Suomen Simulaatiopelaajat ry

Europa Universalis - Monsteripeli Ranskasta


Ville Hurmalainen

Pelikerhollamme on viime aikoina herättänyt kiinnostusta Europa Universalis, tosi laaja historiallinen peli: pelialueena on koko maailma ja ajallisestikin se kattaa kolme vuosisataa Euroopan ja kolonialismin historiaa. Mutta mitäpä mieltä maailmalla ollaan tästä pelistä:

Näin kirjoittaa James Hapner Internetissä:

"Howdy! EU on mahtava peli. Se on hieman kuin risteytys Empires in Arms- ja Viceroys-peleistä. Siinä on paljon skenaarioita ja kamppanjoita. Me olemme pelanneet peliä noin yhden vuoron tunnissa, vaikka alussa peli eteni paljon hitaammin. Kartta ja laatat ovat hyvin tehtyjä. Sääntöjä ei ole kovin hyvin ristiintarkistettu ja ne ovat paikoin tulkinnanvaraisia. Erikoissääntöjä on paljon, mutta samanaikaisesti niitä ei ole käytössä kovinkaan runsaasti. Mielestäni paras on "The Grand Campaign". Siinä on 60 vuoroa vuodesta 1492 aina Ranskan vallankumoukseen asti. Arviolta aikaa kuluu yli 80 tuntia, mutta jos pelissä on runsaasti sotia, voi aikaa kulua paljon enemmänkin. Meidän paikallisissa peleissämme Turkki ja Venäjä olivat jatkuvasti sodassa jossakin päin maailmaa, mutta muut valtakunnat olivat melko rauhallisia".

Ja näin kommentoi puolestaan Pedro Alexandre Simoes dos Santos James Hapnerin arviota:
"...Pelilaatat: kauniita, mutta liikaa yksityiskohtia ja pehmeitä värejä, joka tekee ne vaikealukuisiksi (esimerkiksi linnoitukset). Ja kontrollimarkkereita ei ole tarpeeksi. Kartta on yksi huonoimmista viime aikoina:
Kartta on selvästi rakeinen eli kartta on suurennos tietokoneella piirretystä kartasta.
Kartalla on liian pieniä alueita. Alkuperäisellä kartalla on melkein mahdotonta käydä sotia esimerkiksi Alankomaiden alueella, armeijat eivät kertakaikkiaan mahdu alueille. Ennen pelin aloitusta otimme värisuurennoksen kartasta, eikä se tullut halvaksi.

Europa Universalis
Vaikka kartta onkin aluepohjainen, ei ruutuja tai hexoja, ei silti ole hyväksyttävää, että rannikot ja kaupungit on väärin sijoitettu. Esimerkiksi Portugalin rantaviiva on väärin, mm. Elvasin linnoitus, jonka on Espanjan rajalla, on sijoitettu melkein länsirannikolle... Nämä virheet eivät vaikuta pelin kulkuun. Mutta jos jokin voidaan tehdä oikein, kannattaa se tehdä heti. Eikä tämä ole mikään halpa peli.

Mielestäni peli on loistava. Meidän porukassa neljä pelaajaa on jo ostanut pelin. Henkilökohtaisesti itse odotan uusintapainosta, jossa toivottavasti pahimmat virheet on korjattu. Tämä peli ansaitsee sen!"

Virheitä ja epätarkkuuksia on toki yritetty oikaista. Ne, joilla tämä peli jo on, tietänevät että Netistä on saatavissa virallinen errata, osoitteesta Web-Grognard - the site for WARGAMES on the Web, josta löytyy materiaalia erittäin kattavasti kaikista peleistä.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, onko "Empires in Arms" löytänyt vertaisensa!


Kirjoitus julkaistu pelikerhomme lehdessä "Insignia Imperatoria" 1/1997Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 7.3.2004 Ville Hurmalainen

Ville

Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle