Suomen Simulaatiopelaajat ry

Machiavelli-turnaus 1997 eli
RANSKAN KUNINKAAN "KULTAINEN HÄKKI"


Jussi Kaipainen

 

Machiavelli

Koska ennakko-odotuksista huolimatta paikalle saapui vain kuusi uskaliasta, jouduimme tavanomaisen 7-pelaajan "The Balance of Power" -skenaarion sijasta pelaamaan 45 vuotta myöhemmäksi ajoitettua "The Struggle for Dominance'a". Se poikkeaa peruspelistä mm. siinä, ettei Napolia ja Milanoa ole pelissä mukana lainkaan. Niiden kaupungit on jaettu Itävallan ja Ranskan kesken siten, että Palermo ja Messina ovat Itävallan ja Napoli, Bari ja Milano Ranskan hallussa.

Tässä vuonna 1499 alkavassa skenaariossa Itävaltaan kuuluu omien alueiden lisäksi Sveitsi ja Sardinian saari. Ranska oli saanut Sveitsin tilalle Saluzzon kaupungin. Muut maat: Kirkkovaltio, Firenze ja Venetsia aloittivat samoilta alueilta kuin peruspelissäkin. Myös vuosittain vaihtuvat tulot heitetään tässä skenaariossa erilailla kun peruspelissä: Ranskalla, Firenzellä ja Venetsialla on kullakin kaksi heittoa, muilla yksi. Lisäksi sekä Genovan tai Firenzen kaupunkia ja provinssia hallinnassaan pitävälle tulee yksi heitto lisää.

Niinpä tässä pelissä Venetsian rinnalle mahtimaiksi nousivat Itävalta suuruutensa vuoksi ja Ranska, joka alueidensa hajanaisuudesta ja nälkäherkkyydestä huolimatta pärjäsi rahakirstunsa avulla (kaksi omaa ja Genovan heitto alueista ja kaupungeista saadut tulot) varsin hyvin.

Lähtöasetelmani pelissä Ranskan kuninkaana olivat varsin hyvät. Ensin vaihdoin Itävallan (Risto Marjomaa) kanssa Milanon Sveitsiin ja sovimme pelilaudan pohjoisosan summittaisesta jaosta ja yhteistyöstä merialueilla. Sitten tarjosin Paaville (Eero Marjomaa) Napolia ja Baria rajarauhasta, joka takaisi minulle Genovan. Myös Venetsia (engelsmanni Paul Breslin) ja Turkki (Mika Molin) olivat kiinnostuneita Napolista ja Barista, joten saatoin suht. rauhallisin mielin neuvotella Firenzen ruhtinaan (Eero Hurmalainen) kanssa Sardinian ja Korsikan jakamisesta.

Pelin kaksi ensimmäistä vuotta menikin lähialueiden kaupunkien valtaamiseen. Ensimmäisen vuoden lopulla hallussani oli alkuperäisten Avignonin, Marseillen, Saluzzon ja Genovan lisäksi Pavia, Sveitsi ja Korsikka. Viimeksimainittu tosin "lainattiin" toisen pelivuoden ajaksi Firenzelle, mutta palautettiin kolmannella pelivuodella taas osaksi emämaata. Joten vuoden 1499 lopussa hallussani oli, Napoli ja Bari mukaan lukien, jo 9 kaupunkia.

Vaikka nälkä vaivasikin sekä ensimmäisenä että toisena pelivuonna ja jouduin ostamaan nälän pois Korsikasta ja Turinista, onnistuin hyvien rahaheittojen avulle panemaan pystyyn 6-rahan tuplavahvan armeijan ja ostamaan pois piirittämäni Turinin itsenäisen varuskunnan. Lisäksi valtasin Monferratin, Savoijan ja Modenan saavuttaen täten sen "kultaisen häkin" rajat, jonka Itävallan hallitsija oli minulle suunnitellutkin. Myös kaupunkien lukumäärä oli mukavasti nousussa Korsikan väliaikaisesta menetyksestä huolimatta ollen v. 1500 lopussa 12.

Kolmas pelivuosi 1501 oli kaikin puolin käännekohta monessakin mielessä. Useat maat olivat saaneet kokoon lahjontakassan ja omista jäännösrahoista (10) jouduinkin valtaosan (6) käyttämään ostettavissa olevien joukkojeni vastalahjontaan. Onneksi minun kannalta vaarallisin rahankäyttö kanavoitui lopulta Paavin kautta Venetsiaa vastaan ja minä sain köllötellä "kultaisessa häkissäni" varsin mukavasti. Tosin rutto vei toisen armeijani saappaanvarresta ja teki tihutöitään Firenzessä, joten Bari vaihtui Korsikkaan kaupunkien määrän pysyessä 12:ssa.

Niinpä neljännen ja viimeisen pelivuoden keväällä valtakuntanikäsitti Napolin kaupungin ja provinssin lisäksi alueen, joka rajoittui etelässä läntiseen ja itäiseen Lyonin lahteen sekä Korsikkaa. Itärajan kulkiessa Modenasta Parman, Piancenzan, Pavian ja Turinin kautta Sveitsiin. Armeijoistani yksi oli Modenassa, kolme Fornovassa, kuusi Turinissa, kahdeksan Genovassa ja kymmenen Napolissa. Laivastot pitivät hallussaan molempia Lyonin lahtia ja Korsikkaa. Koska vuosi oli nälätön ja vähäruttoinen, muodostui kesän siirrosta pelin ratkaisu.

Minulla oli ensimmäisen kerran mahdollisuus ostaa jonkun muun yksikkö, ja tilanne vaati muutenkin huolellista harkintaa. Ratkaisu oli tehtävä nopeasti, sillä Itävalta oli jo useamman siirron ajan ollut haluton yhteishyökkäyksiin, vaikka tarjouduin vetämään Modenan joukot pois yhteisen etelään suuntautuvan hyökkäyksen tieltä. Myös laivastoni piti hänen mukaansa pysytellä aloillaan, mikä osaltaan oli herättämässä epäluulojani hänen aikeitaan kohtaan. Pelin loputtua selvisikin, että Itävalta olisi syysvuorolla hyökännyt Napolin kimppuun ja halusi sen vuoksi pitää muut joukkoni "kultaisen häkin"sisäpuolella. Joten kumpi meistä ensin pettäisi, myös todennäköisesti voittaisi.

Ratkaisevaa manööveriani edesauttoivat suuresti avuliaat Aatut, eikun Eerot. Toinen (Hurmalainen) laittamalla lahjontarahastonsa anekauppaan, jolla osti ruttoon edellisenä vuonna kuolleiden joukkojensa sielujen taivaaseen pääsyn, jonka Paavi kuittasikin hyökkäämällä Firenzen kaupunkiin uhreja siunaamaan. Ja toinen (Marjomaa) kuuluttamalla kovalla äänellä siirtyvänsä pois Firenzestä juuri kun olin suunnittelemassa, minne äsken ostamallani Pisan armeijalla hyökkäisin.
Siitä lämmin kiitos ja 5. ja 6. sija heille.

Sitten pitemmittä puheitta itse asiaan. Minä voitin.

Louis XII alias Jussi Kaipainen

************************************************************

Avalon Hill Multiplayer Games:
Machiavelli - New and updated version of 16th Century intrigue and diplomacy in Renaissance Italy. For 2 to 8 players, each controlling a major state of Italy using healthy doses of military force and cunning negotiations in an effort to get their own sweet way. Simply put, if you can lie with a straight face, Machiavelli is for you!

Takaisin alkuun

 


Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 6.3.2001 Eero Hurmalainen
Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle