Sukuseura Lagus-Hirvensalo ry

 

Lagukset kehittivät Iisalmea

Salmetar 23.1.2004

Teksti: Vuokko Nissinen

 

Johannes Lagus muistetaan Iisalmen kehittäjänä. Maanviljelysneuvos kehitti viljelyä, oli perustamassa yrityksiä ja piti yllä Iisalmen kulttuurielämää.

 

Aikansa merkittäviin vaikuttajiin Iisalmessa kuulunut Johannes Lagus(1846–1922) oli monessa mukana. Hän kehitti alueen maanviljelystä ja oli maamieskoulun alullepanija. Lisäksi hän oli mukana perustamassa muun muassa nykyistä Olvia sekä Salmetarta. Johanneksen isä Johan Lorenz Lagus (1805–1881) tuli rovastiksi Iisalmeen vuonna 1855, mutta Lagukset ovat vaikuttaneet Iisalmen seudulla jo vuodesta 1771, jolloin Johan Lorenz Laguksen isoisä Johan (1733–1806) hänkin nimeltään, tuli Loviisasta Iisalmeen kirkkoherraksi ja työskenteli täällä vuoteen 1806 asti. Hänen vanhin poikansa Anders Johan Lagus (1772–1831) toimi Turun yliopiston professorina ja rehtorina Turussa ja Helsingissä. Andersin poika Johan Lorenz työskenteli jälleen Iisalmessa kirkkoherrana. Sillä välin Iisalmessa oli ehtinyt olla kaksi kirkkoherraa, Per Johan Collan ja Robert Valentin Frosterus.

Nuori Johannes Lagus lähti Iisalmesta Helsingin yliopistoon opiskelemaan, mutta palasi muutaman vuoden kuluttua niin sanottujen kissannaukujaisten jälkeen takaisin Iisalmeen viljelemään Peltosalmen tilaa, jonka hänen isänsä Johan Lorenz omisti. Peltosalmi kuului pappilan tiloihin, jonka Johan Lorenz oli lunastanut itselleen. Peltosalmi-niminen tila sijaitsi Peltosalmi-salmen toisella rannalla kuin nykyinen Peltosalmen maaseutuopetusyksikkö. Tarkkaan ei tiedetä, millä mielin Johannes palasi kesken lääkäriopintojensa Helsingistä maanviljelijäksi Iisalmeen, mutta joka tapauksessa hän oli ainoa mahdollinen tilanpitäjä, koska kolme muuta veljeä olivat jo omissa ammateissaan. Osa Johanneksen serkkutytöistä ihmetteli Johanneksen liikkeitä ja kysyi: ”Ska Johannes studera för att bli bonde?” ´Aikoiko Johannes opiskella ryhtyäkseen maanviljelijäksi?´ Johanneksen isän sisko puolestaan ihmetteli, että ”Mikä on tullut järkevälle Johannekselle, kun hän täten on päättänyt ryhtyä

 

Arkisto

Lagukset kehittivät Iisalmea  seuraava sivu

Johannes Laguksen isä Johan Lorentz Lagus (1805–1881) tuli rovastiksi Iisalmeen vuonna 1855.

SUKUSEURA LAGUS-HIRVENSALO RY