan satunnaisesti yksi suurvalta ja sen jälkeen yksi sen kontrolloima FREE- tai CONQ-alue. Jos kyseinen suurvalta on sodassa, jokaisesta sodasta tulee FREE-alueille +1 modifikaatio. Jos puolestaan valtio on rauhassa, silloin heittoon tulee modifikaatio -1 kapinatauluun.

56. Myrskyjä Atlantilla. Kaikkien laivastojen nopeutta vähennetään yhdellä, mikäli ne liikkeensä aikana käyvät Atlantin puolella (eli Gibraltarin ja Tanskan salmien ulkopuolella). Ei kuitenkaan alle 4 liikepisteen. Voimassa aina seuraavaan talousvuoroon asti.

61. Englannin alahuone vaatii: Hannover palautettava Englannille. Hannover on saatettava Englannin halllintaan (joko FREE- tai CONQ-alueena). Jos tässä onnistutaan puolen vuoden sisällä, saa Englanti 2 PP, muutoin menetetään 1 PP.

62. Katovuosi tai kapina Irlannissa. Voimassa 12kk. Kaikkiin huoltoheittoihin Irlannissa tulee +2 noppaan. Lisäksi:
A) Jos Englanti sodassa Ranskan ja Espanjan kanssa, ryhtyy nälkiintynyt kansa kapinaan. Aseta jokaiseen kaupunkiin 2 espanjalaista militiaa ja englantilaiset varuskunnat kaupungeissa antautuvat espanjalaisille. Englannille ei manpoweria ja rahoja niin kauan kun espanjalaisia (tai kapinallisia irlantilaisia) on hengissä saarella.
B) Jos kohta A ei ole voimassa, niin Irlannista ei tule lainkaan tuloja. Sitävastoin manpower nousee 4 MP sijasta 6 MP.

63. Kreikkalainen kapina.
A) Jos Kreetalla tai Kreikassa Turkille vihamielisiä joukkoja, nousee kreikkalainen feudaaliarmeijakunta kapinaan ja siirtyy Turkin vihollisten puolelle. Jos armeijakuntaa ei ole vielä nostettu peliin, voi Turkin kanssa sodassa oleva valtio nostaa sen Kreikan/Kreetan alueella. Mikäli armeijakunta on laudalla, voi uusi omistaja siirtää sitä yhden ruudun, pois muiden turkkilaisten luota. Kapinan aikana ei rahaa/miesvoimaa Kreikasta ja Kreetalta. Kapina päättyy, kun kreikkalainen armeijakunta on tuhottu.
B) Muulloin kreikkalainen feudaaliarmeijakunta lähtee kotiin. Poista laatta välittömästi laudalta. Joka tapauksessa yksikkö on loppuvuoden pois pelistä (stand-down).

64. Suuri kuivuus/epidemia Välimeren alueella. Kaikilla Välimeren saarilla huoltoheittoon +1. Piirittämättömät varuskunnat joutuvat myös heittämään, ikäänkuin olisivat piiritettyinä, kuitenkin modifikaatiolla -1.

65. Ongelmia Puolasta. Mikäli Puola on perustettu, kaikille puolalaisalueiden omistajille (paitsi ei Puolalle itselleen) -1 PP jokaisesta puolalaisalueesta.

66. Karkoitettu johtaja palaa takaisin. Yksi poistetuista johtajista palaa takaisin ilman poliittisten pisteiden menetystä. Johtaja valitaan satunnaisesti karkoitettujen johtajien joukosta. Palaava johtaja tulee lisävahvistuksena oman maansa suurimpaan armeijakuntaan.

1A) Kapinataulu
FREE-STATE CONQ-ALUE
1 ei vaikutusta ei vaikutusta
2 menettää 2 SP ei vaikutusta
3 menettää 3 SP muuttuu neutraaliksi
4 menettää 4 SP muuttuu neutraaliksi
5 muuttuu neutraaliksi muuttuu neutraaliksi
6 muuttuu neutraaliksi vaihtaa puolta
7 vaihtaa puolta vaihtaa puolta
Alueen vaihtaessa puolta, kts. E-in-A: 4.6.3

2) Pohjois-Afrikka
(=Marokko, Algeria, Tunis, Tripolitania ja Cyrenaika.) Nämä itsenäiset ja itsepäiset alueet eivät juuri ketään houkutelleet. Sotaiset algerialaiset merirosvot olivat itse asiassa melkoinen kiusa alueen merenkäynnille. Ja onhan todella omituista, miten näiltä alueilta värvättyjen joukkojen moraali nousee, kun he pääsevät taistelemaan vieraiden hallitsijoiden joukoissa.

  2A) Miesvoima. Näiden alueiden miesvoima kelpaa valloitettuina (CONQ) ei-turkkilaisina alueina vain militian tuottamiseen. Tätä militiaa ei voida konvertoida uudelleenkoulutuksella tavalliseksi jalkaväeksi.

  2B) Algerin merirosvot. Kaikki maihinnousut merialueelta, joka rajoittautuu Algerin kaupunkiin, ovat vaarallisia. Jokaiselle laivastolle heitetään noppaa ja tämä on laivastosta tuhoutuvien laivojen määrä. Jos koko laivasto tuhoutuu, tuhoutuu myös maihinnouseva armeijakunta.

  2C) Paikallisten asukkaiden itsepäisyys. Nämä alueet antautuvat vasta, kun pääkaupunki on valloitettu ja koko armeija tuhottu.

3) Sardinia
Sardinian kuningaskunnalla oli itse asiassa melko hyvin varustettu armeija. Joutuessaan sotaan Sardinian pääkaupunkiin asetetaan 5I vahvuinen varuskunta - moraali sama kuin Sardiniaa kontrolloivalla suurvallalla.

4) Ranskan miesvoima
Jatkuvat sotimiset aiheuttivat vuoden 1813 jälkeen vakavia ongelmia miesvoiman saannille. Oli tingittävä joko määrässä tai laadussa. Siispä kesällä 1813 ranskalaisen on tehtävä valinta: joko tavallisen jalkaväen moraali muuttuu kolmoseksi (3) tai sitten jalkaväki maksaa tästä eteenpäin 3 MP. Tästä eteenpäin Ranska voi milloin vain valita määrän (eli moraali 3, hinta 2 MP), mutta laatuun (eli moraali 4, hinta 3 MP) ei voida palata.

5) Fregatit
Laivastoille tiedusteluissa ja takaa-ajoissa kevyempi ja nopeampi fregatti oli korvaamaton ollen ikäänkuin merten "ratsuväki". Fregatit eivät yleensä taistelleet linjalaivojen kanssa, mutta tiedusteluissa, kauppasodissa ja takaa-ajoissa niiden nopeus oli erittäin ratkaiseva.

  5A) Rakentaminen. Fregatit sijoitetaan laivastoihin linjalaivojen lisäksi. Hinta 7 rahaa, 1 MP, rakennusaika 12 kk. Fregatti vie laivastosta saman tilan kuin linjalaiva, mutta taisteluteho on vain 1/3 linjalaivasta. Pelin alussa Englanti ja Espanja saavat vaihtaa yhden linjalaivan fregatiksi per laivasto-osasto, muut maat voivat vaihtaa 2 linjalaivaa kahdeksi fregatiksi per laivasto-osasto. (Englanti oli sitoutunut linjalaivoihin niin vahvasti, että sodan aikana fregatteja oli aivan liian vähän. Kuninkaallinen laivasto jopa yritti konvertoida vanhoja linjalaivoja fregateiksi [joita kutsuttiin nimellä razee], mutta tuloksena oli useimmiten hidas ja huonosti purjehtiva fregatti.)

  5B) Tuulietu. Se puoli, jolla on vähintään 2x ylivoima fregateissa, saa heittää oman tuuliheittonsa uudelleen, mutta -1 modifikaatiolla.

  5C) Liikkuminen. Laivasto, jossa vain fregatteja, voi yrittää uutta väistö- tai torjuntaheittoa (Evasion/Interception).

  5D) Kuljetuskapasiteetti. Laivasto jossa vain fregatteja, voi kuljettaa ainoastaan sellaista armeijakuntaa, jossa 5 MP tai vähemmän.

  5E) Tappiot. Fregatti on tappiota otettaessa linjalaivan arvoinen, mutta fregatteja saa ottaa vasta, kun kaikki linjalaivat ovat tuhoutuneet.


Kirjoitus julkaistu pelikerhomme lehdessä "Insignia Imperatoria" 1/1991Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 7.3.2004 Ville Hurmalainen

Ville

Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle