Mäyrätie 2

Muutimme Töölöstä Herttoniemeen Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamaan aravataloon Mäyrätie 2:een eli asunto-Oy Mäyränlinnaan syksyllä 1953.

Tarkka osoitteemme (jonka varmaan muistan lopun ikääni) oli Mäyrätie 2 D 56.

Yhtiöön kuului kaksi 4-kerroksista asuinkerrostaloa:

Asuntomme oli 99 m2 ylimmässä eli 4. kerroksessa D-rapussa, ja sieltä oli varsinkin aluksi (ennenkuin pihapuut kasvoivat eteen) hienot maisemat Vanhankaupunginlahdelle. (Tosin samaan aikaan samoilla piirustuksilla rakennetusta Mäyrätie 6:sta eli Mäyränkalliosta oli vielä paremmat näköalat)

Taloissa oli siihen aikaan omat (=asukkaiden keskuudestaan valitsemat) isännöitsijät. Meidän talon isännöitsijöitä muistan

ja täyspäiväiset palkalliset talonmiehet.

Omassa (D-)rappumme asunnoista muistan vieläkin aika monien asukkaiden nimet

Muista rapuista mainittakoon (=tulee vielä mieleen)

Talossa oli paljon lapsia (taisi olla enimmillään n. 70), olimmehan niitä suuria ikäluokkia. Pihassa oli hiekkalaatikot ja keinut, mutta aika paljon me leikimme myös lähiympäristön metsissä, esim. Katajakalliolla (Jounin antama nimi?) ja Saunalahden jään kestävyys tuli joka syksy kokeiltua monen miehen voimin (ja todettua vielä heikoksi)

Pihassa oli liikerakennus, jossa aluksi oli 4 eri kauppaa, mutta vähitellen ne yhdistyivät niin, että tällä hetkellä niitä on vain yksi (jos sitäkään?)

Hissiä ei talossa ollut, joten 4. kerrokseen kiipeäminen oli melkoinen ponnistus niin mummilleni kuin hänen vierailleenkin, ja myös isäni vanhemmille ja lonkkavikaiselle Eeva-siskolle. Mutta sitkeästi he kaikki jaksoivat perille. Äitimme keksi hyvän tavarahissin tuodessaan ruokaostoksia pihan kaupoista kotiin: Porraskäytävän ulko-ovella oli sähkölukko ja ovikellosummeri (ja ulko-ovi normaalisti aina lukossa) Äiti opetti meille signaalin: Kun hän soittaa ovikelloa 3 kertaa peräkkäin, meidän pitää tietää, että ovella olija ei ole ilman avainta, mutta tarvitsee kantoapua.

Talossa oli alkuaikoina oma lämpökeskus (öljylämmitys) ja myös oma jätteidenpolttouuni. Kaukolämpö ja roskanpolttokielto tulivat sitten aikanaan.

Kauppoja oli oman pihan lisäksi Susitiellä Elanto, Karhutiellä kirjakauppa ja Santasalon sekatavarakauppa, Hirvitiellä Koukin K-kauppa (ja jätepaperin keräilypiste. Kun sinne vei tarpeeksi jätepaperia sai Mekanon tai jopa kellon tai hopealusikan).