banneri
single: FAS 963
RCA Victor FAS 963, 23.9.1966, Discophon 1966
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Nyyhkytango Pedro de Shillinki / Heikki Paloheimo, Aarno Raninen 2:30
B Opettaja Raittinen Jussi Raittinen / Jussi & The Boys 2:13

Tuottaja: Johan "Mosse" Viksted, äänitys: Jouko Ahera, Scandia Musiikin Alppistudio, 23.9.1966

Muusikot:
Jussi & The Boys:
Jussi Raittinen: laulu ja rytmikitara
Pekka Laitinen: kontrabasso, akustinen kitara (B), taustalaulu (B)
Hannu Euramaa: rummut
Aarno Raninen: urut (A), harmonikka (A), piano (B)

Tämä on ensimmäinen Jussi & The Boys single. Eero & The Boys oli keikkaillut kesän 1966 ensimmäisessä Danny Showssa Jussin ollessa armeijassa. Jussi pääsi siviiliin vänrikkinä 9. syyskuuta. Eero oli tarttunut Dannyn eli Ilkka Lipsasen tarjoukseen ja jäänyt D-tuotannon leipiin luomaan soolouraa.

Jussi alkoi kasaamaan uuttaa uutta Boys-kokoonpanoa. Jussin RUK-kaveri Pekka Laitinen saapui Helsinkiin opiskelemaan oikeustieteitä. Jussi tarjosi multi-instrumentalisti Laitiselle paikkaa Boyseista. Toista RUK-kaveriaan Ande Päiväläistä Jussi kaavaili rumpaliksi, mutta Ande oli jo lupautunut Johnnyn bändiin.

Tätä singleä tehtäessä bändin kokoaminen oli vielä kesken. Rumpalina singlellä soittanut Hannu Euramaa oli ehdolla vakijäseneksi Boysseihin, mutta hänellä oli sen verran kova vaatimus minimi kuukausiliksasta, että Jussi ei uskaltanut ottaa Euramaata. Discophonilla levytyspäällikkönä ja kapellimestarina toiminut Aarno Raninen soitti singlellä kosketinsoittimia.

Sinkun A-puolen säveltäjä/sanoittaja -nimimerkin Pedro De Shillinki taakse kätkeytyy punkalaitumelainen parivaljakko Heikki Paloheimo ja Jyrki Paavola. Paloheimo oli myös Jussin yhtyekavereita RUK:ssa ja Paavolasta tuli sittemmin tunnettu sarjakuvien tekstittäjä ja käsikirjoittaja. Tuossa hommassa hän käytti nimimerkkiä Jykä.

single: FAS 963

B-puolella on hiukan naivi vastine Irwinin Ei tippa tapa rallille. Jussi väsäsi laulun Mosse Vikstedtin idean pohjalta. Vikstedt oli hermostunut, kun hänen kolmevuotias tyttätentyttärensä oli lauleskellut Irwinin rappiorallia. "Mosse pyysi minua laatimaan Opettaja Raittisen sävelen niin läheltä Ei tippa tapa -sävellystä kuin mahdollista. Fazer harkitsikin haastetoimia, mutta valitsi mahdollisen kohun sijasta kuoliaaksi vaikenemisen", muisteli Jussi asiaa muistelmateoksessa Muistan vielä vuonna 56. Levy ei menestynyt sanottavammin. Ei tippa tapa laulua sitä vastoin lauloivat monet lapset myöhemminkin.

Pekka Laitinen jäi Boyseihin ja rumpaliksi saatiin Ernos-yhtyeessä aiemmin soittanut Mikko Kuoppamäki. Aiemmasta kokoonpanosta jatkoi Lasse Kvist bassossa. Kajde Westerlund jäi Eeron tavoin Dannyn leipiin. Jazz-piirien yllätykseksi Hannu Euramaan ehdottama saksofonisti Seppo "Paroni" Paakkunainen päätti myös liittyä bändiin. Näin muotoutuneen Jussi & The Boys -kokoonpanon ensimmäinen keikka oli 21.10.1966 Espoon Dipolissa.

Tämä oli Jussin ensimmäinen äänityssessio Scandian Kulttuuritalossa sijainneessa, vuonna 1963 valmistuneessa Alppistudiossa, joka tuolloin edusti alan huippua Suomessa. Scandialle siirryttyään Jussi levytti paljonkin Alppistudiossa. Tämä oli myös ensimmäinen Boys-single, jolla Aarno Raninen oli korvannut Rauno Lehtisen ulkopuolisena tuottajana. TV-työt työllistivät enenevässä määrin Lehtistä ja hän siirtyi lopulta 1. syyskuuta 1967 päätoimiseksi kapellimestariksi MTV:hen.

Opettaja Raittinen julkaistiin 1970 ilmestyneellä kokoelma-albumilla Eero ja Jussi & The Boys 1960 - 1970. Tämän singlen molemmat kappaleet julkaistiin puolestaan 1987 ilmestyneellä Singlet 1964-68 -kokoelmalla.

Kuuntele singlen kappaleet Spotifystä:

nuottiviiva