Black Bum's Rottweilers

Hakutoiminta


 

 

Koti
Ylös
Koirat kotona
Pois nukkuneet
Pentueet
Tietoa
Kuvat
Linkit

 

Mitä hakukoira tekee ?

"Hakukoiran tehtävänä on ilmavainua hyväksikäyttäen etsiä nopeassa tahdissa ja järjestelmällisesti sille osoitettu alue sekä löytää ja ilmaista ohjaajalle alueelle piiloutuneet ihmiset".

Tällä tarkoitetaan sitä, että koira pyydystää piiloutuneesta ihmisestä lähtevän hajun, jonka tuli tuo sen nenään. Kun koira löytää ihmisestä tulevan hajuvana, se paikallistaa tarkasti hajun lähtöpisteen ja näin ollen löytää ihmisen. Ohjaaja valvoo koko ajan koiran työskentelyä ohjaten sitä etsimään eri alueilta. Tällä tavoin työskentelyyn tulee järjestelmällisyyttä. Edellä mainitulla tavalla toimien pitäisi kaikkien piiloissa olevien ihmisten löytyä ja työskentelyn olla tehokasta.
Koira voi ilmaista löytyneet ihmiset eri tavoin. Yksinkertaisin tapa on se, että koira jää löytämänsä ihmisen viereen ja haukkuu kunnes ohjaaja saapuu paikalle ja "nostaa" ihmisen ( maalimiehen ) esille. Toinen tapa on se, että löydettyään maalimiehen koira ottaa suuhunsa pannassaan roikkuvan nahkarullan ja palaa ohjaajan luo.. Siitä ohjaaja tietää, että maalimies on löytynyt. Koira kytketään ja se saa näyttää ohjaajalle tien maalimiehen luo.

Työskentely lopetetaan, kun kaikki piiloutuneet maalimiehet on löydetty tai kun käytettävissä oleva aika on kulunut umpeen. Rajatun työskentelyajan vuoksi on etsinnän oltava tehokasta, asia, joka tulee olla koko ajan mielessä suunniteltaessa hakukoulutuksen harjoitusmenetelmiä.


Hakukoiran ominaisuuksia

bulletLuoksepäästävyys -- tärkein edellytys
bulletTaistelutahto / työskentelyhalukkuus ( motivaatio )
bulletOhjattavuus
bullet Fyysiset edellytykset

 

********************************

 

 

Koti ] Ylös ]

Copyright © 2001 Black Bum's Rottweilers
Muutettu:
26.02.2008