The Manfreds

 
"Hyvää iltaa", totesi Paul Jones keikan aluksi selvällä suomen kielellä.

Odotukset olivat korkealla heti siitä lähtien kun Pippurin Arska talvella kertoi aikomuksista hommata Manfreds-yhtye kesän Ilovaarirockin pääesiintyjäksi. Mieleeni tuli heti The Blues Bandin keikka Kaivopuistosta 25 vuoden takaa, jolloin näistä herroista mukana olivat Paul Jones, Tom McGuinness ja Rob Townsend. Oli nimittäin parhaita kuulemiani keikkoja. Paul Jones oli jo tuolloin karismaattinen esiintyjä ja erinomainen laulaja ja huuliharpisti.

Ikäähän äijille oli kertynyt reilusti lisää kuten tietysti meille muillekin. Soitto ja laulu sujui kuitenkin edelleen loistavasti! Bändi löi kirkkaasti laudalta kaikki aiemmat Ilovaari-esiintyjät. Paul Jones vaikutti yhtä energiseltä ja taitavalta kuin 25 vuotta sitten. Miehen kunto vaikutti erinomaiselta. 64 vuoden iästä huolimatta ääni kesti vaivatta lähes puolitoistatuntisen esityksen, eikä ensimmäistäkään hikikarpaloa noussut paikoin varsin vauhdikkaasta esiintymisestä huolimatta miehen otsalle. Koko bändi vaikutti leppoisalta porukalta ja herrat tuntuivat nauttivan esiintymisestään. Minkäänlaisia diivailun elkeitä ei lavalla nähty.

Kuvia Ilovaarirockista 2006  - Etusivulle - Ilovaarirock - The Manfreds
 


Mike Hugg


Paul Jones


 


Rob Townsend


Tom McGuinness
 

Simon Currie

Paul Jones
 

Marcus Cliffe

Tom McGuinness ja stratocaster
 


Paul Jones kertoi lehtihaastattelussa heidän soittavan nykyään paremmin kuin aikoinaan 60-luvulla. No en kuullut heitä livenä 60-luvulla, mutta saatan kyllä uskoa tuon. Mukana Joensuun keikalla oli kolme 60-luvulla Manfred Mann yhtyeessä soittanutta muusikkoa. Heistä Manfred Manin perustajajäseniä vuodelta 1962 oli Mike Hugg, joka soitti aikoinaan rumpuja, mutta oli nyt siirtynyt pianon taakse. Paul Jones tuli Manfred Mannin solistiksi vuonna 1963 ja samoihin aikoihin bändiin liittyi kolmas Ilosaaressa kuultu muusikko eli Tom McGuinness. Itse asiassa heidän liityttyään bändiin se otti vasta nimekseen Manfred Mann, joten tavallaan myös Paul Jonesia ja Tom McGuinnessia voidaan kutsua Manfred Mannin perustajajäseneksi. Joensuuhun odotettiin myös neljättä Manfred Mann yhtyeessä soittanutta muusikkoa eli Mike d'Abota, mutta jostakin syystä häntä ei täällä nähty eikä kuultu. 

Tom McGuinness soitti bändissä kitaraa. Alunperin hänen instrumenttinsa oli basso, mutta hän vaihtoi sen kitaraan 60-luvun loppupuolella. The Manferdsien rumpalina toimi Rob Townsend, joka yhdessä Paul Jonesin ja Tom McGuinnessin kanssa soitti (ja soittaa yhäkin) legendaarisessa The Blues Band kokoonpanossa. Nuorempaa sukupolvea bändissä edustivat basisti Marcus Cliffe ja saksofonisti Simon Currie. Kovanluokan soittajia olivat myös nämä nuoremmat muusikot. Molemmilla onkin takanaan näyttävä ura. Marcus Cliffe on soittanut mm. Eric Claptonin, Mark Knopflerin, Emmylou Harrisin, Fine Young Cannibalsin, Rod Stewartin ja Emma Buntonin kanssa. Simon Currie puolestaan on tehnyt aiemmin yhteistyötä esim. Stewie Wonderin, Fats Dominon, Mel Tormeen, Manhattan Transferin ja Temptationsien kanssa. Molemmat ovat siis soittaneet niin levyillä kuin livenäkin lukuisten megatähtien kanssa. Ei näin kovatasoisia soittajia ole Ilovaarissa ennen nähty ja mahdetaanko nähdäkään? Toivottavasti!

Ohjelmistossa oli Manfred Mannin tunnetuimmat hitit kuten Do Wah Diddy Diddy, 5-4-3-2-1, Pretty Flamingo, Come Tomorrow, The Mighty Quinn (joka taisi olla hiukan liian vaikea joensuulaisyleisön yhteislaulubiisiksi) sekä If You Gotto Go, Go Now. Bändi ei kuitenkaan esittänyt niitä alkuperäisillä levytyssovituksilla, vaan biiseihin oli tehty uudet mielenkiintoiset sovitukset. Yksikertainen poprallatus Do Wah Diddy Diddy, bändin listaykkönen vuodelta 1964, esitettiin 15 minuuttiin versiona joka sisälsi hienoja sooloja. Soitossa oli paljon jazz-vaikutteita. Sen verran moni-ilmeistä musiikki oli, ettei sitä voi oikein sijoittaa mihinkään genreen. Paul Jones antoi illan aikana toisillekin tilaa sooloiluun. Erityisen mieleenjääviä olivat Mike Huggin pianosoolot ja Jonesin kertakaikkisen upea huuliharpun soitto. Hyvinhän hän harppua soitti jo Blues Bandin aikana, mutteivat taidot olleet lainkaan ruosteessa. Fantastinen bändi, upeaa musiikkia, summasi Korjuksen Ilkka Manfredsien poistuttua lavalta. Enkä ollut yhtään eri mieltä Ilkan kanssa. Lisää tällaista Joensuuhun!

Saat kuvan esille suurempana klikkaamalla sitä hiirellä.

Valokuvaus ja kuvien jälkikäsittely Raimo Öystilä. Kuvia ei saa lainata ilman kuvaajan lupaa.

Kuvia Ilovaarirockista 2006  - Etusivulle - Ilovaarirock - The Manfreds

nuottiviiva
© 2006 Raimo Öystilä