Home

Märklin Sr1

Sr1 on VR:n ensimmäinen sähköveturisarja. Veturit valmisti neuvostoliittolainen Energomachexport. Kuuden veturin koesarja toimitettiin tammikuuhun mennessä 1974. 21 veturin loppusarja toimitettiin 1975 loppuun mennessä. Kaikkiaan 110 veturia hankittiin vuoteen 1985 mennessä. Hyvinkään konepajalla koottiin vuonna 1993 varaosista veturi numero 3111. Sarjan ensimmäinen koeveturi numero 3000 jäi tehtaalle vuoteen 1994, jonka jälkeen se toimitettiin Suomeen ja uudistettiin numeroksi 3112. Veturin keskiosassa on 4680kVA:n päämuuntaja, joka syöttää syöttää neljää tasavirta-ajomoottoria, jatkuvalta teholtaan yhteensä 3100kW. Pääosa sähkölaitteista on suomalaisen Strömberg Oy:n toimittamia.

Rakennuksen lähtökohtana on Märklinin edullinen ja hyvin kulkeva Re 482 (BR 185), tuotenumerot 36850..36855. Parhaiten aihioksi käy kahdella sähköjärjestelmällä varustetut versiot, sillä Sr1:n virroittimiin tarvitaan molempiin kahdet varret. Veturin alusta sopii suoraan Sr1:een. Teleissä ja alustarakenteissa on pieniä eroja, jokainen voi arvioida niiden muutostarpeen itse.

Sr1:n kori voidaan tehdä perinteisesti 1mm alumiinipellistä. Kori syntyy kahdesta puolikkaasta, joista toiseen täytyy tehdä esikuvanmukaisesti lisää jäähdytysilma-aukkoja.

Tarkemmat piirustukset saat tästä.

Uudempi menetelmä on käyttää pikamalli-tekniikkaa, jossa 3D-tietokonemalli tulostetaan muovista.

Muovimallin pinta on hiukan epätasainen, mutta muutama kerros ohentamatonta rakennussarjamaalia tasoittaa pienet epätasaisuudet. Kori sopii suoraan vanhan tilalle.

Lampun kohdat maalataan aluksi mustalla, jotta valo ei kuulla rakenteiden läpi.

Kori maalataan ensin kiiltävällä vaalean harmaalla, lähes valkoisella värillä. Katto on harmaa (Revell 76).

Korin alareuna ja ikkunoiden alue maalataan tumman harmaalla.

Korin punaiset kuviot tehdään itse tulostetuilla märkäsiirtokuvilla.

 

Lataa tarkempi kuva klikkaamalla yllä olevaa kuvaa ja tulosta se kuvassa ilmoitettuun kokoon. Tieto-Nikkari Helsingissä myy Bare-Metalin siirtokuvatulostusarkkeja. Sopiva paperiasetus ainakin Epsonin tulostimessa on "Photo Quality Glossy Film". Punaiset kuviot tulostetaan kirkkaalle arkille ja muut valkoiselle, jotta vaaleat sävyt saadaan näkyviin. Ennen liottamista tulostus täytyy lakata. Siirtokuvien kiinnityksen jälkeen koko kori lakataan mattalakalla.

Katon muodot tehdään mahdollisimman tarkasti esim. balsasta ja pahvista.

Katolla olevat ruodot tehdään Evergreenin 0,25mmx0,5mm styreenisuiroista.

Lamppujen kehyksiksi liimataan pienet messinkiholkit.

Lamput ovat Miniatronics'in halkaisijaltaan 2,4mm 16 voltin lamppuja. Ne liimataan paikoilleen tavallisella Eri-Keeperillä.

Koska veturissa on alunperin led-lamput, on dekooderissa valmiina 562ohmin etuvastukset niille. Koska nyt laitetaan 16 voltin hehkulamput, täytyy etuvastukset vaihtaa pienempiin (käyttöjännite on 20V). Kaikki kolme lamppua kytketään rinnan ja sopiva etuvastuksen arvo näille lampuille 82 ohmia 1W.

Koska sopivia pintaliitosvastuksia on hyvin vaikea hankkia, on helpompaa juottaa hyppylanka vastuksen yli ja käyttää tavallista erillistä vastusta lampun johdossa.

Liittimenä käytetään alkuperäistä taipuisaa piirilevyä, joka katkaistaan muutaman sentin pituiseksi ja toisen pään kuparointi raaputetaan veitsellä paljaaksi. Tähän juotetaan kaikien kolmen lampun johdot sekä etuvastus. Napaisuudella ei ole väliä.

Lopuksi juotos suojataan sähköteipillä

Näin saadaan kätevä liitin, joka sopii suoraan dekooderiin.

Kaksivartinen virroitin rakennetaan kahdesta Re 482:n yksivartisesta virroittimesta. Myös virroittimen kiinnitysalustaa voi käyttää sellaisenaan, katolle porataan reiät sopivaan kohtaan ja korin sisäpuolelle tehdään upotukset kiinnitysruuvien kannoille.

Omassa mallissani olen käyttänyt Ae 6/6:n valmista virroittimen laahainta, johon voi suoraan kiinnittää molemmat varret. Muuten sen osan joutuu askartelemaan itse. Mallia on hyvä ottaa valokuvista.

Päätyjen ja ovien kädensijat voi tehdä 0,5mm:n langasta.

Kattorakenteisiin olen käyttänyt muista projekteista yli jääneitä osia, enkä ole pyrkinytkään tarkkaan esikuvanmukaisuuteen, vaan lähinnä visuaaliseen vaikutelmaan.

Sr1 valmiina palvelukseen.