banneri
Single SD 5529
Decca 45-SD 5529, 11.4.1961, Musiikki Fazer 1961
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A1 Oletko varma - Are You Sure - Bob Allison - John Allison / Rauni Kouta / Arthur Fuhrmann 2:02
A2 Lapsenvahdin rock - Baby Sittin' Boogie - Johnny Parker / Reino Helismaa / Arthur Fuhrmann 1:56
Muusikot:
Eero ja Jussi rock-yhtyeineen
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: laulu
Arthur Fuhrmann: basso, melodica
Harry Aaltonen: rummut
Raimo Sarkio: kitara
Ingmar Englund: kitara
tuntematon: saksofoni
Ragni Malmstén, vauvan jokellus (B)
Single SD 5529

Vuoden 1961 alussa Eero ja Jussi osallistuivat duona Mainosohjelma Oyn ja Yleisradion Music, Music, Music -ohjelman järjestämiin rock-kuningas -kilpailuihin. 15.1.1961 Helsingin Sanomissa julkaistun ilmoituksen mukaan rock-laulukilpailut Suomen Rock-kuninkaan arvonimestä järjestettiin Expo-hallissa 24-26.1.1961. Onni Gideonin orkesteri rumpalinaan tuleva The Boys -rumpali Matti Oiling säesti kilpailijoita ja päätuomarina toimi orkesterinjohtaja Harry Aaltonen. Eero ja Jussi esittivät Everly Brothersien Cathy's Clownin ja selvittivät tiensä jatkoon.

Rock-kuningas kilpailun lehti-ilmoituksia

Helsingin Työväenopistossa järjestetyssä ja televisioidussa loppukilpailussa ennakkosuosikki, ainakin helsinkiläisten mielestä, oli Timo Jämsen mutta voittajaksi julistettiin turkulainen Pekka Loukiala, jonka lauloi kilpailussa Paul Ankan ja Micki Marlo vuonna 1958 yhdessä levyttämän laulun What You've Done To Me. Jämsen oli toinen ja Eero ja Jussi selvisivät viidenneksi ja saivat lohdutuspalkinnoksi Mattisen teollisuudelta keltaiset James-kääntöpusakat.

Musiikki-Fazer kutsui alkukeväästä teinitähtensä jälleen levytyspuuhiin. Tällä kertaa levytyskappaleet olivat paremmin rock-kuningas-kisoihin osallistuneiden veljesten imagoon sopivammat. Keikkojen tuoma harjoitus kuuluu laulussa, joka sujuu jo selvästi rutinoidummin. Eero ja Jussi todennäköisesti pelkästään laulavat tällä levyllä. Säestävän yhtyeen kokoonpano perustuu muistitietoihin, eikä siten ole täysin varma. Kyse ei kuitenkaan ole mistään Eeron ja Jussin rock-yhtyeestä vaan ajalle tyypillisesti levyllä soittava "rock-yhtye" koostuu studiomuusikoista.

Lapsenvahdin rock -kappaleessa vauvaa esittää riemastuttavalla tavalla Ragni Malmstén. Jokellusäänien tuottamiseen käytettiin lisäksi vesikuppia. Singlen kummankin kappaleen on suomeksi tekstittänyt Reino Helismaa, A-puolen nimimerkillä Rauni Kouta. Buzz Clifford (oikealta nimeltään Reese Francis Clifford III) levytti Baby Sittin' Boogie 1960 ja se ylsi USA:ssa Billboardin Hot 100 -listalla kuudenneksi.

Levyarvio Musiikkiviestissä

A-puolen biisin ovat tehneet The Allisons -lauluduon muodostaneet Bob ja John Allison. Are You Sure oli Englannin edustajana vuoden 1961 Euroviisuissa sijoittuen kisassa toiseksi. Englannissa biisi oli suurmenestys. Bob ja John Allisoneja mainostettiin veljeksinä, mitä he eivät oikeasti olleet. Heidän oikeat nimensä olivat Bernard "Bob" Day ja John Alford. He levyttivät vielä muutaman singlen, mutta suurta menestystä ei enää tullut. Eeron ja Jussin singlekään ei menestynyt ihmeemmin. Singlen biisit julkaistiin myös EP:llä Nuoruutta ja vauhtia.

Turkulainen manageri Helge Siimes oli pistänyt merkille Eeron ja Jussin suorituksen Rock-kuningas -kilpailussa. Pian hän ottikin yhteyttä veljeksiin ja tarjosi ensin keikkaa Turun seudulle ja sen jälkeen Siimes päätti valloittaa Helsingin. Hän vuokrasi suurta Rock-Showta varten Iso-Roobertinkatu 24:ssä sijainneen SE-elokuvateatterin ja toi Turusta mukanaan rock-kuningas Pekka Loukialan ja hänen veljensä Jukan sekä laulavan kultasepän Mauriz Åkermanin. Lisäksi Siimes oli värvännyt esiintyjiksi Miss Mariannen, Teresa Roseniuksen, Benny Hermanssonin ja Eeron ja Jussin. Rapi Tuomisen orkesteri toimi kaikkien laulajien säestäjänä. Oman esityksensä lisäksi Jussi komppasi kitarallaan muitakin.

Rock Showta mainostettiin toistuvin ja näyttävin lehti-ilmoituksin

Ensimmäinen esitys oli 4. huhtikuuta, illan aikana oli viisi tunnin esitystä ja alkuaan ajatuksena oli pyörittää showta tällä sapluunalla muutamana iltana. Katsojia tungeksi paikalle sankoin joukoin illasta toiseen. Esityksiä päätettiin jatkaa illasta toiseen ja viikosta toiseen. Alkujaan esityksiä mainostettiin Roobertin Rock Showna, sponsorin vaihduttua vappuaaton ilmoituksessa puhuttiin räiskyvästä Oklahoma Rock Showsta. Shown esiintyjinä kävivät myös lähes kaikki pääkaupunkiseudun nuoret rockartistit. Vappuaattona soitettiin ja laulettiin lehti-ilmoituksen mukaan peräti 18 tuntia ja vappuna 12 tuntia. Esiintyjäjoukkoa oli vahvistettu mm. lauluyhtye Nelosilla, Jorma Kaleniuksella ja Ossi Ahlapurolla.

Raittisen veljekset saivat kosolti esiintymiskokemusta Siimeksen Showssa ja Jussin kehittyi komppikitaristina. Esiintymispalkkiot olivat varsin vaatimattomat, mutta Jussi sain niillä hankittua kuitenkin uuden sähkökitaran. Tammikuussa Eero ja Jussi olivat osallistuneet Linnanmäen Vihreä oksa -revyyn koelaulutilaisuuden ja läpäisivät sen. Toukokuussa oli sitten vuorossa revyyn esitykset. Revyy-maailma poikkesi suuresti Rock Shown meiningistä. Kevään ahkera keikkailu näkyi veljesten koulutodistuksissa.

Siimeksen Rock Show siirtyi toukokuun lopulla Varsinais-Suomeen, ensin pariksi päiväksi Saloon ja sitten kesäkuun puolella Turkuun. Nyt konserttimainoksissa Eero ja Jussi oli nostettu Loukialan veljesten rinnalle pääesiintyjiksi. Uusina esiintyjinä olivat sisarukset Tuula ja Paula Karppanen sekä kitaristi Tommie Mansfield, josta Jussi löysi hengenheimolaisen ja pitkäaikaisen ystävän. Kesä-heinäkuu kierrettiin Varsinais-Suomea ja heinäkuun puolivälin jälkeen suunnattiin Ahvenanmaalle, jossa Siimeksen Sommar Show oli perinne. Suurin suksee oli Maarianhaminan kaupungintalolla, jossa esiinnyttiin loppuunmyydylle katsomolle kolmena iltana peräkkäin. Kiertue päättyi Eckeröhön, josta poikettiin Ruotsinpuolelle, josta Eero ja Jussi ja muut vielä koulua käyvät palasivat muutaman keikan jälkeen Suomeen ja koulun penkille.

Kuuntele single Spotifystä:

nuottiviiva