Black Bum's Rottweilers

Punkit


 

 

Koti
Ylös
Koirat kotona
Pois nukkuneet
Pentueet
Tietoa
Pelastuskoira
Kuvat
Linkit

 

PUNKIT

- Kesän vitsauksiin kuuluvat myös punkit jotka viihtyvät kosteahkoissa olosuhteissa aluskasvillisuuden lehdillä ja korsilla. Punkit eivät kiipeile puihin, joten ne eivät putoile leppien oksilta niin kuin usein luullaan.

- Punkkitarkastus on syytä pitää säännöllisesti esim. harjaamalla koiran turkkia jotta ne saadaan poistettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.  Jos puutiainen on tarrautunut eläimen ihoon, sen voi poistaa helpoimmin erityisillä punkkipihdeillä tai tavallisilla pinseteillä tarttumalla tukevasti kiinni punkin ruumiin suuosastoa mahdollisimman läheltä ihoa. Pinsettejä tai punkkipihtejä tulee kiertää hitaasti edestakaisin vetäen samalla varovasti ulospäin. Vanhaa menetelmää rasvan laittoa punkin päälle ei enää suositella, koska silloin punkki tukehtuessaan oksentaa erittäen haitalliset aineet koiran elimistöön. Tämä sen vuoksi, koska osa punkeista voi kantaa BORRELIOOSI nimistä infektiotautia.

- BORRELIOOSIA kantavia punkkeja tavataan Ahvenanmaalta sekä kaikkialta Etelä- ja keski-Suomesta, runsaimmin niitä kuitenkin löytyy rannikkoseudulta ja saaristosta.

- BORRELIOOSIN ensioireita ovat puremakohdasta alkava rengasmaisesti leviävä ihottuma. Muut oireet ovat kuumeilu, nivelvaivat, erilaiset särkytilat ilmenevät myöhemmin, kun bakteeri on jo levinnyt verenkierron välityksellä muualle ruumiiseen.

- Punkin puremakohta tulee puhdistaa heti desinfioivalla aineella punkin irrotuksen jälkeen. Tarkkaile puremakohtaa ja jos rengasmaista ihottumaa esiintyy, ota yhteys eläinlääkäriin. Borrelioosiin ei tehoa muu kuin riittävän pitkä antibioottikuuri.

- Yleisimmin koiran punkkeja löytää pään- ja kaulan alueelta, etulavoista ja nivusista.

  

 

 

Koti ] Ylös ]

Copyright © 2001 Black Bum's Rottweilers
Muutettu: 05. tammikuuta 2003