Suomen Simulaatiopelaajat ry

"Rahalla rauhalliset naapurit " sano Venetsian Doge kun Machiavellia pelasi...

(alias Jussi Kaipainen)

Machiavelli

Pelattiinpa taas eräänä viime vuoden marraskuun lauantaina Mr Machiavelli-tittelistä ja kiertopalkintotykin omistuksesta. Edellisen vuoden mestareista vain toinen ilmestyi paikalle, tosin ilman tykkiä. Tykkäsi vissiin, että voitto jälleen kerran heltiäisi helposti vain muutaman kerran vuodessa Machiavellia pelaavilta vesseleiltä.

Mutta allekirjoittaneelle kävi kerrankin mäsis arvonnassa ja sain Venetsian pelattavakseni ainaisten heittopussivaltioiden jälkeen. Siitä vain nyt sitten pelitaktiikkaa laatimaan. Edellinen voittaja Kassu sai Ranskan, Hurmalaisen Eero Itävallan ja kun vielä Marjomaan velloksilla oli Turkin ja Milanon valtaistuimet, niin kylläpä ahisti, sano, kun moinen konkarilauma oli siinä ympärillä. Muina pelaajina oli Virrin Vesa Firenzenä, Väyrysen Jukka Paavina ja Liukkosen Matti Napolina. Niinpä päätin yrittää katkaista saappaan Luccan ja Bolognan kohdalta niin, että Paavi, Firenze, Napoli ja Turkki jäisivät kähisemään etelässä keskenään, ja yrittää rahan voimalla pitää jonkinmoista voimatasapainoa pohjoisessa niin, ettei kukaan saisi ainakaan ennen loppukahinoita 10 kaupunkia enempää plakkariinsa.

Tässä tavoitteessa minua auttoi Turkin kanssa jo alussa tekemäni sopimus siitä, ettei kumpikaan tulisi toisen alueille, ja toisaalta Turkin pettäessä rutto, joka niitti niin Turkin kuin omatkin rajarauhaa rikkovat joukot. (Pelissä oli muuten voimassa sellainen rutto-sääntö, ettei ruton saastuttamalle alueella saanut viedä joukkojaan kesäsiirron aikana, mikä mielestäni oleellisesti vaikutti siihen, että peli venyi jälleen kerran pikkutunneille). Lopun hoitivatkin ne kohtuulliset kassavirrat, jotka armeijoitani enemmän puolustivat rajojani.

Pikkutuntien lähestyessä tilanne oli muodostunut sellaiseksi, että saappaan varsi oli hallussani. Etelässä Sisilia oli siirtynyt Turkille. Napolilla oli vielä Napoli ja Bari. Paavi sen sijaan oli kiitos rahoitukseni syönyt ympäristönsä vapaat alueet, mutta Firenze oli vielä parin ihmeen ja ruton vuoksi pelissä mukana Paavin hyvistä yrityksistä huolimatta. Turkilla oli näistä tässä vaiheessa eniten kaupunkeja, joiden lukumäärä pyöri siinä 8-9 pinnassa.

Pohjoisessa oli rahapolitiikkani lypsänyt tyhjäksi Ranskan ja Milanon lahjontakassat, ja niinpä Milano olikin Genoan vallattuaan ja minulta "muutaman" rahan saatuaan saanut vallatuksi kaikki itsestään itään olevat kaupunkivaltiot ja osan Ranskan provinsseista ollen johdossa 11 kaupungilla. Itselläni oli hallussani paitsi kaikki omat alueet myös suurin osa saappaan varren kaupungeista: yhteensä 8. Itävallan alue kattoi sopimuksemme ja yhteistyömme (jota Itävallan keisari ei nyt oikein osannut arvostaa ) tuloksena paitsi omat alueet myös Carnolian ja Croatian eli 5 aluetta. Ellei sitten Ranskan rannikolla eksyksissä ollut laiva löytänyt sattumalta jotain tyhjää kaupunkia. Mikä on ei-italialaiselta ihan hyvä tulos. Kiittämättömyys on hyväntekijän palkka!! Kun puolustin häntä Ranskan valtausyrityksiltä, hänen itsensä ollessa jo hirttäytymässä Hungaryn metsän vahvaoksaiseen puuhun, niin vaipuiko hän polvilleen kiitoksen sanoja soperrellen ja kultapusseja ojennellen?

Ei!!!

Päinvastoin, oli kuulemma kuiskutellut naapureilleni, kuinka Venetsian-kaupunki olisi vallattavissa. "Lahjotte vain Upper Adriaticilla purjehtivan laivan ja etenette sillä laguuniin ja siitä itse kaupunkiin." On siinäkin liittolainen, jolle lainasin vähintäänkin 17 rahaa. (Kirjoittaa tietysti vastineensa tähän samaan lehteen, mutta sitä ei pidä uskoa, sillä tämä on ainoa, laillinen ja oikeaksi todettu historiallinen dokumentti pelin tapahtumista.)

Palataanpa luonnostelemalleni sotanäyttämölle ja viimeisen kierroksen tapahtumiin. Koska Itävalta, tuo kiittämätön konna, kieltäytyi lainaamasta minulle 19 rahastaan pientä summaa, (19 rahaa), jonka olisin tarvinnut lahjoakseni Gremonan armeijan (9. kaupunki), niin kostoksi yhdistin jo maantieteellisesti vanhaan Venetsiaan kuuluvat Carnolian ja Croatian (9. ja 10. kaupunki) valtakuntaani ja samoin vanhan venetsialaisen kaupungin Trentin (11.), jonka Milanon hieman jakomielitautiseksi käynyt ruhtinas oli kavalasti käynyt kuittaamassa itselleen sillä aikaan kun toimin yhteiseksi hyväksi toisaalla.

11 kaupunkia riitti siis voittoon Turkin ja Milanon kamppailessa toisesta sijasta saatuaan kumpikin kasaan 10 kaupunkia. Koska myös provinssit menivät tasan, ratkesi kakkossija Turkille (Risto Marjomaa) sillä yhdellä vesialueella, jolla hänen sen hetkiset ruttotautisensa purjehtivat sinne jonnekin käymään biologista sodankäyntiä. Kolmannen sijan veivät siis milanolaiset (Eero Marjomaa), nuo ikiaikaiset "liittolaisemme", jotka eivät saaneet kipon kippoa liikkeelle ja siten munivat Padovian liittovaltiolta sille kuuluvan kaksoisvoiton.

I ja III sija. Voimme olla tulokseen suht tyytyväisiä ja muustahan emme me padovalaiset välitäkään. Pärjätköön etelän rupusakki ja "ulkomaalaiset" omillaan. Eläköön Venetsia ja Eläköön Padovia!!!!!!!

Kirjoitus julkaistu pelikerhomme lehdessä "Insignia Imperatoria" 1/1997

************************************************************

Avalon Hill Multiplayer Games:
Machiavelli - New and updated version of 16th Century intrigue and diplomacy in Renaissance Italy. For 2 to 8 players, each controlling a major state of Italy using healthy doses of military force and cunning negotiations in an effort to get their own sweet way. Simply put, if you can lie with a straight face, Machiavelli is for you!

Takaisin alkuun

 Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 6.3.2001 Eero Hurmalainen
Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle