Suomen Simulaatiopelaajat ry

EI HULLUILLE EIKÄ HERROILLE
-keskeneräiset peliprojektit

V.Hurmalainen

 

 

Keskeneräisistä projekteista ei tietenkään pitäisi metelöidä, koska kaikkia ideoita ei kannata toteuttaa. Ja kaupallisista näkökohdista tämä maailmankolkkamme Suomi on aika huono paikka julkaista strategiapelejä. Mutta toisaalta nykyaikaisella tulostustekniikalla on mahdollista saada aikaan melko mukavantasoisia omia julkaisuja ja netti mahdollistaa suurenkin yleisön! Siispä tässä muutama projekti, joita on tässä ajan myötä tullut "vuntsittua".

 

Sport of Kings

Empires in the Arms on mahtava paketti. Ongelmana on vain sen kesto: yhdessä illassa ehtii korkeintaan puoli vuotta, jos sitäkään. Ja tietty myös asetelma on usein liian mustavalkoinen: Buanaparte vs. kaikki muut. Ihanteellisessa pelissä asetelman pitäisi olla vapaampi, ja systeemin PALJON kevyempi. Törmäsin miniatyyrisääntöihin nimeltä Age of Reason, jossa oli, paitsi 1700-luvun taktiset säännöt, myös kevyet strategiset säännöt. Hep! Nyt vain yksinkertaiset taktiset kuviot tilalle, niin E-in-A lite on valmis.

Koska strateginen malli on äärimmäisen yksinkertainen, pitäisi taktisen mallin pitäisi olla kuitenkin E-in-A:ta tarkempi: erilaiset kanuunatyypit, raskas, kevyt ja rakuunaratsuväki. Ja jalkaväessäkin pitäisi saada krenatöörit, jääkärit ja erilaiset kevyet yksiköt erottumaan toisistaan.

Peli nimeltä Hannibal sisälsi hyvin yksinkertaisen taktisen laudan ja useita yksikkötyyppejä. Ratsuväki sivustoilla, jalkaväki keskellä. Ja uudelleenorganisointia varten reservi. Ja mikä parasta, Hannibalissa tämä systeemi toimii.

Versio 1.0 on osoittautunut toimivaksi, mutta taistelut eivät ole tarpeeksi nopeita, nykyisellään peli vaatii vähintään 10 tuntia. Itse taktinen peli kuitenkin täyttää vaatimukset. Jalkaväkiyksiköt ovat pelin yleisimmät yksiköt, ohessa otos ranskalaisesta valikoimasta.

Vasen yläkulma kertoo yksikön tulitus/kahakointiarvon. Suuret krenatööriyksiköt saavat vastustajaan osumia nopanheitoilla 1-3. Tavallinen jalkaväki ja hyvät militiayksiköt onnistuvat osumaan 1-2 ja viimeksi pienet jääkäriyksiköt vain heitolla 1. Näin koska suusta ladattavan kiväärin tulinopeus oli muskettiin verrattuna olennaisesti heikompi.

Mutta tuliteho on vain yksi, vaikkakin aika tärkeä ominaisuus. Oikea ylänurkka kertoo kuinka hyvin yksikkö toipuu osumista eli moraaliluokan. E tarkoittaa eliittiä, joita on hyvin vaikea saada pois pelistä. V on varattu veteraaneille, N ovat normaaleita sotilaita ja R on roskaa, jotka osuman saatuaan ovat todennäköisesti pois pelistä.

Alhaalla vasemmalla on melee-arvo. Jääkäreillä ei 1700-luvulla ollut kivääreissään yleisesti pistimiä, tästä johtuu yllä olevan Chasseurs-yksikön miinukset.

Oikealla on yksikköjen erikoisominaisuudet. S tarkoittaa kahakointiin kykeneviä yksiköitä. Avomuoto vähensi omia tappioita, mutta vaati paremman koulutuksen ja aivan olennaisesti kalliimmat kiväärit. Lisäksi I tarkoittaa puolestaan epäsäännöllisiä yksiköitä. Näille yksiköille voi tulla tarve poistua taistelusta tai toisaalta sännätä täysin omapäisesti rynnäkköön, useimmiten komentajan suureksi harmiksi.

Ratsuväellä tulitusarvo ei kuvaa yksinomaan karbiini- ja pistoolitulitusta. Myös ratsuväen iske ja peräänny-tyylinen kahakointi on huomioitu tässä arvossa. Lähitaisteluarvot ovat olennaisesti jalkaväen vastaavia arvoja paremmat.

Tykistöllä on erikoisominaisuutena G eli pitkän matkan tulitus. Poikkeuksena 1700-luvulla muodissa olleet kevyet tykit. Pienikokoiset kevyet tykit, joita myös falconeteiksi nimitettiin ja olivat näppäriä siirtää, halpoja ja paraatikentällä hyvän näköisiä. Valitettavasti käytännössä ne olivat onnettomia laitteita, koska niillä oli heikko kantama ja huono teho.

Kerholla peliä on kokeiltu pariinkin otteeseen, mutta koska turnaus lähes väistämättä venyisi useammalle illalle, pitäisi ilmeisesti siirtyä takaisin piirustuspöydälle!


 

Tali - Ihantala

Pohjoismaiden suurin taistelu. Myös jokaisen suomalaisen elämään vaikuttanut tapahtuma: me jäimme kansakunnaksi muiden joukkoon. Kuitenkaan juuri tästä taistelusta ei ole tiettävästi tehty strategiapeliä. Mutta sellainen on mahdollista tehdä.

Pari perusvaatimusta. Pelin pitää kattaa taistelualue. Tali - Ihantalan tapauksessa alue ei ole suuri, n. 20 km x 15 km. Tällöin mittakaavan tulee olla luokkaa 1 - 0,5 km heksaa kohden. Entäpä yksiköt? Pataljoona - rykmentti suomalaisille, divisioona - rykmentti neuvostojoukoille.

Taisteluun osallistuneet yksiköt on helppo kaivaa esiin kirjallisuudesta. Ikävänä poikkeuksena on neuvostoliittolainen armeijakuntatykistö. Tiedot puuttuvat jokseenkin täysin. Kaluston kokonaismäärä on kyllä hyvin tiedossa.

Todennäköisesti tykistöä ei kannata ottaa erillisinä yksikköinä peliin. Tätä puoltavat paitsi huonosti saatavat tiedot, myös se, että tykistö ei ollut taistelun aikana kummallakaan puolella etulinjassa. Ja se, että neuvostotykistö joutuisi suomalaisen yksikön hyökkäyksen kohteeksi, ei tunnu kovin todennäköiseltä. Siis hieman abstrakti käsittely voisi kelvata tykistölle, ehkä?

Missä vaiheessa tämä hanke on? Hyvää karttaa kaivattaisiin. Order of Battle on jo koottuna. Systeemi olisi hyvinkin jotain vanhaa ja lainattua: vanha SPI:n kolmannen maailmansodan peli BAOR sisälsi hyvin yksinkertaisen systeemin, jossa yksikköjä on mahdollista painaa eteenpäin niiden kestokyvyn kustannuksella. Ja myös AH:n The Longest Day (Normandian maihinnousu) pitää sisällään hyviä piirteitä, joita voisi soveltaa. Kaikki tämä on edelleen odottamassa sitä synkeää ja myrskyistä iltaa, jolloin ei ole todellakaan mitään muuta tekemistä.


 

Operaatio Pedestal - Saattue Maltalle

Jos Tali-Ihantalassa on jotain jo tehtykin, on projekti Pedestal huomattavasti heikommissa kantimissa. Ainoastaan suuri rakkaus laivoihin on saanut tämän kehitelmän pysymään kehittelypöydällä. Systeemi olisi hyvin lähellä AH:n Flat Top pelin systeemiä. Strateginen tilanne on myös kutkuttava, saattueen epäonnistuminen tehtävässään pakottaisi Maltan antautumaan. Mutta toisaalta italialaiset eivät ole valmiita pysäyttämään saattuetta hinnalla millä hyvänsä. Pelitilanteesta voisikin saada jopa toimivan kolmen pelattavan pelin.


 

The Influence of Seapower Upon History 1860-1920 or
The Fleet Admiral or
Tirpiz, Togo, Fisher & Mahan

Edellinen idea oli vielä pahvia ja paperia varten. Mutta onko kukaan koskaan pelannut Civilization -peliä tietokoneella? Tai Orion -peliä? Mikäpä on ollut sen hauskempaa kuin pamauttaa vastustaja autuaammille pelikentille ylivoimaisella teknologialla. Sama oli mielessä 1800-luvun lopun suurilla amiraaleilla. Uusi teknologia teki vastustajan laivoista vanhanaikaisia jo niiden ollessa telakoilla. Toisaalta osa uusista laivoista ja tekniikoista oli erinomaisen epäonnistuneita keksintöjä. Great, mikä paikka pelille!

Mutta tämä peli ei olisi enää pahvia ja paperia. Tähän tarvitaan bittejä ja pikseleitä. Vain tietokoneella voidaan oman teknologian suorituskyky jättää arvailujen varaan, ja vasta veri, rauta ja päättäväisyys ratkaisevat, kuka on järjestellyt parhaan koneiston. Ja sitten vain muutama digitoitu BOOM ja toivottavasti vastustajan bittihirviöt vajoavat digitaaliseen mereen.

Tämä peli on kaukana toteutumisestaan, vaikka konsepti onkin lähes valmis: lähdekirjallisuus on jo melko kattavasti minun kirjahyllyssäni. Tähän tarvittaisiin kokonainen tiimi toteuttajia. Mutta jos joku sattuu tuntemaan sopivan porukan, joka on toimivaa konseptia vailla, minua ei olisi kovin vaikea houkutella yhteistyöhön.

Niin, ideoita ja haaveita on kaikilla. Joskus lyömällä pari päätä yhteen voi tulostakin syntyä, toisinaan yksikin henkilö saa paljon aikaan. Valitettavasti suurin ongelma nykypäivän kiireisessä menossa on aika, jota on aina liian vähän. Mutta katsellaan, ei sitä koskaan tiedä...


Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
MALTAN strategisen tärkeä pikkusaari
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 6.3.2001 Ville Hurmalainen

Ville

Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle