Eero ja Jussi (& Boys) - Diskografia

Kansikuva: Numero 1
- SUURENNA KANSIKUVA -
Eero ja Jussi & The Boys: NUMERO 1
LP: RCA Victor LPM 10027, Discophon 1965
CD: F-Finnlevy 220132, Fazer Finnlevy 1992
MC: F-Finnlevy 220134, Fazer Finnlevy 1992
CD: WEA ‎5052498390021, Warner Music Finland, 2011
Spotify: Warner Music Finland, 6/2013
Tuottaja: Johan Vikstedt
Äänitys: Ronnie Kranck, Akkuteollisuus Oy:n Elektrovox-studio, A1-A3,B2-B4 1.1965, A4-B1 ja B8 12.1964, B5 10.1964, B6 ja B7 7.1964
CD-masterointi: Mika Jussila/Finnvox Studiot 1992

# kappale sävel/sanat kesto
A1 Tahdon saaren Erik Lindström / Hillevi 2:45
A2 Poison Ivy Jerry Leiber-Mike Stoller 2:25
A3 Sen vuoksi (I Love You Because) Leon Payne / Saukki 2:33
A4 Hello Josephine Antoine Domino-Dave Bartholomew 2:11
A5 Salaisuuteni (Do You Want To Know A Secret) John Lennon-Paul McCartney / Jussi Raittinen 2:39
A6 That Lucky Old Sun Haven Gillispie-Beasley Smith 3:18
A7 Mosse (Cadillac) Brown-Gibson-Johnson-Mallet / Jussi Raittinen 3:09
A8 Route 66 Bob Troup 2:19
B1 Liisan koira (Walkin' The Dog) Rufus Thomas / Jussi Raittinen 3:21
B2 I Got A Woman Ray Charles 2:40
B3 Kaikki rakkauteni (All My Loving) John Lennon-Paul McCartney / Kari Kuuva 2:01
B4 Stormy Monday Blues Aaron Walker 4:10
B5 Kaunis nainen (Oh, Pretty Woman) Roy Orbison-William Dees / Solja Tuuli 2:47
B6 So Glad You're Mine Arthur Grudup 1:43
B7 The Enchanted Sea Frank Metis-Randy Starr 1:48
B8 Pipeline (instrumenttaali) S.Pinckard-B.Carmen 2:13

Sovitukset: Eero ja Jussi & The Boys, paitsi A1 Rauno Lehtinen

Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu, rummut
Jussi Raittinen: laulu, rytmikitara, piano (A5), soolokitara (B2) ja (B4)
Kaj Westerlund: soolokitara, piano (B8)
Lasse Kvist: basso (A2-A8, B1-6,B8)
Harry Sjöberg: basso (B7)
sekä
Rauno Lehtinen:  piano (B5), urut (A1,B7), basso (A1)
Ilkka Luukkonen: tamburiini (B5)

Eero ja Jussi & The Boysien ensimmäinen albumi oli myös ensimmäinen suomalaisen rockbändin tekemä LP. Numero 1 oli siis varsin osuva nimi tälle levylle. Bändin ensimmäiset singlet olivat myyneet varsin hyvin. Discophonin johtaja "Mosse" Vikstedt myöntyikin helposti albumin tekoon. Vikstedt oli vihjaissut albumin tekoaikeista jo The Boysien toisen äänityssession aikaan heinäkuussa 1964 ja loppuvuodesta levyä ruvettiin todenteolla kasaamaan. Levy sisältää kaikki aiemmin singlenä julkaistut biisit. Näistä Salaisuuteni, Route 66 ja Kaikki rakkauteni äänitettiin tätä LP:tä varten uudelleen. Sen sijaan Tahdon saaren, Kaunis nainen, So Glad Yuo're Mine ja The Enchanted Sea biiseistä LP:llä on samat versiot kuin aiemmin julkaistuilla singleillä. Loput kappaleet ovat bändin keikkaohjelmistoon kuuluneita pääosin rythm'n blues -pohjaisia biisejä.

"En usko, että Suomen yleisö on vielä tarpeeksi kypsä vastaanottamaan rythm & blues -musiikkia, joka on vallannut runsaasti alaa rautalangalta muualla maailmassa. Tämä musiikki voi olla hieman liian negroidia ja väkevää ´härmäläisen´ vatsan sulatettavaksi" kirjoitti Antti Einiö noihin aikoihin Iskelmä-lehdessä. Viksted ei onneksi halunnut mitenkään estellä bändiä levyttämästä mielimusiikkiaan. Päinvastoin hän antoi bändille kuunneltavaksi amerikasta saamiaan alkuperäisiä r&b -levytyksiä. Jussi oli tuossa vaiheessa saanut myös kantrikärpäsen pureman ja sai levylle mukaan Leon Paynen vanhan countryballadin I Love You Because eli  Sen tähden. La Vern Barkerin ohjelmistosta löydetty That Lucky Old Sun on levyn upeimpia tulkintoja Eeron päästessä näyttämään loistavia laulajan taitojaan ja siitä muodostuikin pitkäaikainen keikkabravuri. Eero esitti sitä myöhemmin myös soolokeikoillaan suurella menetyksellä. Vahvasti rokkaava versio Fats Dominon hitistä Hello Josephine saavutti menestystä myös ulkomailla. Parhaiten se menestyi Norjassa nousten tunturimaan myyntilistan yhdeksännelle sijalle. Esimakua veljesten tulevista bluestulkinnoista kuullaan Stormy Monday Bluesissa, jossa Jussi heittää myös omasta mielestään huvittavan oktaavisoolon Roostersien Lasse von Herzeniltä salaa lainatulla Fender Telecasterilla.

Levyn kappaleista monet muutkin ovat olleet pitkään Eeron ja Jussin keikkaohjelmistossa ja monia niistä he ovat levyttäneet myöhemmin uudelleen. Samoin monet muut artistit ovat myöhemmin levyttäneet albumin biisejä. Muuten lauletulle albumille mahtuu myös yksi instrumentaali. Levyn nimittäin päättää The Chantaysien Surf-klassikko Pipeline. Tässä kappaleessa Kajde soittaa tyylikkäiden kitarasoolojen lisäksi myös pianovälikkeet. Eeron rumpuosuus on puolestaan koostettu kolmesta päällekkäisäänityksestä.

Eero soittaa levyllä englantilaisia Premier -rumpuja. Lassen basso on sakasalaisen Höfnerin ns. viulumalli, jollaista käytti myös Paul McCartney. Kajden kitara on Fender Stratocaster, jonka hän osti Henkka Granöltä. Kitara on sama, jolla Granö soittaa mm. Soundsien Emmalla. Jussin instrumentti on ruotsalainen akustinen orkesterikitara Levin, joka oli varustettu De Armondin mikrofonilla. Stormy Monday Bluesilla Jussi soittaa Lasse von Hertzenin Fender Telecasterilla toisen kuultavista sooloista. Jussi ja Kajde soittavat levyllä myös useita muita akustisia kitaroita, muuanmuassa vanhasta suomalaisesta orkesteri-Munkersista kehittämäänsä 12-kielistä kitaraa. Jussi suorittaa myös ensiesiintymisen pianistina Salaisuuteni -kappaleessa.

Sen vuoksi kappale on levyllä merkitty Jussin sanoittamaksi. Teoston tietojen mukaan sanoituksen on tehnyt Saukki eli Sauvo Puhtila, joka tekstitti myös Kauniin naisen Solja Tuuli nimimerkillä.

Levystä otettiin vain 2000 kappaleen painos, sillä LP-levyjä myytiin tuolloin varsin vähän. Sitä onkin nykyään hyvin vaikea löytää. Fazer Finnlevy julkaisi albumin vuonna 1992 CD:nä ja C-kasettina alkuperäisen sisältöisenä ja alkuperäisellä kansikuvalla sekä Jussin kirjoittamilla teksteillä varustettuna. CD-julkaisukaan ei ole horjuttanut alkuperäisen vinyylijulkaisun keräilyarvoa. Se on yhäkin keräilymarkkinoilla arvokkaimpia suomalaisia vinyylijulkaisuja. Kunnosta riipuen levystä joutuu maksamaan 300 - 400 euroa.

Warner julkaisi albumin uudelleen masteroituna cd:llä 2011 ja Spotifyssä kesäkuussa 2013.

Kuuntele levy Spotifystä

Kansikuvat:


Nuottiviiva

Tiedoissa olevista puutteista ja virheistä pyydän ilmoittamaan sähköpostitse. Kaikki muukin palaute on tervetullutta.

Älä kopioi toisten tekemiä sivuja tai sivujen sisältämää materiaalia. Älä siis tätäkään sivua. Jos sivuni kiinnostaa sinua, voit kopioimisen sijasta linkittää tämän sivukokonaisuuden pääsivun.
-- Kaikki oikeudet pidätetään --
© 1998-2013 Raimo Öystilä