Eero Raittinen - Diskografia
* JULKAISEMATTOMAT ÄÄNITYKSET *

Tälle sivulle olen koonnut tiedot Eero Raittisen julkaisemattomista äänitteistä. Mukana on levytyssessioista ylijääneitä tai muuten julkaisematta jääneitä studionauhoituksia sekä joitakin radiolle tehtyjä äänitteitä.

Fine And Mellow -pitkäversio

Raittinen, Saksala, Lupari -äänitteet

Eeron elpeen julkaisemattomat kappaleet

Yle-rock: Eero Raittinen laulaa rythm'n bluesia

Radiomafian Roots-ilta 25.1.1999: Eero Raittinen ja Kansainväliset Seikkailijat

Eero Raittinen ja Jonna Tervomaa: Leirinuotiolla

Fine And Mellow -pitkäversio
Toukokuussa 1968 äänitettiin singleä varten biisit I Was Made To Love Her ja Fine And Mellow. Kappaleet julkaistiinkin sitten singlellä RCA Victor FAS 995. Viime mainitusta kappaleesta tehtiin tässä sessiossa kaksi versiota. Singlelle laitettiin lyhyempi versio ja pitempi jätettiin julkaisematta. Versiot ovat aika saman kaltaisia. Pidemmässä Nono soittaa pidemmän soolon kappaleen loppupuolella ja Eeron loppurevitys ei ole niin raju kuin singellä julkaistussa versiossa.
# kappale sävel/sanat kesto
1 Fine And Mellow Cosby / Hardaway 5:20
Muusikot:
Eero ja The Boys
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: basso
Timo Kalaoja: urut
Nono Söderberg: kitara
Heikki Kasari: tenorisaksofoni
Aimo Hakala: rummut
Arto Alaspää: trumpetti
Eero Koivistoinen: altosaksofoni

Raittinen, Saksala, Lupari -äänitteet
Elokuussa 1969 äänittivät Eero sekä Topmost -muusikot Harri Saksala ja Eero Lupari kolme kappaletta. Discophon yritti ilmeisesti tarjota biisejä Syksyn Sävel -kilpailuun. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, joten yhtiö ei julkaisut niitä levylläkään. Laulujen tekijöitä ovat ilmeisesti Lupari ja Saksala sekä Jussi Raittisen muistelujen mukaan ehkä myös M.A.Numminen. Säestävän Eero Luparin orkesterin koostumuksesta ei ole myöskään varmaa tietoa. Jussin mukaan levytyksissä soittivat luultavasti Heimo Holopainen, Edward Vesala ja Esko Siikaniemi.
# kappale sävel/sanat kesto
1 Kukaan auta ei    
2 Maailmansirkus    
3 Eurooppa 4    
Muusikot:
Eero Raittinen: laulu (1,3), taustalaulu 2
Harri Sakasala: laulu (2), taustalaulu (1,3)
Eero Lupari: kitara, taustalaulu
sekä Eero Luparin orkesteri

Eeron elpeen julkaisemattomat kappaleet

Marraskuussa 1969 äänitettiin 14 kappaletta Eeron elpeetä varten. Levyllä julkaistiin kuitenkin vain kaksitoista biisiä. Alla mainitut kaksi kipaletta jäi siis julkaisematta. Molemmat ovat täysin julkaisukelpoisia biisejä ja varsin hyviä sellaisia. Ensimmäinen on jatsahtava ja Shake Baby, Shake puolestaan Caldonian tapainen nopeampi biisi. Säestäjinä kummallakin biisillä toimii ilmeisesti Eeron Help -yhtye. Piano ainakin kuulostaa kovasti Hillel Tokazieriltä. Shake Baby, Shake on alunperin Champion Jack Dupreen vuonna 1957 levyttämä (VIK 4X-0304) ja sen on säveltänyt Dupreen Lucille-vaimo. Eddie Millerin kirjoittaman I'd Rather Drink Muddy Waterin on levyttänyt ainakin Jimmy Witherspoon (Reprise 0275) huhtikuussa 1964 ja myöhemmin ainakin B.B. King.

# kappale sävel/sanat kesto
1 I'd Rather Drink Muddy Water Eddie Miller 2:23
2 Shake Baby, Shake Lucille Dupree 2:48
Muusikot:
Eero ja Help:
Eero Raittinen: laulu
Jukka Tolonen: kitara
Heikki Virtanen: basso
Hillel Tokazier: piano
Vesa Aaltonen: rummut

Yle-rock 11/1982: Eero Raittinen laulaa rythm'n bluesia
Yleisradion Yle-rock sarjaa varten Eero äänitti kuusi biisiä. Ohjelma esitettiin nimellä "Eero Raittinen laulaa rythm'n bluesia". Ohjelman toimitti Heimo Holopainen, joka haastattelee biisien lomassa Eeroa. Ohjelman esitysajankohta ei ole tiedosssani. Haastattelun, bändikokoonpanon ja biisivalikoiman perusteella päättelisin, että ohjelma olisi esitetty -80 luvun alussa. Nauhalla Holopainen toteaa "Tämän kertainen yle-rock on nauhoitettu radion uusilla moniraitastudioilla viime vuoden marraskuussa". Musiikkiarkistossa olevan kasettitallenteen mukaan äänitys on tapahtunut syksyllä 1982. Äänittäjänä oli radion Kari Chydenius.

Ohjelmiston Eero on valinnut yhdessä Juha Tikan kanssa, joka soittaa esityksissä bassoa ja toimii Holopaisen mukaan myös kapellimestarina. Ohjelmisto on rythm'n bluesia väljästi tulkiten. Ainut Eeron ennestään levyttämä biisi on Hillel Tokazierin "Hard Time", joka sisältyy Boxcarin albumille Necktie Party. I'll Go Crazy on vanha James Brown hitti, jonka Kirka levytti jo vuonna 1969 studio-live albumilleen Kirka keikalla (Scandia SLP 528). You Got Me Spinnin' on Booker T. Jonesin kappale, joka on ilmestynyt ainakin Levon Helmin albumilla Levon Helm & The Rco All-Stars. Eeron esitys onkin hyvin samankaltainen kuin Levon Helmin. Old Time Rock & Roll on Bob Segerin levyttämä biisi (Nine Tonight, Capitol STBK-12182). Seger ei kuitenkaan itse ole tehnyt kappaletta, kuten Holopainen nauhalla väittää, vaan sen ovat kirjoittaneet George Jackson ja Tom Jones. I Got a Right to Be Wrong on puolestaan Allman Brothers kitaristi Dickey Bettsin ja Richard Forrestin teos. Se on ilmestynyt havaintojeni mukaan ensimmäisen kerran 1980 Allman Brothes Bandin albumilla Reach for the Sky (Arista 9535). I'll Go Crazyn Eero lauloi 1989 levylle Oiling Boiling Rhythm'n Blues Band (Andania ANLP-4). Samalta levyltä löytyy myös Jim Byfieldin sävelmä Stand Back.
# kappale sävel/sanat kesto
1 Stand Back Jim Byfield  
2 I'll Go Crazy James Brown  
3 Hard Time Hillel Tokazier  
4 You Got Me Spinnin' Booker T Jones  
5 Old Time Rock & Roll George Jackson / Tom Jones III  
6 I Got a Right to Be Wrong Dickey Betts / Richard Forrest  
Muusikot:
Eero Raittinen: laulu
Juha Tikka: basso ja orkesterin johto
Olli Haavisto: kitarat
Vesa Aaltonen: rummut
Hillel Tokazier: kosketinsoittimet
Puhallinsektio:
Heikki Keskinen
Jukka Tuovinen
Esko Heikkinen
Antero Priha

Radiomafian Roots-ilta 25.1.1999: Eero Raittinen ja Kansainväliset Seikkailijat
Eero ja hänen Kansainväliset Seikkailijat yhtyeensä olivat Radiomafian Roots-illan Live-vieraina maanantaina 25.1.1999. Bändi esiintyi monipuolisella ohjelmistollaan Roots-illan kaikkissa ohjelmakokonaisuuksissa. K.W.Blomqvistin isännöimässä Tutti Frutti Rock and Roll Show osuudessa he esittivät alunperin Veli-Matti Järvenpään Särkijärven Bolero albumilla Eeron laulamana julkaistun Heittopussi biisin,  bändin nimeä kantavalta albumilta peräisin olevan Jarkka Rissasen Rasvaisen tiistain sekä kolmantena Timo Kiiskisen Vieraat maat albumilta (Amigo AMFCD 2011) olevan Pohjanmaan Helmi kappaleen, jota Eero ei siis ole levyttänyt.

Teppo Nättilän juontamassa Kantrispagetissa esitetyistä kappaleista kaksi ensimmäistä -Tiellä turhuuden ja Minkä kaipuullensa voi - olivat -90 luvun ensimmäiseltä sooloalbumilta Mies matkallaan. Kolmantena kuultu  Kultainen aurinko puolestaan on vuonna 1993 ilmestyneeltä Vielä vähän aikaa albumilta. Teppo Nättilän haastattelussa Eero nimesi kantrisuosikeikseen Hank Williamsin, Charlie Richin ja Jerry Lee Lewisin. Kaikki nämä artistit ovat eri tyylisuunnat ylittäviä artisteja, joita ei voi sijoittaa pelkästään kantriin tai mihinkään muuhunkaan kategoriaan.

Williamsin musiikin kautta Eero kertoi alunperin tustustuneensa kantriin. Eero piti erityisen mielenkiintoisena Williamsin musiikkia sen takia, että sitä on esitetty niin monenlaisella tyylillä. Sitä ei hänen mielestään voida luokitella pelkästään kantri-musiikiksi, vaan sitä ovat esittäneet monet myös monet rock'n'roll ja blueslaulujat. Alunperin Williamsiin Eerokin tutustui Elviksen levyjen kautta. Williamsista käytetty sanonta White Man's Blues, keroo Eeron mukaan hyvin mistä on kyse. Toinen kantrisuosikki Charlie Rich oli Eeron mielestä myös hyvin monipuoliden laulaja. "Pidän vanhan Charlie Richin tavasta laulaa, kun se on niin isoa laulua. Siinä jätkässä on paljon erilaisia sävyjä" kertoi Eero. Esimerkkinä Richin laajasta tuotannosta Eero mainitsi Tomorrow Nights -kappaleen. Tämä Richin versio on Eeron mielestä paras versio tästä kappaleesta, vaikka biisiä ovat Elvis mukaan lukien levyttäneet sangen monet muutkin. Eero kertoi viettäneensä usein hyvän ystävänsä K.W.Blomqvistin kanssa levyn kuuntelusessioita ja silloin Jerry Lee Lewis kuuntelun jälkeen ei voinut enää soittaa mitään muuta. Niin kova jätkä Killer on heidän kummankin mielestä.

Esa Kuloniemen Ulvovat sudet osuuteen sisältyi kaksi settiä. Ensimmäisessä osassa kuultiin koko bändin voimin sähköisesti esitettynä kolme biisiä. Näistä ensimmäinen oli jälleen Mies matkallaan albumilla alunperin julkaistu Noin hieno mies. Sen lisäksi kuultiin bluesklassikko Ain't Nobodys Business ja Eeron R&B susikkeihin lukeutuvan Fabolous Thunderbirds bändin Tuff Enuff albumilleen (CBS Epic ZK-40304) alunperin taltioima I Don't Care. Lopussa herkisteltiin sitten akustisesti delta-bluesin merkeissä. Jarkka Rissasen säestäessä National Duolian Steel-kitarallaan Eero esitti bluesklassikot St. Louis Blues ja Mellow Down Easy sekä traditionaalin Will The Circle Be Unbroken. Näistä ensimmäinenhän sisältyi Eeron mainiolle vuonna 1970 julkaistulle bluesalbumille Eeron elpee. Kahta viime mainittua Eero ei  ole levyttänyt.

Kuloniemen haastattelussa Eero kertoi Kansainväliset Seikkalijat bändin syntyneen hänen -90 luvun soololevyjen tekemisen myötä. "Kylläpäs svengaa, pitää mennä vähän keikoillekin. Bändi saa jotain sellaista aikaan mitä ei ole minun kohdallani koskaan tapahtunut emotionaalisella tasolla. Mä tykkään tuosta svengistä minkä tämä ryhmä työstää. Se on kova juttu nimenomaan fiiliksellisesti. Kenkä väpäjää, eikä vaan mukamas väpäjä." kertoili Eero tunnelmistaan.

Bluesin tutustumisen Eero kertoi tapahtuneen Elviksen esittämän Reconsider Bluesin kautta. "Elvishän levytti tämän alunperin Lowel  Fulsonin käsialaa olleen biisin Elvis Is Back albumilleen, joka ilmestyi 1961. Valkeni, että tämä on se kaksitoista tahtinen perusbluesin muoto, joka on se juuri koko hommalla. Tämä oli se alku, ensimmäinen kipinä" muisteli Eero bluesinnostuksensa alkua. Elviksen merkitys on Eeron mukaan ollut valtava yleensäkin eri musiikkityylien tunnetuksi tekemisessä ja raja-aitojen kaatajana. Monet muusikot ovat tustustuneet kantriin, bluesiin, gospeliin nimenomaan Elviksen kautta, totesivat Eero ja Esa Kuloniemi yhdessä.
# kappale sävel/sanat
1 Heittopussi Rich-Justis / A.Varjonen
2 Rasvainen tiistai Jarkka Rissanen
3 Pohjanmaan Helmi Timo Kiiskinen
4 Tiellä turhuuden -Lost Highway- Leon Payne / Markku Salo
5 Minkä kaipuullennesa voi -I'm So Lonesome I Could Cry- Hank Williams / Markku Salo
6 Kultainen aurinko Kauko Röyhkä
7 Noin hieno mies Olli Haavisto- Eero Raittinen-Janne Haavisto / Markku Salo
8 Ain't Nobodys Business Robert Prince-Clarence Williams-James Witherspoon
9 I Don't Care Kim Wilson
10 St. Louis Blues W.C.Handy
11 Mellow Down Easy Willie Dixon
12 Will The Circle Be Unbroken Trad.
Muusikot:
1-9: Eero Raittinen ja Kansainväliset Seikkailijat
Eero Raittinen: laulu
Jarkka Rissanen: kitara
Hannu Pikkarainen: kitara, kosketinsoittimet
Tom Nyman: basso
Janne Haavisto: rummut ja lyömäsoittimet
10-12: Eero Raittinen ja Jarkka Rissanen
Eero Raittinen: laulu
Jarkka Rissanen: National steel-kitara

Nuottiviiva

Tiedoissa olevista puutteista ja virheistä pyydän ilmoittamaan  Kaikki muukin palaute on tervetullutta.

Älä kopioi toisten tekemiä sivuja tai sivujen sisältämää materiaalia. Älä siis tätäkään sivua. Jos sivuni kiinnostaa sinua, voit kopioimisen sijasta linkittää tämän sivukokonaisuuden pääsivun.
--Kaikki oikeudet pidätetään--
© 1997-1999 Raimo Öystilä