Suomen Simulaatiopelaajat ry

MALTA hiukkasen
- strategisen tärkeä pikkusaari kautta historian

V.Hurmalainen

 

 

Niissä peleissä, joissa Välimeri näyttelee tärkeää osaa, ei voi olla huomaamatta Maltan saarta ja sitä, kuinka sopivasti se onkaan sijoittunut keskelle Välimerta. Juuri sopivan kauas Sisiliasta, jotta aivan uimalla sinne ei pääse, mutta vähänkin kunnollisempi kaleeri nykäisee tuon välin päivässä. Ja kun kerran saarella on useampikin syvä lahti, jotka muodostavat erinomaiset luonnolliset satamat, ei ihme, että vilskettä on riittänyt.

Historiikkia hyvin lyhykäisesti

Aikakausi

Vierailijat/Asuttajat

Syy

5000 eKr - 700 eKr

Kivikautinen asutus saapui

Hyvä sijainti lähellä Sisiliaa

700 eKr - 218 eKr

Foinikialaiset saapuivat

Hyvä sijainti kauppareitin varrella

218 eKr - 870 jKr

Roomalaiset saapuivat

Hyvä sijainti kartagolaisia vastaan

n.400 jKr

Vandaalit kävivät pikaisesti

Hyvä sijainti matkan varrella

870 – 1090

Arabit saapuivat

Hyvä sijainti ryöstellä kristittyjä

1090 - 1283

Normannit tulivat

Hyvä sijainti Sisilian suojaamiseksi

1283 – 1530

Espanjalaiset perivät saaret

"Hyvä" lisä Espanjan "vähäisiin" omistuksiin

1530 – 1798

Johanniittaritarit tulivat

Hyvä sijainti taistella Ottomaaneja vastaa

1565

Ottomaanit kävivät

LIIAN hyvä sijainti kirotuille ritareille

1798 – 1800

Ranskalainen visiitti

Hyvä sijainti matkan varrella Egyptiin

1800 – 1964

Englantilaiset tulivat

Hyvä sijainti ja aina kiva lyödä ranskalaisia

1964 -

Malta itsenäistyi

Hyvä sijainti olla puolueeton

 

Mitäpä näistä vaiheista on Maltalle tarttunut?

Kivikautinen asutus oli ilmeisesti rauhallista aikaa. Siispä oli aikaa vääntää pystyyn melkoisia temppeleitä. Foinikialaisista jäi jäljelle maltan kieli. Ilmeisesti foinikialaisia tuli paikalle hieman enemmänkin. Roomalaisaika oli puolestaan hyvin rauhallista aikaa, keskellä Mare Nostrumia eivät vaarat juuri uhanneet. Totta kai roomalaiset laittoivat pystyyn muutaman huvilan ja kylpylän. Vandaaleiden käynnistä ei ole jäänyt, yllätys, yllätys, mitään "rakentavia" esimerkkejä.

Arabit tulivat purjehtien ryöstelemään kristittyjä. Varsinaisia rakennuksia heiltä ei jäänyt jälkeensä, mutta lainasanastoa kylläkin. Outoa oli, että alue pysyi kohtuullisen kristittynä tämän ajan. Ilmeisesti arabeista ei ollut kovin muodikasta ryöstää omia kristittyjä.

Normannit olivat rakentajina jo hieman aktiivisimpia. Birgussa, nykyisessä Vittoriossa oli hieno satama ja normannit rakentelivat tänne hallintorakennuksiaan. Jokunen niistä on vieläkin jäljellä. Varsinainen pääkaupunki oli kuitenkin tässä vaiheessa sisämaassa sijaitseva Mdina.

Espanjalaiset eivät olleet kauhean kiinnostuneita saarista. Verotulotkin olivat vähäiset, paikalliset asukkaat puhuivat outoa, arabialta kuulostavaa kieltä ja maaperä kovin, kovin kuivaa. Ja Uusi Maailma Atlantin takana oli tässä vaiheessa hyvinkin paljon kiinnostavampi paikka.

Mutta johanniittaritareilla ei ollut puolestaan paljon valinnanvaraa. Heidät oli häädetty Rhodokselta aika väkivaltaisesti ja uusi tukikohta OLI saatava. Hyvä satama ja Espanjan kuninkaan suopea suhtautuminen olivat tärkeimmät syyt. Birgusta tehtiin pääkaupunkin ja saari vuokrattiin. Espanjan kuningas määräsi vuosittaiseksi vuokraksi yhden haukan. Yes, juuri SE Maltan haukka!

Ritarit olivat alussa aika aktiivisia. St.Angelon linnoitus ja St.Elmon linnoitus olivat heidän rakennuttamiaan puolustuslaitteita. Ja kun turkkilaiset saivat päähänsä tulla kylään, oli tilanne valmis Suurelle Piiritykselle.

30.000 turkkilaista saapui 180 laivalla Maltalle. Ovelasti he nousivat maihin itärannikolla, yrittämättäkään tunkeutua suoraan "paraatioven kautta". Mutta ritareiden linnat, varsinkin St.Elmo olivat tiellä. 31 päivää turkkilaiset tulittivat ja rynnäköivät St.Elmoon. Tämän linnakeen turkkilaiset saivatkin, mutta kun 24.000 heistä otti lukua, ja lopuillakin oli varsin rankka vatsatauti, he viimein poistuivat. Ei ritareillakaan ollut suoranaisesti hauskaa, mutta vatsataudin kannalta he olivat ylhäällä muureilla suhteellisesti paremmassa asemassa. Ritareilta pääsivät kanuunankuulatkin loppumaan, mutta onneksi Ahmedilla ja parilla muulla vangilla päät olivat juuri sopivaa kaliiberia.

Tämän pikku episodin jälkeen ritarit päättivät nimetä Birgun Vittoriosaksi (voittoisa) ja pystyttää paljon paremman pääkaupungin, Valetan. Kaupunki oli nimetty suurmestari La Valetten kunniaksi. Seuraavat suurmestarit rakentelivat lisää linnoituksia ja maalauttivat itseään ahkerasti. Lopulta heistä alkoi tuntua, että taiteet ja mukava elämä olivat itse asiassa aika miellyttäviä harrasteita.

Napoleon oli matkallaan Egyptiin, kun hän päätti poiketa Maltalla. Ritareilla oli tässä vaiheessa sellainen krapula, että ajatuskin musketin kohottamisesta iljetti. Niinpä Buonaparte potkaisi tuon veltostuneen hienostelijajoukon ulos.

Paikallinen väestö kyllä pettyi, kun kävi ilmi, mitä tarkoittaa fraternité, equalité ja liberté. Ranskasta tehtiin heti virallinen kieli ("ranskaa puhuvat ovat veljeksiä, muut eivät"), kirkkohäät kiellettiin ("pitäähän sotilaillekin riittää yhtäläisesti tyttöystäviä") ja viimeksi yritettiin vapauttaa maltalaisten kirkot "tarpeettomista helyistä". Maltalaiset heittivät pari ranskalaista parvekkeelta alas, ja loput ranskikset linnoittautuivat Valetan muurien taakse.

Maltan asukkaan tuumailivat, että englantilaiset varmaan mielellään tulevat tänne ja heittävät ranskalaiset ulos. Se kuulosti englantilaisistakin mukavalta ajatukselta, mutta ranskalaiset roikkuivat Valetan muurien suojissa kuitenkin pari vuotta. Heilläpä ei ollutkaan samanlaista krapulaa kuin ritareilla.

Kukaan ei kuitenkaan muistanut kertoa englantilaisille, että paikallisten asukkaiden alkuperäinen idea oli: tulkaa, heittäkää ranskalaiset ulos ja sitten voisitte ystävällisesti mennä. Niinpä britit jäivät. Ennen Suezin kanavan aikoja saaren merkitys oli vähäinen, mitä nyt sen satamasta oli mahdollista dominoida koko Välimerta. Mutta varoja ei riittänyt tähän suuntaan, tässä vaiheessa Englanti kun oli paljon kiinnostuneempi Intiasta.

Mutta sitten joku kaivoi Suezin kanavan, ja Malta olikin aivan äkisti Intian matkan varrella. Ja kun samalla oltiin siirrytty käyttämään höyrylaivoja, oli tämänkaltainen hiilestyspaikka aika bueno juttu. Niinpä britit linnoittelivat paikkoja ja varustivat sataman suojaksi jokusen tykin (kts.Fort Rinella) ja Valetan suuri satamakin laajentui nykyisiin mittasuhteisiin.

Se Ensimmäinen Maailmanlaajuinen toi saarille paljonkin aktiviteettejä, mutta mitään paukuttelua ei täällä kuultu. Lähimmät yhteenotot olivat Gallipolin suunnassa, koska länsirintamalta oli jäänyt ylitse muutama divisioona. Ja mikäli homma menisi poskelleen, Gallipoliltahan on helppo ja nopea vetää joukot pois. Mutta tuo pikkuhomma tuotti runsaasti huolto- ja sanitääritoimen hommia saarille.

Se Toinen oli jo vähän täpärämpi juttu. Alun perin britit tuumasivat, että saarta ei voi puolustaa, koska vihamielinen Sisilia on liian lähellä. Niinpä tositoimien alkaessa briteillä oli vain kolme Gladiator-hävittäjälentokonettä (Usko, Toivo ja Rakkaus). Laivasto oli unohtanut ne vetäessään tukialuksensa pois näiltä vesiltä. Näillä jämillä olikin hyvä osoittaa, että italiaanot eivät olekaan aivan niin ajantasalla olevalla kalustolla liikkeellä, kuin mitä isosuinen Benito M. antoi ymmärtää.

Sitten Aatu kyllästyi leikkimiseen ja määräsi Luftwaffen hävittämään mokoman kivenkolon huitsin nevadaan. Henskelit ja Junkersit tekivät töitä yötä päivää, mutta maltalaiset kirosivat ja kestivät. Näistä vuosista löytyy pelikin, AH:n Air Assault on Crete kun sisältää bonuspelin Invasion of Malta - 1942. Pelillä voidaan kokeilla, mitä jos germaanit olisivat sittenkin lainanneet paria laskuvarjojääkärirykmenttiä ja antaneet italialaisten hoitaa kerralla tämä ärsyttävä tukikohta. Peli on miellyttävän nopea, mutta kiusallisen vaikea voittaa. Tämä pätee, pelasitpa kummalla puolella tahansa!

Aatu kuitenkin luotti taas kerran liikaa Luftwaffen kykyihin. Kestokyky oli kyllä jo hieman kovilla, mutta lopulta ropina sen verran taukosi, että Pedestal-saattue saatiin perille Maltalle. Ajoitus oli aika nafti, mutta niin vain germaanit vetivät lyhyemmän korren. Kuningas muisti maltalaisia urhoollisuusmitalilla, ja sitten kun Italia päätti heittää hanskat naulaan, oli maltalaisen riemu ylimmillään. Homma hoidettu, Yesh!

Sotien jälkeen Rule Britannia oli vähän poissa muodista: briteillä rahat lopussa, no money, no fun. Niinpä maltalaiset lopulta saivat vihjaistua briteille, että poistuminen täältä olisi ihan toivottavaa. Lopulta britit sitten lähtivät, mutta jättivät hekin oman jälkensä saarille. Englanti jäi kun jäikin sinne, nimittäin toisena virallisena kielenä. Kätevää, sillä Maltan kieli on hieman omaperäistä ja englanti puolestaan sopii satunnaiselle turistille kuin otsatukka sialle.

Nykyään Malta on sotilaallisesti puolueeton, mutta museoissa, vanhoissa linnoituksissa ja varustuksissa voi vielä aistia ajan, jolloin asiat olivat toisin. Eli siis, näkemistä riittää ja ilmastokin on aika miellyttävä. Suosittelen!

 


Jos olet kiinnostunut strategia- ja simulaatiopeleistä,
ota yhteys Suomen Simulaatiopelaajiin
tai kerhon puheenjohtajaan Eero Hurmalaiseen.

Pelit keskiviikkoisin alkaen klo 17.30 Liesikuja 7 A 3.kerros
Oy Finnrock Ab, VANTAA 01600 (Myyrmäki)
.
Pelikerhomme omat sivut:
Diplomacy SM 1996
Empires in Arms
Empires in Arms (English version)
Empires in Arms and Lady Fortune
Empires in Arms and Lady Fortune (English version)
Europa Universalis
EURODIPCON III 1995 Cirencester
EURODIPCON IV 1996 Oslo
FLAT TOP -Korallimeren taistelu
Keskeneräiset peliprojektit
Ligne Maginot
Ligne Maginot (English version)
Ligne Maginot (In Deutsch)
Machiavelli-turnaus 11/96
Machiavelli-turnaus 1997
MALTAN strategisen tärkeä pikkusaari
Pax Britannica
Ropecon'98
Shanghai!
Sudden Storm
Suomen Simulaatiopelaajat ry

Pelejä myy mm. Fantasiapelit, HelsinkiTiedot päivitetty 6.3.2001 Ville Hurmalainen

Ville

Takaisin Suomen Simulaatiopelaajat ry:n kotisivulle