Black Bum's Rottweilers

Lämpöhalvaus


 

 

Koti
Ylös
Koirat kotona
Pois nukkuneet
Pentueet
Tietoa
Pelastuskoira
Kuvat
Linkit

 

LÄMPÖHALVAUS

- Koirat sietävät huonosti kuumuutta ja siksi ne pyrkivät läähätyksen avulla viilentämään itseään, mutta se ei ole tehokasta. Jos koiran elimistä kuumenee liikaa, se voi saada lämpöhalvauksen kun ruumiin lämpö nousee yli 41 asteen. Vastaavasti kuumuudesta kärsivä ihminen hikoilun avulla viilentää automaattisesti elimistöään.

- Vuosittain lemmikkikoiria läkähtyy kuoliaaksi kuumissa autoissa. Pysäköidyssä autossa, jonka ikkunat ovat suljetut, lämpötila kohoaa auringossa hellelukemiin vaikka ulkona ei olisikaan niin kuuma. Lämpötila saattaa nousta helposti jopa 80 asteeseen! Vaikka auton ikkunat olisivat raollaan, nousee lämpötila nopeasti koiran hengityksen ja auringon lisälämmön vuoksi. Siksi koiraa EI SAA JÄTTÄÄ PITKÄKSI AJAKSI YKSIN AUTOON, vaikka auto olisi jätetty varjoon. Mikäli koira on kuitenkin pakottavista syistä jätettävä autoon odottamaan, huolehdi koiran mukavuudesta esim:

        * Pysäköi auto varjoon, ei suoraan auringon valoon

        * Jätä ikkunat raolleen

        * Jätä koiralle vettä

        * PALAA PIAN

- Lämpöhalvauksen riski ei koske ainoastaan autoon jätettyä koiraa, vaan se voi olla hengenvaaraksi myös ulkona auringonpaisteessa kytketylle koiralle esim. kauppareissun yhteydessä. On myös syytä huomioida, vaikka koira olisi jätetty varjoon, niin pitkän ajan kuluessa varjopaikka siirtyy auringon mukana muualle.

- Erityisesti vanhat, sairaat ja lyhyt kuonoiset koirat on pyrittävä pitämään viileässä paikassa. Helteisinä päivinä on puhdasta ja raikasta vettä oltava aina jokaisen koiran saatavilla rodusta riippumatta.

Lämpöhalvauksen oireita:

Levottomuus, voimakas läähätys, hoippuva liikkuminen, velttous mitä seuraa tajuttomuus ja vakavia keskushermosto-oireita ( esim. kouristelua ja kramppeja ) sekä lopuksi kuolema

Ensiapu

- Siirrä koira viileään paikkaan ja anna si