Black Bum's Rottweilers

Diary


 

 

Koti
Ylös
Pois nukkuneet
Pentueet
Tietoa
Pelastuskoira
Kuvat
Linkit

Tämä on Kennel Black Bum's virallinen päiväkirja elämästä koirien kanssa; harrastukset, yhdessäolot sekä kaikki ne muut miljoonat asiat joita teemme yhdessä. Tämä päiväkirja korvaa kotona olevien koirien omilla sivuilla olevat tarinat tästä päivästä (15.09.2005) lukien.

Huom. Uusin kirjoitus aina alimaisena !!

 

PÄIVÄKIRJA

15.09.2005

Tänään päätimme aloittaa yhteisen päiväkirjan pidon koiriemme osalta. Tämä helpottaa asioiden kertomista ja sallii ajatusten liikkumisen vapaasti.

Edellisestä päivityksestä onko jo  jonkin verran aikaa, vaikkakaan mitään maata mullistavia asioita ei ole ehtinyt tapahtua. Kesän, niin loman kuin viikonloput, olemme viettäneet Ikaalisissa. Aika on mennyt pääasiassa vetelehtiessä, lepäillessä ja kesästä nauttien. Koirat varsinkin ovat olleet oloonsa erittäinkin tyytyväisiä; metsälenkkejä, pihalla möyrimistä sekä leikkimistä, grillimakkaran syöntiä, jne. Ja kaikki tämä vapaana ilman kytkettynä olemista, jopa kesän alussa viritetty juoksunarukin on vielä uuden veroinen.

Jotain pientä on aina kuitenkin ollut tekeillä, Wendyn osallistuminen heinäkuun alussa pelastuskoirien maastoperuskokeeseen Tampereella, sekä elokuussa ollut Valkeakosken näyttely ovat tuoneet myös pientä aktiviteettia. Taneli käytettiin elokuussa Skuttnab:lla lonkka- ja kyynärnivelkuvauksissa => tulos oli hyvä etupää 0/0, lonkat A/A. Mitäpä tuohon on sitten enää sanomista.  

Nyt syksyn koittaessa alkaa jälleen paluu arkeen ja treenaaminen niin maastossa ( Wendy ja Rita haku, Taneli jälki ) kuin raunioilla ( Wendy ja Rita ) kiihtyy entisestään. Tämän vuoden tavoitteet saavutettiin, joten katse suunnataan nyt ensivuoteen ja uusiin haasteisiin.

Näyttelyiden osuus hieman kasvaa, tämä on varsinkin Tanelille tärkeää. 18.09 Tampere ryhmänäyttely, 20.11 Jyväskylä Kv ja oletettavasti joulukuussa voittaja- sekä pohjoismaiden voittajanäyttelyt ovat suunnitelmissa mukana. Katsotaan sitten miten tuomarit koiria arvostavat. Näyttelytulokset arvosteluineen kirjataan entiseen tapaan koirien omille sivuille koirakohtaisesti.

18.09.2005

Kulunut viikonloppu oli "varattu" koirille => lauantaina 17.08 kävimme Wendyn kanssa EPK:n ( Espoon palveluskoiraklubi ) järjestämissä luonnetesteissä. Tästä on kirjoitettu oma sivunsa, klikkaa tästä . On taas kerran todettava että jokaisen olisi syytä käyttää koiransa testissä => aina oppii omasta koirasta jotain uutta vaikka tuntisi koiransa kuinka hyvin tahansa.

Sunnuntaina 18.09 oli varattu Tampereella olevalle koiranäyttelylle, tuomarina toimi Thord Byström Ruotsista. Meiltä mukaan oli ilmoitettu kaikki kolme koiraa, jotka pärjäsivätkin hyvin mukana olleiden 22 ilmoitetun koiran joukossa. Koska edellisestä valkeakosken näyttelystä, Tanelista itsestään johtuvista syistä, jäi hieman asioita hampaan koloon, tuli ne nyt hoidettua kuntoon. Junioriurosten ( 3 kpl ) joukosta Taneli sijoittui luokkavoittajaksi arvolla EH. Koska arvostelut ovat kirjoitettu hieman "huonosti" (mm. lyhenteitä), joudumme käännättämään ne vielä erikseen, tämän jälkeen tiedot saadaan julkisiksi koirien omille sivuille. Rita teki parhaimpansa ja oli parempi kahden nuortenluokan nartun kisassa myös arvolla EH. Wendyn näyttelymenestys jatkui entiseen malliin; avoimenluokan voitto ( arvo ERI ), paras narttu ja VSP ( vastakkaisen sukupuolen paras ). Ei voi olla kuin erittäin tyytyväinen koirien "laatuun" sekä menestymiseen.     

Kuluneen vuoden aikana käydyissä näyttelyissä silmiin pistävänä muutoksen entiseen on ollut tuomarien "ankarampi" linja arvosteluissa => esim. tänään ERI - arvosanan sai ainoastaan yksi uros ( rop-koira ) sekä kaksi narttua ( wendy ja käyttöluokan voittaja ). Tämä ei välttämättä ole huono asia, koirat ovat erilaisia ja tämä on myös uskallettava "sanoa". 

21.01.2006

Syyskuun jälkeen aika on ollut "kortilla"; on treenattu koirien kanssa, tehty palkkatyötä enemmän kuin aikaa olisi ollut, jne.... Tämä näkyy heti kotisivujen päivityksen puutteena.

Koirat oli ilmoitettu muutamiin näyttelyihin syksyn aikana, mutta ainoastaan voittajanäyttely messukeskuksessa oli loppuvaiheessa ainoa johon aika riitti. Arvostelut Wendyn ja Tanelin osalta on kirjattu koirien omille näyttelysivuille ( Rita ei ollut mukana ). Yhteenvetona voi vain sanoa, että vaikka palkkatyö vaati veronsa lähinnä ulkoiluttamisien puutteina ja ajankäytön kohdistumisena muuhun kuin koiraharrastukseen, tulos oli messarin osalta hyvä. Wendy avoimen luokan 3. ja vaikka Taneli ei sijoittunutkaan, itse arvostelu ei silti ollut huono.

Marraskuussa teimme päätöksiä jotka koskivat myös koiria.  Päätös muuttaa asuinpaikkakuntaa oli iso ja niinpä sitten 16.01.2006 oli muuttoauto pihassa Espoon keskuksessa. Uusi osoite oli maaseudulla, n. 60 kilometrin päässä Helsingistä sisältäen sen "punaisen tuvan ja perunamaan". Ja mikä tärkeintä, takapihalta alkaa kilometreittäin metsää ilman asutusta joten niin treeni- kuin ulkoilumaastot eivät tästä voi parantua. Sama koskee pihaa, lähin naapuri n. 400 - 500 metrin päässä => koirat voivat olla ulkona ilman kytkemisiä. Tarvittaessa on n. 250-300 neliön aidattu alue koiria varten myös käytettävissä.

Vuodenvaihde on myös aika jolloin suunnitellaan tulevaa ja luvataan tehdä sitä sun tätä. Tavoitteet vuodelle 2006 on entisestään koventuneet, tämä tarkoittaa myös satsaamista koiratoimintaan entistä enemmän. Ja pentujakin on suunniteltu kesäksi, saapahan sitten nähdä kenen pentuja olisi tulollaan.

12.06.2006

Aikaa on edellisestä päivityksestä jälleen kulunut. Koko loppu talvi sekä kevät on mennyt erilaisten työhön, koiriin liittyvien harrastusten sekä uuteen asuinympäristöön liittyvien tehtävien parissa.  Tässä lyhennelmä kuluneesta ajasta:

Näyttelyt => Wendy ja Taneli oli ilmoitettu keväällä sekä Tampereen että Lahden KV-näyttelyihin. Kuitenkin Tampereen osalta asiat eivät menneet kuten suunnittelimme; Edellisenä yönä piti olla pelastuskoirien loppukoe maaston osalta ( yö-osio ), kuitenkin ilmoittautuessamme Turussa huomasimme että Wendyn rokotukset olivat menneet vanhoiksi ed. viikolla. No kokeesta että seuraavan päivän näyttelystähän ei sitten tullut Wendyn osalta mitään. Näyttelyyn mentiin ainoastaan Tanelin kanssa, mutta sekään ei päättynyt kuten toivoimme. Tuomarina oli kuin olikin Tanelin kasvattaja Saksasta joten Taneli ei saanut osallistua ko. näyttelyyn => hukka reissu! Lahden tulokset olivat onneksi ihan jotain muuta; Wendy oli VSP saaden cacibin sekä Taneli voitti nuortenluokan, mutta ei kuitenkaan sijoittunut enää tämän jälkeen. Tarkemmat tiedot koirien omilla sivuilla näyttelyt-osioissa.

Kesän aikana tullaan käymään muutamissa näyttelyssä, Rita mukaan lukien. Ritasta on tullut ulkomuodollisesti erittäin hyvä ja niinpä se käydään näyttämässä myös muille. Katsotaan mitä muut asiasta sanovat.  

Turun pelastuskokeen mentyä Wendyn osalta pieleen rokotusten vuoksi, ilmoittauduimme ESPY:n järjestämään kokeeseen huhtikuun lopulla. kaikki meni muuten hyvin, paitsi että Wendyllä sattui juuri olemaan juoksun "parhaat" päivät, joten ajatukset että nenä tekivät ihan jotain muuta työtä kuin mitä piti. Kaikki maalimiehet kyllä löytyivät, mutta Wendy tuntui ajattelevn että "makaa siellä vaan mulla on muuta tehtävää". Asiaan palataan kesällä / syksyllä kunhan uusia kokeita järjestetään.

Wendy ja Rita ovat joka tapauksessa treenanneet säännöllisesti hakua ja näin ollen etenemistä on tapahtunut varsinkin Ritan osalta. Rita alkaa olla kypsä peruskokeen suorittamiseen, tämä tulee katsottavaksi syksyllä.  

Wendyn kanssa käymme juhannusviikolla raunio-loppukokeessa ja jos tämä menee suunnitelmien mukaan, seuraava koe onkin taidontarkastus sitten seuraavan vuonna.

Inkoo on ollut kotikuntamme nyt lähes puoli vuotta, paluuta entiseen ei ole. Koirat nauttivat, talutinta  emme ole käyttäneet kuin muutaman kerran kaupungissa käytäessä. On kuitenkin huomioitava, että maalaiselämä on kuitenkin jättänyt jo nyt jälkensä koiriin; täällä kun ei tapaa kovinkaan paljoa muita ihmisiä, tulee ihmiskontaktien "ylläpito" hoitaa erikseen. Kerrostalossa asuttaessa pienet risaukset tai ulkopuolelta kantautuneet äänet eivät aiheuttaneet mitään reaktiota koirissa, nyt kun kuuluu jokin ylimääräinen ääni on jokainen heti "pystyssä" ja valmiina vastaanottamaan mahdolliset kulkijat. Onneksi asumme tien päässä jossa ei ole läpikulkuliikennettä.     

Pentuja ei meille kaikista suunnitelmista huolimatta tänä kesänä tule. Vuodesta 2007 tulee Tanen ja Ritan vuosi, niinpä tällöin saamme toivon mukaan saamme rottis-jälkeläisiä. 

Tanelikin tuli sitten käytettyä vihdoin ja viimein silmäpeilauksessa ja tulos oli odotettu eli mitään vikaa ei ole. Taneli on näin ollen "testien" mukaan: lonkat A, kyynärät 0/0 sekä silmät puhtaat. Enempäähän ei voi edes vaatia.

13.08.2006

Kesä kääntyy vääjäämättä kohti syksyä ja tämä tarkoittaa myös loman loppumista niin koirien kuin ihmistenkin osalta. Elokuun alusta lukien on jälleen kesän "velttoilun" asemasta aloitettu treenaaminen ja harjoittelu . Tavoitteet syksylle 2006 on asetettu seuraavasti:

Wendy: Raunioloppukokeen suoritus, pelastuskoirien maaston ( haku ) loppukokeen päivä- ja yöosion suoritus => hirmuisesti treenaamista

Rita: Maaston peruskokeen suoritus ( kevääseen 2007 mennessä ) => hirmuisesti treenaamista

Taneli: Jatkaa jälkitreenejä sekä osallistuu näyttelyihin => vielä hirmuisemmin treenaamista

Nyt on sitten Tanelinkin päässyt "astuneiden" urosten sarjaan eli Finnweilers Nita kävi Inkoossa kylässä sillä seurauksella että pentuja olisi lupa odottaa Valkeakoskelle lokakuussa. Katsotaan miten asia etenee.

Kesä varsinaisesti on ollut oikeaa lepoa ja voimien keräämistä talvea silmällä pitäen. Ensimmäinen  kesä uudessa ympäristössä on luonut myös koirille uusia virikkeitä mahdollisuuksia niin liikkunan kuin vapaa-ajan vieton osalta. Wendy piti leikkauttaa elokuussa, mutta sattuneiden yhteensattumien vuoksi leikkaus siirrettiin myöhäisemmäksi. Tämän jälkeen päästään juoksuista ja niiden mukanaan tuomista haitoista pois.

22.08.2006

Wendyn reilun 4 vuoden uurastus pelastuskoiran haasteellisella uralla kuitattiin osittain maanantaina 21.08.2006 Suomen pelastuskoiraliiton rauniokoirien loppukokeen suorittamisella. Rauniotyöskentely ohjauksessani on nyt virallisesti todettu täyttävän asetetut vaatimukset. Tästä eteenpäin pidämme taitojamme yllä ja keskitymme entistä enemmän maastohaun loppukokeen suorittamiseen.

Raunio loppukokeessa arvosteltiin seuraavat osiot:

- Koiran käsittely; testaaja tervehtii ohjaajan sekä tutustuu koiraan samalla mm. tutkien koiran tassut

- Hallittavuus: L-kaavio, liikkeestä maahanmeno ja luokse tulo sekä eteen meno. Kokeen aikana testattiin paukkuarkuutta ampumalla

- Ketteryys: Putkessä ryöminta ja ýksi teline

- Rauniotyöskentely: koko raunioalue ( ESPY, OIttaa ), piiloja ei rajoiteta mitenkään, yhtään virheilmaisua ei sallita, 4 maalihenkilöä löydettävä ja ilmaistava selkeästi 20 minuutissa. Kokeen aikana testataan edelleen paukkuarkuutta vähintään 9mm pistoolilla ampuen sekä savun- että metelin sietokykyä.

- Koiran ohjattavuutta rauniotyöskentelyn aikana arvostellaan omanaan samoin selviytymistä esteistä 

- Ohjaajan toiminta etsinnän aikana ja ennen etsintää annettava etsintäsuunnitelma ja sen seuraaminen ja soveltamista työskentelyn aikana arvostellaan yhtä lailla koiratoiminnan osana.

Wendyn suoritus ei jättänyt epäilyksiä siitä kuka hallitsee nenän käytön. Kuten testaaja kommentoi 4. maalimiehen löydyttyä => Wendy löysi ja näytti ( Huom ei ilmaissut ) kaikki peruskokeenkin tyhjät maalimiespiilot. Ja kun huomioidaan, että Wendy oli ainoa koira joka selvitti kaikki piilot riippumatta tuulettomasta ilmasta ukkosen painaessa päälle, suorituksen arvo on entistä suurempi.
 

Rita keskittyy harjoittelemaan maastohakua tavoitteena maastohaun peruskoe keväällä 2007

01.10.2006

Wendy osalta yli neljän vuoden treenaaminen on tuottanut tulosta ja niinpä raunioloppukokeen lisäksi maastohaun loppukoe tuli läpäistyä 23.09.2006. Tavoitteet vuodelle 2006 on näin saavutettu. Itse koe sisältää kaksi osiota; päivä- ja pimeäosuudet. Molemmille yhteistä on alue n. 3ha, kolme piilotettu maalihenkilöä joista vähintään yksi on täysin peitetty ( esim. pressun sisällä ), virheilmaisuja ei sallita ja aikaa päivällä 30 min sekä yöllä 45 minuuttia jonka aikana koiran tulee löytää kaikki maalihenkilöt selkeän ilmaisun kera. Kokeen aikana arvioidaan myös ohjaajan toimintaa, esim. etsintäsuunnitelman teko, toimiminen alueella, jne.. Wendy jatkaa treenaamista edelleen ja taitojen hiomista entistä paremmaksi.

Taneli jatkaa vuosi sitten keskeytynyttä jäljen treenaamista, nyt kuitenkin Inkoolaisen Canidaen jälkiryhmässä. Muutaman kerran olemme pellolla harjoitelleet, mutta täytyy todeta että pitkäjänniteistä työtä tarvitaan. Tanelin jalkakin on jo parempi, n. 3 viikkoa sitten vasemmasta etutassusta melkein läpi menneen kepin haava alkaa olla kunnossa. Ainoastaan isomman rasituksen jälkeen alkaa ontuminen joka kuitenkin on vähenemään päin.

Tanelista ei sitten ainakaan vielä tullut "isää". Tanelin astuma Finnweilers Nita kun jäi tyhjäksi. Nyt odotamme Ritan juoksun alkua ja samassa yhteydessä Tanelin viemistä tarkastukseen jossa katsotaan onko kaikki kunnossa.

Rita jatkaa edelleen kovaa uurastamista haun merkeissä.

Näyttelyitäkin on jälleen tulossa; Taneli osallistuu marraskuun alkupuolella Seinäjoella olevaan KV-näyttelyyn, Wendy voittaja 2006 näyttelyyn joulukuussa ja ainakin Rita tammikuussa lahden näyttelyyn

19.01.2008

Aikaa on vierähtänyt runsaasti viimeisestä kirjoituksesta. Syy tähän on pelkästään vuorokautisten tuntien  määrä suhteen työhän + muuhun ajankäyttöön. Kuitenkin koirat voivat hyvin; treenattu on ja tuloksiakin saavutettu.

Wendy: Lopullinen hyväksyntä pelastuskoiraksi elo- ja syyskuussa pidettyjen testien jälkeen syyskuussa 2007. LUP:n hälykoirakoksi pääseminen edellyttää Suomen pelstuskoiraliiton vaatimusten lisäksi LUP:n omien testien läpäisemistä. LUP:n omat testit perustuvat ennen kaikkea koirakon ( ohjaaja + koira ) toimintaan sekä erikseen että yhdessä sekä ohjaajan toimintaan koiraryhmän johtajana . Nämä testit koostuvat kolmesta osiosta: Maastohaku, taajamahaku sekä rakennusetsintä. Maastohaku tehdään pimeällä, muilla ei ole valoisuuden suhteen väliä. Testit vastaavat tositilanteessa tehtävää työtä, joten esim. maastohaku on alueeltaan n. 3 ha. Treenaamista jatketaan edelleen, kuitenkin huomioiden erityisalueet / -osaaminen ( kaikki mahdollinen niin maaston- kuin etsittävien osalta ).

Rita: Rita on edistynyt koulutuksellisesti hyvin, tavoitteena oli keväällä kokeisiin meno maastonosalta. Kuitenkin päätös pennuista siirtää tätä, toivottavasti vaan syksyyn. Eli Rita on astutettu Tanelilla joulukuussa ja niinpä sitten koiramäärämme kasvaa helmikuussa ultrauksen mukaan vähintään 7 koiralla. Laskettu synnytys pitäisi olla helmikuun puolessa välissä, kalenterin mukaan n. 16.02.2008.

Tästä pentueesta on tarkoitus jättää kotiin narttu josta sitten tulisi saada aikanaan Wendylle seuraajaa pelastuskoiran vaativaan tehtävään

Taneli: Taneli on kasvanut ja komistunut siitten viime kirjoituksen. Jopa niin että Tanelista on nyt tulossa isä isolla I:llä. Marraskuun lopun ja joulukuun aikana Taneli on astunut Uudesta kaupungista Black Frost Velvetin, Vantaalta Venlankulman Bertan sekä tietysti oman Black Bum's Favorite:n. Ja kaikille pitäisi tulla pentuja heti alkuvuodesta.

Koulutusten osalta Taneli on jatkanut jäljenharjoittelua Inkoolaisen Canidaen "opastuksessa", tavoitteena on nyt vuoden 2008 aikana saada myös tästä tuloksia aikaan.

Jatkamme sivujen päivittämistä hieman mopeammalla aikataululla => kunhan saamme pennut mukaan, tulee sivuille jälleen tavalla tai toisella reaaliaikainen seuranta pentulaatikkoon. Tästä lisää hieman myöhemmin 

04.02.2008

Synnytyksen aika lähestyy ja samassa tahdissa Ritan Vatsa kasvaa. On syytä epäillä että pentuja tulee ainakin se seitsemän mitä ultran perusteella arvioitiin. laskettuun aikaan on vielä aikaa n. 1,5 viikkoa joten aikaa valmistautumiseen on vielä jonkin verran. 

04.02.2008

Nyt ne odotetut Ritan ja Tanen pennut näkivät päivänvalon. Itse syynnytys sujui hyvin alle kuuden tunnin kaikki 11 pentua tulivat maailmaan. Kuitenkin kahden osalta ( tyttö ja poika ) elämä ei alkanut. Näiden pentuen syntymä ei sujunut odotetusti, sikiöpussi oli rikkoutunut matkalla ja kun vielä synnytysasento oli takajalat edellä hidastui matkanteko liikaa. Yrityksistä huolimatta näitä pentuja ei saatu virkoamaan eikä hengitystä alkamaan. Kuitenkin 3 tyttöä ja 6 poikaa aloitti rottweilerin elämän pentulaatikossamme.

Näistä pennuista ja niihin liittyvistä tapahtumista kerromme erikseen pentueen omilla sivuilla. 

07.07.2008

Vuosi 2008 on ollut yhtä "juoksua" joten myöskin näiden sivujen päivitys on jäänyt hieman retuperälle. Tässä kuitenkin lyhyesti historiaa vuodelta 2008:

- Ritan ja Tanelin pennut syntyivät helmikuussa, tästä on erillinen kirjoitus pennut-sivustolla

- Pennut ovat löytäneen omat kotinsa ja saamiemme tietojen mukaan kasvu ja elo on lähtenyt hyvin käyntiin

- Viime kesästä lähtien haimme uutta taloa Inkoosta ja lähiympäristöstä. Vihdoin maaliskuussa asiassa päästiin eteenpäin ja niinpä sitten toukokuussa kirjoitimme uudesta kodistamme kauppakirjan. Muuttamaan pääsimme kesäkuun alkupuolella, joten kiirettä on pitänyt näiltäkin osin. Nyt sitten myös koirille on riittävästi tilaa, pelkkä koira-aitaus takapihalla on n 1500 m2. Tämän lisäksi naapureita ei ole kuin yhdellä sivulla, muut rajoittuvat metsään tai peltoon jota voimme käyttää koirien ulkoilutukseen.

- Wendy on entiseen tapaan osallistunut tosietsintöihin sekä ollut mukana viihdyttämässä mm. Mannerheiminlastensuojeluliiton tapahtumassa Inkoossa lastenvetojen merkeissä lapsia ja aikuisia. Treenaamassa on käyty aina kun mahdollista. Elokuussa meitä odottaa Wendyn kanssa viikon koulutusrupeama Kuopion pelastusopistolla josta toivottavasti saadaan jälleen uuttaa oppia.

- Rita on kehittynyt erinomaisesti pelastuskoiran vaativalla uralla ja niinpä edessä onkin testaukset jotta hälytyskelpoisuus jossain vaiheessa voitaisiin saavuttaa

- Taneli on "avustanut" Ritaa pentujen hoitamisessa koko kevään ja on Geishan "paras" kaveri. Luonnetestissäkin kävimme, mutta tulos ei kyllä ollut kehuttava. Onneksi tämän voimme uusia hieman myöhemmin. Teen tästä vielä erillisen kirjoituksen kunhan ehdin, sillä testin tulokselle löytyy selvitys ja suunnitelma miten se voidaan muuttaa seuraavaan testiin mennessä.

-  Ja sitten tämä uusin riiviömme eli Black Bum's Geisha. Geisha jäi kotiin helmikuun pentueesta ja on siten todellinen "riiviö" Äidin, isän ja mummon keskuudessa. Geishan oma sivu on tulossa kunhan saan vaan aikaa tehdä ne.

Kaiken kaikkiaan elämä koirien kanssa on ollut antoisaa ja mennyt hyvin eteenpäin. Toivottavasti jatkossakin kaikki sujuu vähintäänkin yhtä hyvin. Uusia kuvia löytyy kuvat-sivun alaosasta 

 

JATKUU...................................................

 

 

Koti ] Ylös ]

Copyright © 2001 Black Bum's Rottweilers
Muutettu:
07.07.2008