Hanna-tädin talakkunakakut

200 gr voita
2,5 dl sokeria
2dl ohrakasta tai perunajauhoja
2dl talkkunajauhoja
3dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta 1,5dl kermaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri
sekoita kuivat aineet ja lisää vuorotellen
kerman kanssa.
Ota lusikalla käteen ja pyöritä
kakkusia levinpaperille pellille.
Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia

Talakkunamuikut

muikkuja
talakkunoo
suolaa

Sekoita suolat ja talkkuna. Jauhota muikut ja paista voissa. Jauhottaminen käy kätevästi kun laitat jauhot ja talkkunat riittävän suureen muovipussiin ja ravistelet niin että muikut jauhottuvat.
Paistettuasi muikut, lado ne pannuun ja roilauta päälle purkki vispikermaa.
Hauduta muutama minuutti ja ripsauta päälle tuoretta tilliä. Tarjoillaan uusien perunoiden kanssa, mutta vanhat perunat tai potaattimuusikin käy.

Talakkunamarjapuuro

7 dl vettä
3 dl vahvaa puolukkamehua
(0,5-1,5 dl sokeria)
2,5 dl talakkunajauhoja
vähän suolaa

Kiehauta vesi ja mehu, mausta sokerilla ja suolalla.
Vispaa talkkunajauhot kiehuvaan mehuun ja sammuta levy pois.
Anna hautua 5-10 minuuttia. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.
Nauti kuitupitoinen talkkunamarjapuuro perinteiseen tapaan jälkiruokana tai välipalana maidon ja sokerin kera.

Marjapöperö

1 l tuoreita tai pakastemarjoja esim. mustikoita
4 dl vispikermaa
2 dl talakkunajauhoja
sokeria sopivasti

Sekoita marjat, sokeri ja talkkunajauhot pöperöksi.
Lado astiaan kerroksittain marjapöperöä ja kermavaahtoa.
Päällimmäiseksi kerros kermavaahtoa.
Tarjoile jäähdytettynä.

Marjarahka

4 dl vispikermaa
4 dl maitorahkaa
4 dl marjoja esim. mansikoita
1 dl talakkunajauhoa
tarpeeksi sokeria (+vaniljasokeria)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan, sokerin ja kerman kanssa.
Lisää joukkoon talakkunajauhot ja laita jääkaappiin joksikin aikaa tai syö heti, jos siltä tuntuu.

Talakkunarieska

0,5 l maitoa tai 3dl maitoa ja 2dl piimää
2 tl suolaa
0,25 tl soodaa
2,5 dl talkkunajauhoja
2,5 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita nesteeseen suola, sooda,
talkkuna- ja ohrajauhot.
Alusta taikina vehnäjauhojen avulla.
Leivo taikinasta kolme noin sormen paksuista rieskaa.
Aseta rieskat pellille, jossa on hieman vehnäjauhoja.
Lämmitä uuni 250 ºC ja paista 15–20 minuuttia.

Rantalan tilan puhelin on 017-3621135.