Suomen Simulaatiopelaajat ry

Flat Top - Korallimeren merisotapeliJari Ordning

FLAT TOP on toisen maailmansodan aikainen taktinen Korallimeren merisotapeli. Peli simuloi aikaa 1942 helmikuusta marraskuuhun ja siinä on 5 skenaariota. FLAT TOPissa on 1300 nappulaa ja "kaunis" pelilauta. Laudalla yksi hexa on 30 merimailia. Suunnittelijat, joita sääntökirjan mukaan on suuri määrä, ovat nähneet todella vaivaa markkereita suunnitellessaan. Lentokonetyypeistä ja laivoista ovat siistit silhuetit ja merkit ovat mukavia oivalluksia: Arvosana 9+.

Vaikeusasteena kannessa lukee 10, mutta mielestäni se ei ole oikein, vaan pikemminkin 8. Peli ei ole niin vaikea edes kaikkine vaikeusasteineen, vaan sitä voi hyvin pelata iästä tai älystä riippumatta. Pelissä ei ole tyypillistä amerikkalaista kotiinpäinvetoa, mikä tekee siitä entistä mielenkiintoisemman. Asiantuntijoita on ollut pelisuunnittelussa paljon, koska lentokoneiden arvot ovat historiallisesti tarkoin määritetyt, samoin laivaston erikoisominaisuudet. Kaikkien täytyy muistaa, että pelissä on vielä vuosi 1942, jolloin Japanin Keisarillinen Armeija ja Laivasto eivät olleet kärsineet tappioita keväällä ja amerikkalaiset olivat (vielä) altavastaajina huonompine koneineen, heikompine lentäjineen ja pienemmällä laivastollaan.

Japanilaisten lentokoneiden erikoispiirteet tulevat hyvin esille pelissä torpeedohyökkäyksissä, pitkänä kantamana ja hyvinä ilmataisteluarvoina. Amerikkalaisten ja muiden liittoutuneiden kalusto on selvästi huonompaa, ja vain maakohteiden pommitus onnistuu paremmin suuremman pommikuorman ansiosta. Laivastossa ilmatorjunta on amerikkalaisilla tehokkaampaa ja taistelulaivat ovat tehokkaampia kuin japanilaisilla. Sukellusveneen torjunnassa tulee, aivan oikein, esille japanilaisten heikko koulutus.

Lentokoneita huollettaessa on realistista, että voit itse valita koneisiin erityyppiset räjähteet. Lisäksi kaikilla lentotukialuksilla ja tukikohdilla on sisäinen huoltokapasiteetti. Se tarkoittaa sitä, että esim. japanilainen tukialus Shokaku voi siirtää tunnin/pelivuoron aikana vain 8 yksikköä (=24 konetta) huoltovaiheesta toiseen. Eli jos sinulla on huoltokannella koko laivan maksimikapasiteetti 28 yksikköä eli 84 lentokonetta, kestää 4 tuntia saada kaikki yksiköt valmiiksi lentokannelle. Jokainen lentotukikohta ja tukialus pitää kirjaa lentokoneiden lentotunneista tyypistä riippuen. Lentokoneet voivat olla ilmassa, laskeutuneet, tankkauksessa/aseistautumissa ja valmiina lentoonlähtöön. Voit mukavasti yllättää vastustajan heikolla hetkellä, hetkellä jolloin ne ovat juuri laskeutuneet lentotukialukselle ja jolloin vain muutama torjuntahävittäjä voi nousta torjumaan sinun ilmahyökkäystäsi.

Parhaita hetkiä pelissä on se, kun vastustaja on kauniisti ryhmittänyt tukialuksen lentokannen täyteen lihavia, täyteen lastattuja lentokoneita valmiina lentoonlähtöön ja sinä omalla vuorollasi ennen vastustajaa tervehdit niitä kylvämällä kannen täyteen panssari- ja sirpalepommeja. Huippuhetki, suunnitelmasi ja vaivasi ovat vihdoin palkittu, se onnistui sittenkin!

Peliajallisesti FLAT TOP on todella hidas tai siitä voi tehdä hitaan. Kierros eli tunti voi joskus kestää montakin tuntia. Peli voi olla myös pitkään pelkkää tiedustelua ja etsintää, koska et voi toimia kuin kiinteisiin kohteisiin, ennen kun olet löytänyt vastustajan laivastot, jotka eivät ole näkyvissä pelilaudalla pelin alkaessa. Kun vihdoin olet löytänyt ne, asetetaan TF-merkki (=Task Force) laudalle ja sinun täytyy tiedustelulla selvittää sen kokoonpano. "Piristävää" on myös se, että juuri kun kaukotiedustelukone on löytänyt jotakin, polttoaine tietysti loppuu ja kotimatka alkaa. Ja vihollisen laivasto katoaa ties mihin! FLAT TOPissa voi kaksi aikuista ihmistä onnistua saamaan aikaan uskomattoman mölyn ja omituisia pakkoliikeitä noppaa tai taistelua käydessä! Perin outoa!

Eräs erikoispiirre on taktisessa pelissä säätilanne. Pilvet liikkuvat joka toinen tunti tuulen osoittamaan suuntaan ja joka kuudes tunti heitetään noppaa siitä, että muuttuuko tuulen suunta. Pelilaudalle tulee pakostakin paljon pilvettömiä alueita ja myrskykeskuksia. Pilvirintaman alla on laivaston mukava liikkua, se heikentää vastapuolen tiedustelua. Ilmahyökkäyksen uhatessa voit liikkua myrskykeskukseen, jonne lentokoneet eivät voi lentää. Nämä myrskykeskukset syntyvät, kun kaksi tai useampia pilvimuodostelmaa leikkaa toistensa hexit. Myrskykeskuksessa eivät laivastot voi liikkua, mutta sinne voi kyllä purjehtia. Joskus säätilanne on ollut ratkaiseva pelastus vastapuolen vahvemman sotilaallisen voiman uhatessa.

Peliin voit suunnitella omia skenaarioita, koska suunnittelijat, kiitos heille, ovat peliin painattaneet koko Japanin laivaston ja 1942 aikaisen USA:n laivaston kaikkine Pearl Harbourissa uponneine taistelulaivoineen. Sallikaa mielikuvituksen lentää!!! Mikään peli ei ole täydellinen, vaan ihmisen käden kautta syntyy aina virheitä. Tässä pelissä on skenaarioita, joita vastapuoli ei kykene voittamaan, ellei toinen ole täysin sokea tai tomppeli. Se pienistä ja muista miinuksista.

Muutimme vuosien varrella sääntöjä niin paljon yksityiskohtaisemmaksi ja alkuperäisestä paljon eroavaksi. Kuitenkin samalla teimme siitä niin hitaasti pelattavan, että se tukehtui itseensä. Pelipöytäkirjat olivat hauskaa luettavaa kaikkinen hullutuksineen. Seuraavassa esimerkki modifioidusta omasta skenaariosta uusine sääntöineen. Elokuu 1942, jolloin Guadalcanal oli amerikkalaisilla ja Henderson kenttä käytössä. Kuvitelkaa seuraavaa! Peliaikaa käytettiin kesälomalla heinäkuussa -91 kahdeksan päivää peräkkäin kesämökillä ja todellista peliaikaa 130 tuntia ja pelivuoroja 56, vastaten siis 56 tuntia. Scenariossa oli 109 vuoroa. Pisin kierros kesti 5,5 tuntia. Lyhyin oli 45 min. Teimme siitä liian pikkutarkan pelin, jollainen sopisi vain sotakorkeakouluille.

Japanilaisilla oli käytössä koko massiivinen laivastonsa. Amerikkalaiset saivat hyvityksenä vahvat ilmavoimat ja kaikki senaikaiset tukialukset. 24 kierrosta ja 68 reaalituntia kului, ennenkuin amerikkalaiset löysivät ensimmäisen TF:n. Ja sekin oli vain sukellusvene!!! Meillä kului 5 päivää ensimmäiseen kunnon laivastohavaintoon. Uskomatonta! Todella turhauttavaa viettää sisällä mökissä kaunista heinäkuun kesäpäivää etsimällä vastapuolen laivastoa. Molemmat olivat sijoittaneet laivastonsa myrskykeskusten suojaan ja liikkuivat vain öisin uusiin myrskykeskuksiin.

Kokonaisen vuorokauden vain maatukikohtien koneet moukaroivat toisiaan raskain tappion. Pelasin mielläni japanilaisena ja onnistuinkin tekemää pelihistoriaa 32 pelitunnin ja 90 reaalitunnin jälkeen. Pilvirintaman ollessa Uuden-Guinean Port Moresbyn yläpuolella vastapuolen tiedustelu ei havainnut japanilaista maihinnousulaivastoa. Ilmoitin aamulla klo 0500 26.8.1942 ankkuroimisesta ja aloittavani tykistövalmistelun raskailla laivatykeillä lentokentälle.

Tiesin tukikohdan olevan täynnä B-25 ja B-26 pommikoneita, jotka olivat pommittaneet jatkuvasti Laen, Bunan ja Gasmatan tukikohtia aiheuttaen japanilaisille raskaita kalustotappioita. Ensimmäinen pommituskierros aiheutti jo niin suuret vahingot lentokentälle, ettei sieltä olisi päässyt yhtään lentokonettä nousemaan ilmaan.

Saalis tuntui jo varmalta, kun viereiseen ruutuun ilmaantui tuntematon usalainen laivasto. Vastapuoli oli aivan oiken aavistanut japanilaisen maihinnousupaikan. Amerikkalaisilla oli katapulttikoneen tiedustelun tuloksena 3 taistelulaivaa risteilijöineen tulossa tuhoamaan minut. Maihinnousulaivaston suojana oli vain risteilijöitä.

Yllätys oli puolestaan sitä suurempi amerikkalaisille, kun japanilaisen maihinnousuosaston takana olikin laivasto-osasto, jossa oli mm. taistelulaiva Jamato ja kaikki neljä isoa lentotukialusta. Ja lentokannet täynnä torpeedopommittajia, noita inhoittavan tehokkaita Kate-pommittajia raskaine 800kg:n torpeedoineen. Tätä olin suunnitellut ja toivonut. Nyt vain kuola suunpielistä valuen aloin, vahinkotaulukkoa lueskellen, lähettää amerikkalaisia Poseidonin valtakuntaan.

Tämä oli sitä oikeata pelifiilistä. Näin toiveet ja kärsivällisyys palkitaan!


Kirjoitus julkaistu pelikerhomme lehdessä "Insignia Imperatoria"Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 6.3.2001 Eero Hurmalainen
Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle