Black Bum's Rottweilers

Juoksu


 

 

Koti
Ylös
Koirat kotona
Pois nukkuneet
Pentueet
Tietoa
Pelastuskoira
Kuvat
Linkit

 

NARTUN JUOKSU ( KIIMA )

Kun narttu saa ensimmäisen kiimansa ( juoksu; 6 kk - 14 kk:n välisenä aikana ) on se merkki sukukypsyyden alkamisesta. Omilla koirillamme yleensä ensimmäinen kerta on ollut 7kk – 9kk välisenä aikana.

Kiimakierron kerran käynnistyttyä uusiutuu kiima keskimäärin noin 6 kk:n välein. On olemassa narttuja joilla esim. joka toinen kiima tulee runsaan viiden kuukauden kuluttua edellisestä ja joka toinen yli kuuden kuukauden kuluttua. Keväästä syksyyn on pitempi ja syksystä kevääseen on lyhyempi väli. Löytyy myös poikkeuksia, koiria joilla kiima on vain kerran vuodessa.

Samoin saattaa esiintyä myös ns. valejuoksuja. Näissä juoksun väli voi olla vain esim. 3 kk

Kiima alkaa esikiimalla, jonka kesto on noin 8 - 13 vrk. Tänä aikana narttu ei yleensä anna uroksen vielä astua. Kiimavuoto on selvästi punaista. Esikiimaa seuraa varsinainen kiima, jonka kesto on tavallisesti 4 - 7 vuorokautta. Peräpää on voimakkaasti turvoksissa ja vuodon väri on selvästi vaaleampaa. Kiiman aikana irtoavat munasolut ja näin ollen narttu on astutettavissa.

Varsinaisen kiiman aikana narttu ” tarjoaa” itseään urokselle, jos et aio astuttaa koiraasi, pidä huoli ettei vahinkoa astumista pääse tapahtumaan. Tottunut uros ei paljon aikaa tarvitse.

Varsinaisen kiiman loputtua, nartun elimistö palautuu normaalitilaan n. 8 - 13 vuorokauden aikana Jos perheessä on useampia narttuja, on hyvin tavallista että narttujen juoksut muuttuvat yhtäaikaisiksi ja mahdollisesti muut nartut ”säestävät” yhden juoksua ns. valejuoksulla.

 

 

Koti ] Ylös ]

Copyright © 2001 Black Bum's Rottweilers
Muutettu:
13.08.2006