banneri
Eero Koivistoinen: Muusa Ja Ruusa
LP: WSOY Kirjallinen äänilevy WS 8, Werner Söderström Oy 1971
MC: WSOY 92533-0, WSOY 1988
LP: SRE 049, Svart Records, 23.9.2016, EAN 6430050666873, musta vinyyli (300 kpl)
LP: SRE 049, Svart Records, 23.9.2016, EAN 6430050666880, pinkki vinyyli (200 kpl)
CD: SRE 049CD, Svart Records, 9.9.2016, EAN 6430050666866
Tuottaja: Eero Koivistoinen
Äänitys: Finnvox Studiot, marraskuu 1971
 Eero Koivistoinen: Muusa Ja Ruusa
# kappale sävel / sanat kesto
B1 Eukon patenttilääke Eero Koivistoinen / Kirsi Kunnas 2:01
B3 Ville ja Valle Eero Koivistoinen / Kirsi Kunnas 3:01

Sovitukset: Eero Koivistoinen

Muusikot:
Eero Raittinen: laulu
Eero Koivistoisen studioyhtye
Eero Koivistoinen: tenorisaksofoni (B1), sopraanosaksofoni (B3)
Reima Jaatinen: trumpetti (B1)
Paavo Honkanen: klarinetti (B1)
Koppel Smolar: klarinetti (B1)
Juhani Aaltonen: tenorisaksofoni (B1)
Unto Haapa-aho: baritonosaksofoni (B1)
Eero Ojanen: cembalo (B1), piano (B3)
Pekka Sarmanto: konrabasso
Esko Rosnell: rummut
Hasse Walli: akustinen kitara (B3)

Eero Raittinen esiintyy levyllä salanimellä Elias Möhkönen (kasetilla Eeron salanimi on kirjoitettu muodossa Elias Mähkönen). Muut solistit levyllä ovat Tanja ja Äiti (Seija Simola ja hänen tyttärensä Tanja) sekä Vesa-Matti Loiri. Levyn mukana seuraa liite, jossa on laulujen sanat. Levyn tuottajaa ja äänittäjää ei levyn ja kasetin kansiteksteissä mainita.

Svart Records toteutti 2016 Muusasta ja Ruusasta uusintajulkaisun yhdessä Koivistoisen kanssa. Alkuperäiset nauhat on metsästetty esiin WSOY:n kellarien kätköistä ja puhdistettu. Mukana tulee paitsi kattava analyysi levystä myös alkuperäinen "Laula mukana!" -lipuke, joka sisältää levyllä käytetyt Kirsi Kunnaksen runot. Svart Records julkaisi levyn uudelleen vinyylipainoksena (mustana ja pinkkinä vinyylinä) ja cd:sä. Svart-julkaisun kansilehdykässä on Musiikkiarkosto JAPA:n arkistojohtaja Juha Henrikssonin levyn esittely suomeksi ja englanniksi, yksityiskohtaiset tiedot kullakin kappaleella soittavista muuisikoista ja laulujen sanat. Kansilehdykässä tuottajaksi nimetään Eero Koivistoinen, mutta äänittäjästä ei edelleenkään ole tietoa.

Kuuntele Eeron esittämä Ville ja Valle Soundcloud-palvelusta.

Kansikuva: Muusa ja Ruusa
Muusa ja Ruusa, etiketti

Turun Sanomat: Väitetään, että lapset ovat yleisöistä vaativin. Ainakin Eero Koivistoinen uskoi niin, kun sävelsi musiikkia Kirsi Kunnaksen lastenrunoihin. Vuonna 1970 julkaistu Muusa ja Ruusa on progressiivinen lastenlevy, jolla loruilua säestää jazz, esi-elektro, blues, folktanhu, orkesterimusiikki ja vaikka mikä. Vesa-Matti Loirin, Eero Raittisen ja Seija Simolan laulamat kappaleet ovat 46 vuotta julkaisunsa jälkeen ihmeellistä kuultavaa. Kun pulputtavat analogisyntetisaattorit ja ketkuttava blues kohtaavat teatraalis-taiteellisessa satumaailmassa, leikki on kaukana.

Savon Sanomat: Vesa-Matti Loirin, Eero Raittisen ja Seija Simolan Taina-tyttärineen solisteeraaman albumin kappaleista tunnetuimmaksi on jäänyt Ville ja Valle, joka on jatkanut elämäänsä koululauluna ja Fröbelin Palikoiden repertuaarissa. Muusan ja Ruusan lastenkulttuuri on viehättävän aliarvioimatonta. Jatsia, atonaalisuutta ja varhaisen elektronimusiikin outoja syntetisaattoriäänimaisemia tarjoillaan reippaasti. Herra Pii Poo lähestyy radioteatterimaisine äänimaisemineen pienoiskuunnelmaa – Loiri on kalana vedessä kuin Aladdinin lampun hengen roolia ennakoiden.

Soundi: 70-luvun modernin lastenmusiikin pioneerialbumi otti vaikutteita jazzista, bluesista, psykedeliasta ja elektronisesta musiikista. Koivistoinen otti levylle vokalisteiksi Vesa-Matti Loirin, Seija Simolan sekä Elias Mönkkönen -salanimeä käyttäneen Eero Raittisen. Uusintajulkaisu on tehty levyn tilanneen WSOY:n arkistoista kaivetuista alkuperäisistä nauhoista. Muusa ja Ruusa julkaistaan sekä cd- että lp-muodossa ja sen mukana tulee kattava analyysi levystä sekä Laula mukana! -lipuke, joka sisältää levyllä käytetyt Kirsi Kunnaksen runot.

Vuonna 1988 ilmestyneen c-kasetti-version kansikuva:
Muusa ja Ruusa - kasetin kansi