Erkin lähisukulaiset

Oletko kiinnostunut


 

Äitini isä oli Urho Johannes Karhumäki, synt Multialla v.1891. Samaa sisarussarjaa oli ilmailuhistoriastamme tunnettujen Karhumäen veljesten (Niilon, Valton ja Uunon) isä Arttu. Eli äitini on veljesten serkku. (ohessa lentokonekuva ko. ajalta). Veljekset Karhumäki harjoitti sekä yleisölennätyksiä (juttu) että ilmavalokuvausta

Urho yritti elämässään monenlaista, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen, ja kuoli (sen takia?) jo v.1946. Aikalaiset muistavat hänet ehkä parhaiten "Avoveteen"-romaanista , ja siitä tehdystä elokuvasta.


Äidin äiti Elin Ida Sipilä oli kotoisin Ridasjärven kylästä Hausjärveltä. (synt. v.1893)

Urho ja Elin kohtasivat toisensa Jyväskylän seminaarissa, eli heistä molemmista tuli kansakoulunopettajia, ja he perustivat ensimmäisen yhteisen kotinsa Vihdin Nummelaan. Elin jatkoi opettajan työtään sairaseläkkeelle jäämiseensä asti, ja oli leski-ihmisenä oikeastaan perheemme jäsen kuolemaansa vuoteen 1974 asti.

ohesessa kuvassa he ovat 2 oikeanpuoleisinta
(suvun kuvia enemmän Esko Kumpusen arkistosta)
( ja Nummelan koulun nettisivulta, alkujaan ministeri Veikko Helteen arkistosta)


Perheeseen syntyi neljä lasta:


Eero avioitui Tellervo Hännisen kanssa, joka oli kotoisin Varjolan tilalta Laukaasta. Eeron ja Tellen häissä kantoi morsiamen huntua kaksi pientä lapsukaista: Marja Hänninen (nyk. Kallio) ja minä. (Marja muuten on Hermuskan isosisko, ja itsekin näkyvästi esillä oleva maaseutupoliitikko)

Eeron ja Tellen perheeseen syntyivät serkkuni

Tuomas avioitui Solja Tuomen kanssa. (Ja häissä huntua kantoi kaksi pientä poikaa: minä ja pikkuveljeni Jouni.)

Tuomaksen ja Soljan lapsia ovat serkkuni


Isäni isä oli Juho Mikael Mikkola, joka syntyi Laitilassa (Soukaisten Mikolassa) v.1875, kävi koulua Turun Klassillisessa lyseossa (siihen aikaan varsin harvinaista talonpoikaisperheessä) ja valmistui papiksi Helsingin Yliopistosta. Lyhyehkön seurakuntatyöskentelyn (Perä-Seinäjoki ja Taivassalo) hän siirtyi uskonnon opettajaksi ja sittemmin johtajaksi Jyväskylän seminaariin, ja kun seminaari lakkautettiin ja toiminta jatkui Kasvatusopillisena korkeakouluna, kouluhallitukseen kouluneuvokseksi. Isoisäni eli Käpy-vaari, kuten häntä asuinpaikkansa Käpylän perusteella perheessämme nimitettiin, eli varsin vanhaksi, vuoteen 1964. (kuvia vuosisadan alun Jyväskylästä). Hän kirjoitti eläkevuosinaan myös muistelmat.


Isäni äiti Fanny Siren oli kotoisin Tampereelta (synt.v. 1880). Hän oli hevosajurin (vossikan) tytär, joka myös oli saanut käydä koulua sen ajan naiseksi harvinaisen paljon eli ylioppilaaksi asti. Käpy-mummu kuoli jo vuonna 1956, joten hänestä minulla ei ole niin paljon muistikuvia kuin toisesta mummostani.


Isäni oli sisarussarjan toiseksi nuorin. Sisarukset ikäjärjestyksessä olivat

Sukunimensä (Mikkola) sisarukset vaihtoivat isänsä kotitilan mukaan Mikolaksi v. 1937


Heidän jälkikasvunaan minulla on serkkuja aika paljon:

Erkki avioitui Toini-tädin kanssa, ja ehti saada yhden lapsen ennen väkivaltaista kuolemaansa

Tuovi avioitui Kooe-sedän kanssa(oikea nimi oli Karl Emil Miestamo, mutta hän käytti vain alkukirjaimia K.E.), ja heillä oli neljä lasta

Keijo avioitui Lalla-tädin kanssa, ja heillä oli kaksi lasta

Kauko avioitui Tuulikki-tädin kanssa, ja heillä oli kolme lasta

Ilpo avioitui Hillevi-tädin kanssa ja heille syntyi lapsia

takaisin Erkin sivulle