banneri
RCA Victor FAS 958
RCA Victor FAS 958, 10-11.1965, Discophon 5.1966
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Salainen rakkaus - Secret Love - Sammy Fain - Paul Webster / Jussi Raittinen / Eero ja Jussi & The Boys 2:45
B Ronski Antti - St. James Infirmary - traditional / Jussi Raittinen / Eero ja Jussi & The Boys 2:11
Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu ja rummut
Jussi Raittinen: laulu ja rytmikitara
Lasse Kvist: basso
Kaj Westerlund: soolokitara
sekä: Rauno Lehtinen: piano (A), urut (B)

Tämä on ensisingle huhtikuussa 1966 ilmestyneeltä LP:ltä Numero 2. Salainen rakkaus on lyhennetty versio LP-raidasta. Rauno Lehtisen pianosoolosta on pätkäisty puolet pois. Singlen etiketissä on pituudeksi kuitenkin ilmoitettu 3:15, todellinen pituus oli n. 2:50. Albumilla kuullun version pituus on 3:19. Singlen molemmat kappaleet julkaistiin 1987 ilmestyneellä kokoelma-albumilla Singlet 1964-68. Tuolla kokoelmalla oli nimenomaan singlellä julkaistu lyhennetty versio Salainen rakkaus -biisistä. Spotifystä löytyy sekä lyhennetty että alkuperäinen pidempi versio laulusta. Jostakin syystä Numero 2-albumin kohdalla on Spotifyssä lyhennetty versio. Muiden albumeiden kohdalla Spotifyssä on pidempi versio. Alta löytyvät molemmat versiot.

Muistan aikoinaan hiukan ihmetelleeni singlelle valittuja biisejä. Nehän olivat aika vanhoja lauluja. Doris Dayn versio Secret Lovesta oli tuttu vuosien takaa, hän oli levyttänyt sen jo 1953. St. James Infirmary oli vielä huomattavasti vanhempi.

Single julkaistiin Eeron ja Boysien nimissä, vaikka myös Jussi soittaa levyllä. Jussi oli singlen ilmestymisen aikaan armeijassa ja bändi keikkaili tuolloin ilman häntä. Muistan, että Eero esitti laulun tv:ssä, en kyllä muista missä ohjelmassa. Siinä kohtaa, kun laulussa lauletaan "nousin vuorille sen kertomaan", Eero nousi tuolille ja lauloi "nousin tuolille sen kertomaan". Kaikenlaista sitä ihmisen muistiin tarttuu.

RCA Victor FAS 958-levyarvio

Levyarvio Iskelmä-lehden numerossa 8/1966

Salainen rakkaus on lukemattomia kertoja levytetty evergreen. Tunnetuimman version siitä lienee tehnyt näyttelijä Doris Day. Boys-tulkinta lienee kuitenkin saanut innoituksen englantilaisen Kathy Kirbyn vuonna 1964 tekemästä beat-versiosta. Rauli Badding Somerjoki levytti biisin lähes samoilla sanoilla Tähdet, tähdet albumilleen (Johanna JHN 3035) merkaten suomennoksen kuitenkin omiin nimiinsä.

Ronski Antti on alun perin new orleansilainen kansanlaulu, ensimmäiset levytysversiot ovat jo 1920-luvulta. Laulu tunnetaan myös nimellä "Gambler's Blues", Fess Williams and his Royal Flush Orchestra levytti sen tuolla nimellä 1927. Bobby "Blue" Bland levytti laulun 1961, mutta Boysien ohjelmistoon laulu ilmeisesti tuli naapurimaasta Ruotsista, ainakin Jussi teki suomalaisen tekstin ruotsalaisen folk-version pohjalta.

Tammikuussa oli jo julkaistu single sinä vain/Norjan puu (FAS 955) Eero & The Boys nimellä, mutta tuolla singlellä Jussi ei ollutkaan mukana. Se olikin ainut The Boys -single, jolla Jussia ei lainkaan kuulla. Tosin sekään ei syntynyt ihan ilman Jussin myötävaikutusta. Jussi teki nimittäin Sinä vain kappaleen sanat yhden iltalomansa aikana Mikkelissä.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

Tässä myös pidempi versio Salainen rakkaus:

nuottiviiva